Περίπου 10 μέρες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Φάμελλου κάνει τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα, επιχειρώντας να απομακρυνθεί γρήγορα από την περίοδο Κασσελάκη και τα απόνερά της, όπως οι πρόσφατες ανεξαρτητοποιήσεις που προκάλεσαν νέα αναστάτωση και έφεραν υψηλά ντεσιμπέλ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της «επανεκκίνησης» που έχει σχεδιάσει ο νέος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, όπως έχουν αναδειχθεί μέχρι στιγμής, είναι συνοπτικά:
– Η σηματοδότηση μιας νέας αρχής, μακριά από την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια, που αξιώνει έως και την «ολική επαναφορά» στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πρώτο στάδιο.
– Το προσκλητήριο για επιστροφές.
– Η επένδυση στην ενότητα με μοίρασμα ρόλων σε όλους, ώστε να μην μείνει ουδείς παραπονεμένος, όσο είναι δυνατόν.
Ειδικότερα:
«Όχι» σε έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ
1. Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να «βολευτεί» ή να συμβιβαστεί με τα κυβικά μικρού κόμματος.
Αντιθέτως με γρήγορες κινήσεις θα προσπαθήσει να υπερβεί τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο και να κεντρίσει ξανά το ενδιαφέρον όσων απομακρύνθηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Αν ένας μίνιμουμ στόχος είναι να μην εκπέμψει σήμα αποδρομής και κατάρρευσης που θα έκανε ακόμη περισσότερους να τον εγκαταλείψουν, ένα μάξιμουμ στόχος για την ώρα είναι το κόμμα να επιστρέψει σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως προς την επιρροή του πολιτικού του λόγου στην κοινωνία, αλλά και στην πράξη (και εδώ ποντάρει στις επιστροφές βουλευτών).
Έπειτα και από πρόσφατες δημοκοπήσεις που έδειξαν το κόμμα σε μονοψήφιο μεν ποσοστό, αλλά όχι μακριά από το διψήφιο (Pulse εκτίμηση ψήφου στο 8%), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε χθες το μήνυμα ότι το κόμμα είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να καταδείξει ότι δεν είναι ούτε τελειωμένο ούτε χαμένη υπόθεση, όπως θέλουν οι αντίπαλοί του.
Προσκλητήριο με το βλέμμα στους βουλευτές
Με το ευρύ κάλεσμα για επιστροφές αλλά και για νέες εγγραφές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που θεωρεί ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή με την εκλογή Φάμελλου. Δηλαδή, τη συγκυρία μιας μικρής δυναμικής που, κατά τους δημοσκόπους, είθισται να εμφανίζει ένας αρχηγός κατά την εκλογή του, πολλώ δε μάλλον που εν προκειμένω ο Φάμελλος είχε καταχωρηθεί ως το πρόσωπο που μπορεί να διατηρήσει τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο.
Παράλληλα, όμως, φαίνεται να προσπαθεί να καλλιεργήσει και ένα κλίμα επιστροφών που ήδη έχουν αρχίσει τόσο στη βάση όσο και στα όργανα – επιστρέφουν για παράδειγμα στην Πολιτική Γραμματεία ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Επιπλέον, ασκεί πίεση προς τους χώρους που δημιουργήθηκαν από τις διασπάσεις. Προς τη Νέα Αριστερά και προς τους κασσελακικούς. Η απεύθυνση στη Νέα Αριστερά γίνεται ίσως πιο υπαινικτικά ή πιο κομψά, καθώς η συγκρότησή της σε ένα νέο, χωριστό πολιτικό κόμμα έχει διατρέξει πλέον έναν ολόκληρο χρόνο και είναι πολύ πρόσφατο το ιδρυτικό της συνέδριο, κατά το οποίο διακήρυξε την πολιτική της αυτονομία. Υπάρχει επομένως και η έγνοια να μην φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος, από την άλλη όταν λέγεται ότι στόχος είναι να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, στην πράξη το μήνυμα πως το προσκλητήριο απευθύνεται στους βουλευτές είναι σαφές. Σε ό,τι αφορά τους κασσελακικούς, η Κουμουνδούρου έχει στο μικροσκόπιο όσους έφυγαν με κατεύθυνση τον Ταύρο ή τηρούν στάση αναμονής για το υπό διαμόρφωση κόμμα Κασσελάκη. Όσο εντοπίζει ρωγμές και αμφιβολίες τόσο θα εντείνει την πίεση και σε αυτή την πλευρά.
Ενότητα uber alles
Η Κουμουνδούρου στο εξής επενδύει στην ενότητα και γιατί θεωρεί ότι είναι ένα μήνυμα – «κράχτης» για τη νέα κατάσταση, μετά την πολύ απωθητική εικόνα των συγκρούσεων που εξέπεμψε επί έναν χρόνο. Αλλά και γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δεν έχει άλλα περιθώρια για διαιρέσεις και συγκρούσεις στην κορυφή, μετά την πολιτική, οργανωτική και στελεχιακή του συρρίκνωση, η οποία τον έχει φτάσει σε οριακά σημεία.
Έτσι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προεκλογικά πρόβαλλε ως δέσμευση την ενότητα, τώρα προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση και στην πράξη, μοιράζοντας ρόλους σχεδόν σε όλους, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του «πρωινού καφέ»:
– όσους πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά του και τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή (Καλαματιανός, Γιαννούλης, Ζαμπάρας, Καραμέρος, Κεδίκογλου, Μαμουλάκης),
– όσους πρωτοκλασάτους από την ομάδα των «87» έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη κατά του Στέφανου Κασσελάκη και στήριξαν, με αστερίσκους ή χωρίς, την υποψηφιότητά του (Γεροβασίλη, Νοτοπούλου, Ζαχαριάδης, Σπίρτζης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Βασιλειάδης κ.ά.) αλλά και
– όσους δεν τον στήριξαν και πήγαν «απέναντι» (Πολάκης, Παππάς) ή έμειναν ουδέτεροι (Δούρου).
Η παράμετρος Πολάκη
Την προσπάθεια σύνθεσης, πάντως, επιβάλλουν και τα εκλογικά ποσοστά, το 49,36% του Σωκράτη Φάμελλου και το 43,5% του Παύλου Πολάκη. Κάτι που κρύβει δυσκολίες όσον αφορά το στοίχημα της σύνθεσης και των απόψεων υπό την έννοια ότι θα πρέπει να αναζητούνται διαρκώς ισορροπίες στο πλαίσιο μιας άτυπης διαρχίας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ με ενιαίο λόγο και δράση, όπου δεν υπάρχουν ψήφοι Φάμελλου και Πολάκη.
Όμως ο βουλευτής Χανίων, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο, έχοντας κάνει κινήσεις και για την ενότητα και για την επιστροφή στην πολιτική συζήτηση, φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει τις όποιες ηγετικές βλέψεις.
Κι αυτό διότι φέρεται να έχει αξιώσει από τον νέο πρόεδρο ρόλο αντιπροέδρου, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται στο κόμμα και θα πρέπει να περάσει μέσα από το Καταστατικό Συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη. Μένει να φανεί αν το επόμενο διάστημα η διεκδίκηση αυτή θα μείνει ενεργή και αν θα επιφέρει παρενέργειες στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε επίσης:
Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό
«Όχι» και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόταση για Ράμμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr