Η σκληρή και αδυσώπητη μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση φαίνεται δεδομένη για το επόμενο δίμηνο, όμως το θέμα είναι τα πρόσωπα που θα ηγηθούν αυτής της μάχης, δηλαδή οι επίσημοι υποψήφιοι, αλλά και όσοι θα τους πλαισιώσουν.
Αυτή τη στιγμή οι βασικές υποψηφιότητες είναι τρεις: του Στέφανου Κασσελάκη, του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου, από τον οποίο αναμένονται ανακοινώσεις άμεσα. Βέβαια, η καταληκτική ημερομηνία για την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων στο κόμμα είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή σε έναν μήνα από τώρα. Κοινώς, έως τότε ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και μακρύς, δεν μπορεί επομένως να αποκλείσει κανείς τίποτε.
Από σήμερα μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Σωκράτη Φάμελλου. Ενδεχομένως οι ανακοινώσεις να γίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (15.30), στην οποία όμως ο Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι μέλος.
Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι το πρόσωπο στο οποίο καταλήγουν οι «87», με όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό, που θεωρείται πως θα καμφθούν στη συνέχεια.
Επιπλέον, φαίνεται να έχει και τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκε η παρουσία Φάμελλου στις πρώτες θέσεις του αμφιθεάτρου στην Τεχνόπολη, δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και ο θερμός εναγκαλισμός μεταξύ τους. Όλα αυτά μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των εσωκομματικών εξελίξεων, που δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Αλέξη Τσίπρα.
Άλλωστε άλλο πρόσωπο δεν φάνηκε να υπάρχει, καθώς διάφορα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά δεν προχώρησαν.
Επιπλέον, η Όλγα Γεροβασίλη, αν και μένει στην πρώτη γραμμή της μάχης και ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος της πολιτικής παρέμβασης και αντιπαράθεσης με την άλλη πλευρά, επέλεξε, σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο, να μην είναι υποψήφια η ίδια. Κάτι που της πιστώθηκε ως απόδειξη πως «έδωσε εδώ και καιρό έναν αγώνα αρχών και αξιών και όχι καρέκλας ή εσωκομματικής εξουσίας, όπως έλεγαν κάποιοι», όπως έγραψε στο Facebook ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Μπήκε μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή, χτυπήθηκε και συκοφαντήθηκε», σημείωσε, διαμηνύοντας επιπλέον ότι «είμαστε και θα παραμείνουμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή για την ανασυγκρότηση του κόμματός μας και του χώρου μας».
Χωρίς ανακοινώσεις, με ερωτηματικά
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την καθαίρεσή του.
Αν και αρχικώς οι ανακοινώσεις πήγαιναν όλο και πιο πέρα, και αποφασίστηκε τελικώς να περάσει πρώτα και η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, τώρα πληροφορίες από το περιβάλλον του αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το αν θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.
Για την ώρα, παραπέμπουν στην ανάρτηση της αφίσας με το «Είμαι εδώ» που, όπως λένε, ισοδυναμεί με ανακοίνωση υποψηφιότητας και παραπέμπουν σε πρόγραμμα περιοδειών που θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.
Όπως λένε πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, «δεν έχει τόσο σημασία το να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις όσο η επαφή με τον κόσμο».
Κάτι που, βέβαια, δημιουργεί καχυποψία στην άλλη πλευρά για τις προθέσεις του, δηλαδή για το αν θα είναι υποψήφιος.
Μιλώντας χθες στον Real FM, η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στο ερώτημα αν η ίδια θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως το σχέδιο που έχει αποκαλύψει είναι ένα «προσωποπαγές, αρχηγοκεντρικό κόμμα».
«Σε ένα τέτοιο κόμμα δεν χωράει κανείς αριστερός, γιατί αντιτίθεται σε βασικές αρχές της συλλογικότητας, η οποία διασφαλίζει και τους όρους της δημοκρατίας» ανέφερε. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αναμένουμε παρεμπιπτόντως να δούμε κατά πόσον ο κ. Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος. Διότι ώς τώρα έχουμε δύο υποψηφιότητες, του κ. Πολάκη και του κ. Γκλέτσου».
Πόθεν Έσχες και πανστρατιά
Σε κάθε περίπτωση οι «87» ετοιμάζονται για τη δίμηνη εκλογική μάχη, έχοντας επιχειρήσει να καλύψουν τα νώτα τους για το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να εμφανιστεί εμπρηστικός απέναντι στο κόμμα, επιμένοντας στα όσα έχει πει και παροξύνοντας το κλίμα περαιτέρω προς φανατισμό των οπαδών του.
Έτσι, αν και στην Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Πέμπτης δεν επέμειναν στο θέμα του Πόθεν Έσχες, αφού δεν ήταν σύμφωνη όλη η νέα πλειοψηφία, που περιλαμβάνει και τους Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Νίκο Σκορίνη κ.ά., επανέφεραν το θέμα ως «87» και το πέρασαν με τις δικές τους ψήφους οριακά (87 έναντι 84).
Αν και υπάρχει μια διχογνωμία, για το πού θα κριθεί ότι δεν περνάει μια υποψηφιότητα η οποία δεν συνοδεύεται από το Πόθεν Έσχες, αν δηλαδή κόβεται επί τόπου με την κατάθεση του φακέλου ή κρίνεται στο συνέδριο, το θέμα είναι πως τελικά μπήκε ως προϋπόθεση και το… όπλο υπάρχει στο τραπέζι.
Μαζί με την υποχρέωση η υποβολή μιας υποψηφιότητας να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, το Καταστατικό και τις αποφάσεις των Οργάνων (να μην αμφισβητείται δηλαδή η απόφαση καθαίρεσης της Κ.Ε.).
Και μαζί με την καταδίκη αναφορών όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες» και «εκτροπή».
Όλα αυτά υπάρχουν στο τραπέζι και ανάλογα με το πώς θα κινηθεί ο Κασσελάκης, δυνητικά μπορούν να αξιοποιηθούν για τον αποκλεισμό του.
Συσπείρωση
Από εκεί και πέρα, η υποψηφιότητα Φάμελλου, εφόσον ανακοινωθεί, προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο ευρεία στήριξη – που σημαίνει βολιδοσκόπηση όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Είναι δε με ερωτηματικό τι θα κάνει και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δημοσίως δεν έχει αποκλείσει υποψηφιότητα δική του, αλλά παραμένει προσώρας είναι επικεντρωμένος στον θεσμικό του ρόλο.
Προϋποθέτει όμως και ένα συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο.
Στο επίπεδο της στρατηγικής, πάντως, φαίνεται πως ο Φάμελλος και όσοι θα τον στηρίξουν θα στοχεύσουν στο κοινό του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ. Μια εικόνα πανστρατιάς του παραδοσιακού / κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε με την εκδήλωση βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχνόπολη, με την παρουσία 16 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρωτοκλασάτων στελεχών, ακόμη και στελεχών που θεωρείται πως παραμένουν κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη. Έτσι, λοιπόν, η πλευρά που εκπροσωπεί το κόμμα, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αναμένεται να απευθυνθεί στο 17,8% του Ιουνίου του 2023 και όχι στο σημερινό 7% που φαίνεται να στηρίζει κυρίως τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι θα ξαναψήφιζε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουν και τη ρητορική για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια προοδευτική διακυβέρνηση. Ενδεχομένως, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αφού φαίνεται πως αυτό θα είναι τελικά ο κυρίαρχος και ρυθμιστής των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα απευθυνθούν στους αριστερούς ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο και κούνησαν μαντήλι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ευρύτερο προοδευτικό κόσμο. Όσους δηλαδή μπορεί να συμφωνούν με την αντίληψη πως χωρίς τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δύσκολα θα απειληθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και να πέφτει, αλλά και πως ένας ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη είναι ένας μικρός και συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο.
Πολάκης: Ξεκινά από τα Χανιά
Περιοδείες ξεκινά και ο Παύλος Πολάκης, αρχής γενομένης από την Κυριακή και από τα Χανιά και το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μέσα στα ζητήματα που αναδεικνύει προγραμματικά διατηρεί στην κορυφή το θέμα της διαφάνειας κι έτσι χθες, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα του Ινστιτούτου Prolepsis της Αθηνάς Λινού αλλά και το αίτημα αναίρεσης της απόφασης για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Παύλος Πολάκης είναι αυτός που πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην Πολιτική Γραμματεία στις 24 Αυγούστου και έχοντας κάνει την «αυτοκριτική» του για τη στήριξη και προώθηση του Κασσελάκη στην αρχηγία, κινείται ήδη εδώ και έναν μήνα σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και μετά πλασάρει ένα πολιτικό προφίλ πολύ διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει ώς τώρα και διαφορετικό επίσης από το τοξικό πλαίσιο της υποψηφιότητας Κασσελάκη έναν χρόνο πριν. Είναι πλέον απέναντι στον Κασσελάκη, τηρεί αποστάσεις και από τους «87» ασκώντας τους κριτική, χωρίς να διστάσει να συμπλεύσει όταν συμφωνεί μαζί τους, όπως έγινε με την πρόταση μομφής – διαφώνησε πάντως με το Πόθεν Έσχες προβάλλοντας το σκεπτικό ότι κάνει τον Κασσελάκη θύμα στα μάτια των οπαδών του.
Εμφανίζεται ως ένας «ενδιάμεσος» παίκτης που καλεί όλους τους άλλους σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, επικεντρώνοντας στα πολιτικά – προγραμματικά ζητήματα.
Απαντώντας μάλιστα στην ανάρτηση Κασσελάκη με την αφίσα διερωτήθηκε «Καμία σοβαρή κουβέντα θα πούμε;» και έθεσε τρία προτάγματα:
«- Θα εγγυηθούμε την ενωτική πορεία σταματώντας τις διχαστικές τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν;
– Θα συζητήσουμε για ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, για αναδιανομή υπέρ της εργασίας, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στην εξωτερική πολιτική, με δημόσιο έλεγχο σε μια τράπεζα τη ΔΕΗ και το ένα διυλιστήριο, με προστασία δανειοληπτών και πρώτης κατοικίας, με ισχυρό κοινωνικό κράτος με αξιοπρεπείς αμοιβές στους λειτουργούς του!
– Θα ξεκαθαρίσουμε πως δεν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ μικρό και περιθωριακό ή χρήσιμο συμπλήρωμα σε ελεγχόμενες ‘‘κεντροαριστερές’’ λύσεις, αλλά έναν ΣΥΡΙΖΑ κορμό της προοδευτικής παράταξης με ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στο σύστημα Μητσοτάκη που κλείνει τον κύκλο του;;;».
Διαβάστε επίσης:
Νέα Αριστερά: Εκτός ελέγχου η διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr