Φουντώνουν τα σενάρια για το τι δηλώνει ο τρόπος που κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος 20 μέρες μετά την καθαίρεσή του ξεκινά περιοδείες αλλά δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος και δε θα δώσει δημόσια στήριξη σε κανέναν υποψήφιο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ και για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε στο ΠΑΣΟΚ.
Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε τις πρώτες του δηλώσεις εδώ και καιρό μπροστά στις κάμερες από το ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα το οποίο επισκέφθηκε προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση για τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Καμραν Ασίκ.
Η απουσία αναφορών στα εσωκομματικά, οι δηλώσεις στελεχών που τον στηρίζουν, αλλά και το σήμα από το επιτελείο του ότι δεν βιάζεται να κάνει ανακοινώσεις (αν κάνει) όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος, έχουν τροφοδοτήσει σενάρια περί των προθέσεών του.
Αυτό που διαβάζουν οι αντίπαλοί του στις κινήσεις του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και δεν διαψεύδεται από το στρατόπεδό του είναι πως συνεχίζει να αμφισβητεί την «καθαίρεσή» του και κινείται με τρόπο που να μην επιτρέπει ερμηνείες ότι την νομιμοποιεί, αυτή ή τα όργανα που την ενέκρινα και κατά συνέπεια τις διαδικασίες που αυτά «τρέχουν» προς το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εικάζεται ότι μπορεί και να μην κατατεθεί υποψηφιότητα και, ακόμη και αν από το κόμμα θεωρηθεί «κομμένος» εξαιτίας αυτού, να εμφανιστεί στο Συνέδριο ως πρόεδρος με τους υποστηρικτές του να θέτουν στο σώμα των συνέδρων ζήτημα αναίρεσης της καθαίρεσης είτε για να επιβεβαιωθεί εκεί – εφόσον κυριαρχήσει το κασσελακικό στρατόπεδο – ότι παραμένει στη θέση του, είτε για να πάει ως πρόεδρος στις κάλπες. Τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν «τραβηγμένα», ωστόσο ήδη η μάχη στο Συνέδριο, με βάση και μόνο τα όσα έχουν προηγηθεί, προδιαγράφεται σκληρή και πλέον οι περισσότεροι δεν αποκλείουν ακραία σενάρια.
Κλειστά χαρτιά
Μιλώντας χθες στο ERTnews η Νίνα Κασιμάτη ανέφερε: «Από το καταστατικό δεν προβλέπονται ούτε περιγράφονται εκπτώσεις. Περιγράφεται μόνο και ορίζεται μόνο η προσφυγή στο συνέδριο, πράγμα το οποίο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή. Και εκεί πάμε». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «η άποψή μας είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα πολιτικά στη βάση, όπως έπρεπε να έχει γίνει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο».
Στο σενάριο να τεθεί στο Συνέδριο ζήτημα αναίρεσης της απόφασης καθαίρεσης που έλαβε η ΚΕ της 8ης Σεπτεμβρίου έχουν αναφερθεί με δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Γιώτα Πούλου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Από την άλλη πλευρά σε δηλώσεις τους χθες ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης αναφερόμενος στο θέμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη, σημείωσε: «Από τον Στ. Κασσελάκη θα περίμενα να πει με πιο καθαρό τρόπο “θα είμαι υποψήφιος“. Καταλαβαίνω τους συμβολισμούς, το “είμαι εδώ”, δεν τους σχολιάζω, αναφαίρετο δικαίωμά του είναι, αλλά καμιά φορά οι γρίφοι ή οι χρησμοί οδηγούν σε παραπλανητικά συμπεράσματα».
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως ο Στ. Κασσελάκης αυτή τη στιγμή «έχει εμμέσως δηλώσει το παρόν και αναμένουμε αν θα καταθέσει υποψηφιότητα». Πρόσθεσε ότι «καταστατικά πρέπει να ολοκληρώσει και να καταθέσει την υποψηφιότητά του για να εγκριθεί» αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει κάποια πληροφορία τι σχεδιάζει το επιτελείο του.
«Ναι» σε ντιμπέιτ
Στον απόηχο του ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενίσχυσε συνολικά την εικόνα του, πληθαίνουν στον εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει και για τις κάλπες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές είναι ακόμη μακριά και μεσολαβεί μακρύς πολιτικός χρόνος, ωστόσο στην Κουμουνδούρου βλέπουν άλλωστε το κόμμα να κατρακυλά κι άλλο στις δημοσκοπήσεις (6,7% έδωσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis προχθές) και θεωρούν ότι πρέπει να εκπεμφθεί ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω του τον εσωκομματικό σπαραγμό και επιστρέφει στην πολιτική και τη σοβαρότητα, κάνει διάλογο και τοποθετείται για τα κρίσιμα ζητήματα. Αυτά ήταν και τα προτάγματα που έθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Πέραν όλων των άλλων πάντως, αρκετοί μπορεί να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η διαδικασία του ντιμπέιτ θα ζημιώσει τον Κασσελάκη ο οποίος είναι ο πιο άπειρος πολιτικά.
Υπέρ του νιμπέιτ τάχθηκε η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου λέγοντας ότι είναι πολύ καλή ιδέα και πως είναι «μεγάλη ανάγκη, στο πλαίσιο πολιτικοποίησης της συζήτησης», ενώ επιπλέον «τέτοιου τύπου ντιμπέιτ προάγουν τον δημόσιο διάλογο εντός και εκτός κομμάτων, και δίνουν και ένα κίνητρο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία».
Υπέρ του ντιμπέιτ τάχθηκαν επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Διονύσης Καλαματιανός και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση για τα περιστατικά βίας ανηλίκων
Μητσοτάκης και Ερντογάν ψάχνουν την «ευκαιρία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr