«Κοιλιά» κάνει το… σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μέχρι την ώρα που έκλεινε το παρόν κείμενο οι κόντρες είχαν ατονήσει και καταγραφόταν μια χαρακτηριστική «αφωνία» σε σχέση με το επίδικο του συνεδρίου, το αν δηλαδή θα γίνει κανονικά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί ή αν θα αναβληθεί.
Ένας λόγος για τον οποίο υποχώρησαν οι κόντρες, έστω για λίγο, ήταν και η ημερίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη της πλειοψηφίας δεν ήθελαν να δώσουν λαβές να επισκιαστεί η εκδήλωση για την ακρίβεια και την οικονομία με σημαντικές παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε συνέχεια στη δραστηριοποίησή του μέσα από το Ινστιτούτο του, το οποίο εγκαινίασε τις δράσεις του με τη διεθνή συνδιάσκεψη του Ιουνίου.
Ούτε όμως και ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δώσει λαβές και να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να επισκιάσει τον πρώην πρωθυπουργό.
- Advertisement -
«Κόλλησαν»
Οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν κολλήσει, και αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν νέα δεδομένα για το συνέδριο.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη μια κατάληξη. Εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι τα δύο βασικά σενάρια, αυτό της αναβολής του (και μάλλον αν αυτή αποφασιστεί θα είναι επ’ αόριστον) και της διεξαγωγής του στις 8 – 10 Νοεμβρίου όπως έχει ανακοινωθεί.
Το σκεπτικό που υπάρχει στη βάση των σκέψεων για αναβολή λέει ότι αν πραγματοποιηθεί το συνέδριο και ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρήσει να το μετατρέψει σε «αρένα» θα είναι ακόμη πιο ισχυρό το πλήγμα και η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, όσοι τάσσονται με αυτήν την άποψη, θεωρούν ότι μη έχοντας άλλο πεδίο για να παρέμβει, αφού ο τέως πρόεδρος αυτή τη στιγμή δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο και είναι απλό μέλος στο κόμμα, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει και να προχωρήσει το σχέδιό του για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Το σκεπτικό όσων προκρίνουν την πρόταση να γίνει κανονικά το συνέδριο λέει ότι πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να ηττηθεί στη βάση, υπό την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία ελέγχει τους συσχετισμούς.
Οι δύο προσεγγίσεις φαίνεται να είναι μοιρασμένες κάπου στη μέση.
Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των 87, σε ευρεία σύνθεση όμως και όχι απλώς σε επίπεδο του ολιγομελούς συντονιστικού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος, στόχος ήταν να γίνει ζύμωση και όχι να ληφθούν αποφάσεις.
Στο ερώτημα αν «το ξανασκέφτονται» για τον αποκλεισμό μετά και τη «σύσταση» του Θανάση Καρτερού, που συνήθως θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις Τσίπρα, η απάντηση που έρχεται από τα κορυφαία στελέχη είναι ότι πρόκειται για «προσωπικές απόψεις» του αρθρογράφου και πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν αλλάζουν.
Ο χρόνος τρέχει
Στο μεταξύ, ένα ακόμη δείγμα ότι οι αποφάσεις μάλλον παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα είναι και το γεγονός ότι – μέχρι χθες τουλάχιστον – δεν προβλεπόταν νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το πιθανότερο είναι να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη. Μεσολαβεί εν τω μεταξύ και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Βέβαια, ο χρόνος «τρέχει» και οι συνελεύσεις στις οργανώσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, κάτι που ίσως να βαρύνει στις τελικές αποφάσεις. Εφόσον τα μέλη προσέρχονται στον προσυνεδριακό διάλογο και οι διαδικασίες προχωρούν, θα είναι λίγο δύσκολο να «αδειαστούν» στη συνέχεια.
Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων οπότε πλέον κλείνει ο δρόμος για τον τέως πρόεδρο προς το συνέδριο μέσω της επίσημης οδού, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η εγγραφή νέων μελών, ώστε να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθε στο συνέδριο. Η ΚΟΕΣ με εγκύκλιό της ανακοίνωσε κανονικά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών το οποίο περιλαμβάνει την εκλογή συνέδρων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο του συνεδρίου.
Πόσοι θα τον ακολουθήσουν;
Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο Κασσελάκη μοιραία επικρατεί αβεβαιότητα για το τι θα κάνουν όσο μένουν στο σκοτάδι για τις κινήσεις της πλειοψηφίας.
Η καχυποψία πάντως για την αναβολή του συνεδρίου παραμένει. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξετυλίξει έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει την πλατφόρμα του, τα νέα γραφεία στον Ταύρο και την ενεργοποίηση των «εθελοντών» – χθες οι πρώτες συναντήσεις μαζί τους έλαβαν χώρα στα άρτι νοικιασθέντα γραφεία. Στοιχεία που λειτουργούν και στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του – εφόσον στοχεύει να ακυρώσει τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο αν αυτό γίνει – αλλά και στο ενδεχόμενο της δημιουργίας κόμματος.
Σε αυτό προστίθεται και η αβεβαιότητα για το πόσοι θα ακολουθήσουν τον τέως πρόεδρο στη δημιουργία νέου κόμματος, καθώς εκτός από τον Πέτρο Παππά και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη, που δηλώνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αν αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, πολλοί δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και κάποιοι έχουν αραιώσει και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους τις τελευταίες ημέρες. Θεωρείται ότι από όσους στηρίζουν αυτήν τη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη, άλλοι φανατικά και άλλοι μετριοπαθώς, δηλαδή μια ομάδα 10 – 13 βουλευτών, οι μισοί μπορεί να τον ακολουθήσουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε ακραίες κόντρες με τα στελέχη της πλειοψηφίας, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, εκτιμάται ότι μάλλον είναι δύσκολο να παραμείνουν παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ όλο αυτό το διάστημα.
Με φόντο τα παραπάνω, οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων συνεχίζονται κανονικά. Τον τόνο στην εκστρατεία του Σωκράτη Φάμελλου δίνουν οι συνεντεύξεις, οι επαφές με φορείς και οι περιοδείες. Ο Παύλος Πολάκης πραγματοποιεί περιοδείες, ομιλίες και επαφές με φορείς σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θα βρεθεί τις επόμενες μέρες σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη (αύριο Παρασκευή), ενώ χθες μίλησε στο Περιστέρι. Ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε πρόταση με άξονες 10 μέτρων για την κοινωνία και την οικονομία, επιχειρώντας να θέσει ατζέντα αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων. Και ο Απόστολος Γκλέτσος παρεμβαίνει κυρίως μέσω συνεντεύξεων στα ΜΜΕ με αιχμές κατά Κασσελάκη.
Διαβάστε επίσης:
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση προωθεί μπίζνες στα δάση – Λείπουν 4.000 άτομα από την Πυροσβεστική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr