Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε τμήματα του Χαλεπιού κατά τη διάρκεια τα ξημερώματα του Σαββάτου για πρώτη φορά από το 2016, ενώ παράλληλα οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το «μεγαλύτερο μέρος» της πόλης, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ένας από τους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ , είχε υποσχεθεί στη Δαμασκό επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για να αναχαιτίσει τους αντάρτες, σύμφωνα με δήλωση δύο στρατιωτικών πηγών.
Ο απολογισμός της επίθεσης που ξεκίνησε την Τετάρτη ανέρχεται σε 311 νεκρούς – 183 μαχητές της HTS και των συμμάχων της, 100 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ομάδων και 28 άμαχοι – λέει το παρατηρητήριο.
Σημειώνεται ότι η επίθεση συνιστά την μεγαλύτερη εναντίον της συριακής κυβέρνησης εδώ και χρόνια και την πρώτη φορά που οι αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του Άσαντ φτάνουν στο Χαλέπι, αφότου εκδιώχθηκαν από τον στρατό το 2016.
Ο στρατός της Συρίας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι οι αντάρτες είχαν εισέλθει σε «μεγάλα τμήματα» της πόλης – σχεδόν στο μισό Χαλέπι- και ότι δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες. Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι τα στρατεύματα αποσύρθηκαν προσωρινά από την πόλη «για να προετοιμάσουν μια αντεπίθεση».
Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη έχουν κλείσει, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σε δήλωσή του στο BBC, εκπρόσωπος του SOHR ανέφερε ότι οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν το «μεγαλύτερο μέρος της πόλης» χωρίς να συναντήσουν σημαντική αντίσταση, ενώ πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο, τα αστυνομικά τμήματα, τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών – είναι άδεια». «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν», συμπλήρωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, όπως ανέφεραν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο την προέλαση τζιχαντιστών ανταρτών στο συριακό έδαφος.
«Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας σε σχέση με τη στρατιωτική κλιμάκωση στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός κοινών ενεργειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.
Ο Φιντάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι το Σάββατο για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επικοινώνησε και με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, με Μόσχα και Τεχεράνη να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη Δαμασκό στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών ανταρτών. Ο Αρακτσί υποστήριξε ότι οι επιθέσεις των ανταρτών είναι μέρος αμερικανοϊσραηλινού σχεδίου αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Λίβανος: Τραυματισμός 7χρονου παιδιού έπειτα από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα
12 νεκροί σε Ταϊλάνδη και Μαλαισία στις χειρότερες πλημμύρες της δεκαετίας
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr