LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία: Πρόσκληση ωφελούμενων άστεγων/επισφαλούς στέγασης για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ»
    14 Μαΐου 2025
    Ο Δήμαρχος Καρπενησίου στο Ευρωκοινοβούλιο
    14 Μαΐου 2025
    Βανδαλισμός και πάλι στα Καμένα Βούρλα – Πέταξαν κόκκινη μπογιά στο Δημαρχείο
    14 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος στη Λαμία
    13 Μαΐου 2025
    Έρχεται το 5ο RachesRun– Agroinvest
    13 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    «δε saltarismed!» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
    14 Μαΐου 2025
    Παγκόσμια Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος στη Λαμία
    13 Μαΐου 2025
    Ομιλία του καθηγητή John P.A. Ioannidis στη Λαμία: “Αξιοπιστία και διαφάνεια της επιστημονικής βιβλιογραφίας”
    13 Μαΐου 2025
    Lemon: H sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    10 Μαΐου 2025
    Μουσικές Συναντήσεις – Συναυλία καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας τη Δευτέρα 12 Μαΐου
    10 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    Lemon: H sold-out παράσταση για μία μόνο φορά στη Λαμία
    10 Μαΐου 2025
    «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» από το Εφηβικό Τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
    10 Μαΐου 2025
    Λαμία: Η ομάδα “Πρόβα” παρουσιάζει την παράσταση “Για ένα πουκάμισο αδειανό…”
    8 Μαΐου 2025
    Λαμία: «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη 2025» – Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα
    25 Απριλίου 2025
    Διάκεια 2025: «Τέχνη, Ποίηση, Ιστορία, Ύμνοι στον Αθανάσιο Διάκο»
    25 Απριλίου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
    Εδιμβούργο
    Εδιμβούργο: H ωραιότερη πόλη της Σκωτίας
    10 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Διχάζει το πείραμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Επιστήμονες αλλάζουν τα σύννεφα
    9 Μαΐου 2025
    Πανσέληνος Μαΐου 2025: Πότε είναι το «Φεγγάρι των λουλουδιών»
    8 Μαΐου 2025
    Σπάνιο φαινόμενο σε πολλές ελληνικές παραλίες – Τι είναι οι περίεργοι καρποί που ξεβράζει η θάλασσα
    7 Μαΐου 2025
    Το σεξ, οι νυχτερίδες και οι βάτραχοι – Η απίστευτη σύνδεση
    1 Μαΐου 2025
    Καρχαρίες σε ελληνικές παραλίες – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας (Βίντεο)
    24 Απριλίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Συρία: Οι τζιχαντιστές καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν το χάος – Ο ρόλος των Αμερικανών και της Τουρκίας
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Αρωματικό βούτυρο φράουλας, το ιδανικό άλειμμα για το πρωινό
15 Μαΐου 2025
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Μαΐου 2025​
15 Μαΐου 2025
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – 23 βαθμοί στην Αττική​
15 Μαΐου 2025
Τρίκαλα: Νεκρός σε τροχαίο με μηχανή 40χρονος πατέρας τριών παιδιών​
15 Μαΐου 2025
Δημοσιεύθηκε η νέα ΚYA για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη – Ποια μέτρα αποφασίστηκαν​
15 Μαΐου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΚΟΣΜΟΣ > Συρία: Οι τζιχαντιστές καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν το χάος – Ο ρόλος των Αμερικανών και της Τουρκίας
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι τζιχαντιστές καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν το χάος – Ο ρόλος των Αμερικανών και της Τουρκίας

11 Δεκεμβρίου 2024
Updated 2024/12/11 at 5:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Χρυσή ευκαιρία στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προσφέρει η μετα-Ασαντ Συρία, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο ότι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν το χάος για να ανακτήσουν τα εδάφη που κατείχαν και να απελευθερώσουν τους μαχητές που είναι φυλακισμένοι στην κουρδική ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αγαπούν την αβεβαιότητα, τον πόλεμο και τα ξοφλημένα κράτη όσο τίποτε άλλο. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που σήμερα έχουν καθηλωθεί οργανωμένοι σε μικρούς πυρήνες στην έρημο της ανατολικής Συρίας, δεν θα μπορούσαν παρά να βγουν νικητές από μία αποτυχημένη πολιτική μετάβαση στην Συρία, ενδεχόμενο για το οποίο πολλοί ανησυχούν έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

2. How did this help the group that overthrew the Syrian Government?

If you don’t know, ISIS has used the crisis to try and gain more control of Syria.

HTS, the group that overthrew the government, has been fighting to hold ISIS back.

These US airstrikes indirectly helped HTS,… pic.twitter.com/u9M6b38f7k

— Alex Barnicoat (@AlexBarnicoat_) December 11, 2024

«Το χάος και η αναρχία θα αποτελέσουν αναπόφευκτα ευλογία για το Ισλαμικό Κράτος, που περιμένει την ώρα του, ανασυγκροτώντας αργά αλλά ασφαλώς τα δίκτυά του σε ολόκληρη την χώρα», προειδοποιεί ο Colin Clarke, επιστημονικός διευθυντής του Soufan Center της Νέας Υόρκης.

Ήδη την Κυριακή, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε «δεκάδες αεροπορικές επιδρομές» κατά «περισσότερων των 75 στόχων» των τζιχαντιστών. Δήλωσε με τον τρόπο αυτόν ότι δεν αγνοεί τον κίνδυνο. «Το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την περίοδο αυτή για να ανακτήσει τις ικανότητές της και να δημιουργήσει ορμητήρια…Είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Στην εβδομαδιαία του εφημερίδα Al-Naba, το Ισλαμικό Κράτος απορρίπτει εκ προοιμίου οποιοδήποτε σχήμα εξουσίας στην Δαμασκό πέραν του δικού του.

El “Dictador” y el “Hombre” por @dw_espanol

El primero es “inhumano” y el segundo es “humano”.#Siria #Syria #ISIS #Alqaeda #BasharAlAssad pic.twitter.com/feflZGFDnK

— Níkolas Stolpkin (@NStolpkin) December 11, 2024

Η οργάνωση, κυρίαρχη σε ένα απέραντο χαλιφάτο που εκτεινόταν στην Συρία και το Ιράκ (2014-19), θεωρεί ότι «στόχος των ανταρτών είναι η δημιουργία ενός μη θρησκευτικού και δημοκρατικού κράτους, πολύ μακριά από το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους που βασίζεται στην σαρία», εξηγεί η Laurence Bindner, συνιδρύτρια του JOS Project, μίας πλατφόρμας ανάλυσης του online εξτρεμισμού.

«Εμφανίζεται ως η μόνη βιώσιμη εναλλακτική, που θα επέβαλλε τον σεβασμό των θρησκευτικών αρχών και θα αντιτασσόταν στα ξένα συμφέροντα». Οι τοποθετήσεις των ανταρτών «υπέρ μίας ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκευτικών μειονοτήτων είναι αντίθετες με τον ακραίο στόχο των συστηματικών αφορισμών».

Η κεντρική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, που συντόνιζε τις θυγατρικές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, θεωρείται σήμερα σκιά του εαυτού της.

Από το 2019, ο αριθμός των επιθέσεων στην Συρία την ευθύνη για τις οποίες διεκδικεί η οργάνωση έχει μειωθεί (1.055 το 2019, 121 το 2023). Αλλά αυξήθηκε το 2024 (259 ως τα μέσα του Νοεμβρίου), έγραφε την περασμένη εβδομάδα ο αναλυτής Aaron Zelin για το αμερικανικό think-tank Hudson.

«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος υποβάθμισε την ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις στην Συρία για να εμφανισθεί πιο αδύναμο από όσο πραγματικά είναι», παρατηρούσε ο αναλυτής σημειώνοντας ότι η οργάνωση εισπράττει τους φόρους από τον πληθυσμό των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Οι ικανότητές του να καταφέρει πλήγματα παραμένουν.

«Το Ισλαμικό Κράτος θα επιδιώξει να αποσπάσει όσα περισσότερα εδάφη μπορεί από τους αντάρτες του Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ», λέει ο Yoram Schweitzer, βετεράνος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που σήμερα εργάζεται για το Ινστιτούτο Μελετών για τη Εθνική Ασφάλεια (INSS) του Τελ Αβίβ.

Ανεξαρτήτως των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, «πρέπει να δει κανείς τι έκανε το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία», επιμένει αναφερόμενος στις επιθέσεις της αφγανικής πτέρυγας της τζιχαντιστικής οργάνωσης μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από την Καμπούλ, τον Αύγουστο 2021.

Και αν μία άλλη εξουσία αναλάβει τελικά, το αποτέλεσμα θα είναι απαράλλακτο. «Θα θεωρήσουν όποιον ελέγχει την εξουσία στην Δαμασκό κύριο εχθρό κατά του οποίου οφείλουν να αναλάβουν δράση».

Οι Κούρδοι, η στάση της Τουρκίας και ο Τραμπ

Παράλληλα, το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να στραφεί προς μία από τις αχίλλειες πτέρνες του αντιτρομοκρατικού αγώνα: τα υπερκορεσμένα στρατόπεδα κράτησης στην κουρδική ζώνη της Συρίας όπου ζουν στοιβαγμένοι δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Τον Ιανουάριο 2022, η οργάνωση πραγματοποίησε επίθεση κατά της φυλακής του Γουαϊράν στο Χασάκε (βορειοανατολική Συρία), όπου είναι φυλακισμένοι χιλιάδες τζιχαντιστές. Τώρα, δεν μπορεί παρά να έχουν στο στόχαστρο το γιγάντιο στρατόπεδο του Αλ-Χολ. «Είτε θα επιτεθούν εναντίον του είτε θα βοηθήσουν τους κρατούμενους να αποδράσουν», προειδοποιεί ο Yoram Schweitzer.

Τα τελευταία χρόνια, οι Κούρδοι «είχαν δυσκολίες να διαφυλάξουν την τάξη εκεί», επισημαίνει θεωρώντας ότι δεν θα είναι σε θέση να φυλάξουν το στρατόπεδο για πολύ. Ιδίως, αν συνεχισθούν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού που θεωρούν τις κουρδικές δυνάμεις «τρομοκρατικές».

Μακροπρόθεσμα, μέρος της εξίσωσης εξαρτάται από την βούληση ή μη των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν στην Συρία τις λίγες εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να απαγορεύσουν στην Άγκυρα να πλήττει του Κούρδους της Συρίας.

Ο Colin Clarke υπενθυμίζει ότι, αν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει απρόβλεπτος, ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους «περιλαμβάνεται στην κληρονομιά της πρώτης του θητείας».

«Δεν νομίζω ότι θα θέλει να ακυρώσει αυτήν την κληρονομιά αποσύροντας τις δυνάμεις του και δίνοντας το πράσινο φως στους Τούρκους». Στην αντίθετη περίπτωση, «το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν ο πρώτος ωφελημένος».

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Έλληνας πολιτικός μηχανικός, ένα από τα έξι θύματα της έκρηξης στη Χάγη – Συγκλονίζει το μήνυμα της συζύγου του

Συρία: Τηλεφωνική συνομιλία Σολτς-Ερντογάν και συμφωνία για συνεργασία

ΗΠΑ: Η General Motors εγκαταλείπει τα ρομποταξί της θυγατρικής της, της Cruise – Όχημα παρέσυρε πεζή

ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr

Read More

11 Δεκεμβρίου 2024
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρωματικό βούτυρο φράουλας, το ιδανικό άλειμμα για το πρωινό
15 Μαΐου 2025
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Μαΐου 2025​
15 Μαΐου 2025
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – 23 βαθμοί στην Αττική​
15 Μαΐου 2025
Τρίκαλα: Νεκρός σε τροχαίο με μηχανή 40χρονος πατέρας τριών παιδιών​
15 Μαΐου 2025
Δημοσιεύθηκε η νέα ΚYA για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη – Ποια μέτρα αποφασίστηκαν​
15 Μαΐου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Με μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα εκδικούνται τον Τραμπ Καναδοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι

14 Μαρτίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σχέδιο «ReArm Europe» για κινητοποίηση έως και 800 δισ. ευρώ

12 Μαρτίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Καναδοί θα ήθελαν να μπουν στην ΕΕ – Κολακευμένη δηλώνει η Κομισιόν

12 Μαρτίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Τραμπ: Οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να κάνουν πολύ άσχημα πράγματα» στη Ρωσία οικονομικά

12 Μαρτίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?