Σε άγριο κλίμα οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει αύριο Σάββατο για τις οριστικές αποφάσεις για τον οδικό χάρτη και τα διαδικαστικά προς το Έκτακτο Συνέδριο και τις κάλπες για νέο αρχηγό. Κι αυτό ενώ το θέμα των επιπρόσθετων κριτηρίων έληξε, με την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίζει ότι θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι και πέραν αυτών ουδέν.
Χθες κυριάρχησε η σφοδρή κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση που ξεκίνησε απ’ το πρωί με αφορμή τα περί bullying, αλλά δεν άφησε ανεπηρέαστη την απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου τα δύο στελέχη συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά. Σημειώνεται ως ενδεικτικό της έντασης μεταξύ των δύο ότι αμφότεροι επέλεξαν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση μέσω zoom.
Επιπλέον, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από την οργισμένη διάψευση Γεροβασίλη, διαρροών για τις οποίες φωτογράφισε την πλευρά Κασσελάκη.
Διαρροών που ανέφεραν πως η Αντιπρόεδρος της Βουλής επιμένει στην προϋπόθεση για το πόθεν έσχες ( κάτι που η άλλη πλευρά θεωρεί φωτογραφικό για τον Κασσελάκη, ενώ από τους 87 υποστηρίζουν ότι κανονικά είναι στοιχειώδης προϋπόθεση και αφορά όλους τους υποψηφίους). Στη μέση της συνεδρίασης η Όλγα Γεροβασίλη, διέκοψε και κατέβηκε στον χώρο που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι καταγγέλλοντας ότι όσα διαρρέει η άλλη πλευρά και κυκλοφορούν για το τι είπε η ίδια (τα περί επιμονής της στο πόθεν έσχες δηλαδή) είναι «κατασκευασμένα και ψεύδη συνειδητά» και στόχο έχουν «να τορπιλίσουν μια διαδικασία». Διευκρίνιζε επιπλέον πως αυτό που η ίδια είπε ήταν «αν θα ανοίξουμε σήμερα θέμα προϋποθέσεων ή θα το κλείσουμε για να μην σέρνεται».
Η οργισμένη καταγγελία Γεροβασίλη για «τορπιλισμό» της συνεδρίασης
Τα περί «τορπιλισμού» παρέπεμπαν στο ότι η πλευρά των 87 είχε αποφασίσει να μην επιμείνει στο κριτήριο περί της οικονομικής διαφάνειας που είχε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, υπό το σκεπτικό ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κριθούν πολιτικά, στη βάση. Σκεπτικό που είχε αρχίσει να επικρατεί στο εσωτερικό των 87 από τις αρχές της εβδομάδας και χθες στελέχη αυτής της πλευράς σημείωναν ότι δεν επέμειναν στα κριτήρια «παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητα σε ένα κανονικό κόμμα» γιατί «θέλουμε όλοι να κριθούν στη βάση». «Κάρφωναν» παράλληλα ότι ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία επέμεινε στα 2 κριτήρια που είχε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση για λευκό ποινικό μητρώο και 50 υπογραφές.
Όπως και έγινε τελικά, αφού αποφασίστηκε ότι το μόνο κριτήριο που θα ισχύσει είναι οι 30 υπογραφές μελών της ΚΕ που θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει όποιος θέλει να είναι υποψήφιος για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Ωστόσο, οι 87 διατήρησαν έναν αστερίσκο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση του οργάνου μπήκε η εξής παράγραφος:
«Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».
Το «χαρτί» του σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις
Επί της ουσίας παραπέμπουν στην ανάγκη σεβασμού στο Καταστατικό και τις συλλογικές αποφάσεις, κρατώντας ένα «χαρτί» για αργότερα, για την περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει να χαρακτηρίζει «εκτροπή» την καθαίρεσή του από την αρχηγία του κόμματος και κινηθεί διχαστικά σε επίπεδο ρητορικής και πρακτικών. Αν φτάσει στο συνέδριο με μια τέτοια ρητορική η πλειοψηφία θα μπορεί να επικαλεστεί αυτή την αναφορά.
Πολλώ δε μάλλον που είναι πιθανόν ο Κασσελάκης να ανοίξει τα χαρτιά του και να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του μετά την συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο, καθώς τις τελευταίες ώρες έχει ενισχυθεί το σενάριο να κάνει τις ανακοινώσεις του προς την Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει ανακοινώσεις, από σήμερα έως την αρχή της άλλης εβδομάδας.
Μέχρι στιγμής πάντως οι κινήσεις Κασσελάκη, από τα περί «εκτροπής» μια εβδομάδα πριν έως την ανάκληση του πληρεξουσίου, τα ψηφίσματα Νομαρχιακών, την παρολίγο σύγκληση σύσκεψης των think tanks και τις χθεσινές διαρροές, κάνουν τους 87 να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ρίξει τους τόνους και θα μπει στην κούρσα εκλογής συγκρουσιακά.
Με Πολάκη απέναντι στην ΚΕ, για το χρονοδιάγραμμα
Στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί και η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και υπογραφών, ο Παύλος Πολάκης αυτή τη φορά δεν θα συνταχθεί με την πλειοψηφία καθώς διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε (όπως και η πλευρά Κασσελάκη που στην ΠΓ εκφράζεται από την Θεοδώρα Τζάκρη, κατά κύριο λόγο, και την Ολυμπία Τελιγιορίδου). Ο βουλευτής Χανίων θα καταθέσει την δική του πρόταση για Διαρκές Συνέδριο (με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου δηλαδή) στις 5 Οκτωβρίου, πρώτο γύρο εκλογής προέδρου στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερο στις 10 Νοεμβρίου.
Στα άκρα η σύγκρουση Τζάκρη – Ραγκούση
Σε ό,τι αφορά την σφοδρή κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας σχολίασε τις καταγγελίες Ραγκούση για δεύτερο περιστατικό bullying από Κασσελάκη σε γυναίκα στέλεχος της ΠΓ, αφήνοντας υπονοούμενα. «Το να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για bullying με ξεπερνά, ξέρει αυτός».
«Τέτοια λάσπη σε όλη μου τη ζωή δεν την έχω φάει και δεν θα το επιτρέψω, θα την επιστρέψω και θα φροντίσω να τιμωρηθεί σε όλα τα επίπεδα» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1 όπου ήταν καλεσμένος. Σε άλλη εκπομπή στην συνέχεια (Super Katerina, στον Alpha) προειδοποίησε πως «αν δεν μιλήσει δημόσια τι ακριβώς εννοεί, δεν θα ξεμπλέξει μαζί μου, μέχρι να κριθεί αυτή η υπόθεση ως το τέλος».
Την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση της ΠΓ η Θεοδώρα Τζάκρη έδωσε στη δημοσιότητα γραπτή δήλωσή της με την οποία απαντούσε στον Γιάννη Ραγκούση και ακολούθως ο δεύτερος εξέδωσε δήλωση κατά της πρώτης.
Στη δήλωσή της η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο «για σωρεία περιστατικών bulling σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο». Αναφέρει επίσης σε άλλο σημείο της δήλωσή της πως «υπάρχουν και άλλες κυρίες που υπέστησαν ανάλογη μεταχείριση όπως για παράδειγμα μπροστά σε όλη την Πολιτική Γραμματεία προ εξαμήνου».
«Με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε “να μπλέξω” ήδη δυο φορές! Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στο ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντηση μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ λοιπόν να καταφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον μου».
«Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θ Τζάκρη» απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης «κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως Υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης.
Όσο για την πολιτική αντιπαράθεση με την πρώην εκπρόσωπο τύπου Δ. Αυγέρη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αποτελεί ισχυρισμό πολιτικής φαιδρότητας από την Θ. Τζάκρη , αυτή να βαφτίζεται ως ζήτημα εκφοβισμού και μπούλινγκ. Μάρτυρες όλα τα μέλη της Πολ. Γραμματείας».
Διαβάστε επίσης:
Πέτρος Ευθυμίου: Γιατί στηρίζω τον Χάρη Δούκα για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Με 30 υπογραφές και χωρίς επιπλέον κριτήρια προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr