LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • LIFESTYLE
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας, πιο υγιεινό από του εμπορίου
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
ΟιΝοτικά Pro 2025: Η Κρήτη ταξιδεύει στην Αθήνα μέσα από μια μοναδική οινική εμπειρία
7 Νοεμβρίου 2025
Fedriades Delphi Hotel: Πλούσια φιλοξενία με υπέροχη θέα
7 Νοεμβρίου 2025
Το Χωριάτικο στα Λουτρά Πόζαρ προσφέρει την απόλυτη εμπειρία διαμονής και γεύσης
7 Νοεμβρίου 2025
Swan by Kontiki: Ένα πλωτό εστιατόριο στη Ρόδο γράφει τη δική του γευστική ιστορία
6 Νοεμβρίου 2025
Συνταγή για παραδοσιακό εκμέκ με καϊμάκι
6 Νοεμβρίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • LIFESTYLE
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας, πιο υγιεινό από του εμπορίου
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας, πιο υγιεινό από του εμπορίου

27 Αυγούστου 2025 72 Views
Updated 2025/08/27 at 12:08 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Σπιτικός ντοματοπελτές

Παραδοσιακά το τέλος του καλοκαιριού, είναι η εποχή της επεξεργασίας των υλικών της εποχής, ώστε να διατηρηθούν για τα μαγειρέματα των επόμενων μηνών.

Οι καλοκαιρινές μακρόστενες ντομάτες, τα πομοντόρια, που δεν έχουν πολλά σπόρια, είναι το κορυφαίο υλικό της εποχής και συνήθως, αυτή την εποχή, φτιάχνουμε, με αυτές, τις σάλτσες και τους πελτέδες.

- Advertisement -
Ad image

Ο λόγος που σας προτρέπω να φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό πελτέ, είναι ότι θα έχετε πιο υγιεινό ντοματοπελτέ, αφού θα βαλούμε λιγότερο αλάτι για την παρασκευή του.

Τα παλιά χρόνια οι ντομάτες στύβονταν με τα χέρια και η λιωμένη σάρκα τους, στέγνωνε στον ήλιο για να χάσει τα υγρά της και να συμπυκνωθεί.

Εμείς, τώρα, που δεν έχουμε πολύ χρόνο και πολλή υπομονή, θα βράσουμε τη σάλτσα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αξίζει, ωστόσο να αφιερώσουμε λίγο κόπο, για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες.

Σπιτικός ντοματοπελτές

Υλικά:

  • 3 κιλά ώριμες ντομάτες (κατά προτίμηση μακρόστενες – πομοντόρια)
  • 2 κ.σ. χοντρό αλάτι (θαλασσινό)
  • ελαιόλαδο για το βαζάκι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τις ντομάτες: αφαιρούμε το κοτσάνι και το πρασινο, γύρω – γύρω μέρος, κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά, με ένα μαχαίρι, στη βάση τους.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βάζουμε τις ντομάτες σε παρτίδες, για να χωρέσουν και τις αφήνουμε 15 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βουτάµε σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό. Μετά από λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα εύκολα, τραβώντας µε το χέρι µας.

Στη συνέχεια, κόβουµε τις ντοµάτες στα τέσσερα και βγάζουμε όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε.

Πολτοποιούμε τη σάρκα της ντομάτας στον πολυκόφτη, σε δόσεις.

Βάζουμε τον πουρέ ντομάτας σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να συμπυκνωθεί.

Αδειάζουμε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο, αφού βάλουμε το γυάλινο μέρος, μόνο, για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί η επιφάνεια του ντοματοπελτέ και κλείνουμε καλά το καπάκι.

Ο σπιτικός πελτές διατηρείται για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο. Κάθε φορά που βγάζουμε μια κουταλιά, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο, ώστε η επιφάνεια να είναι πάντα καλυμμένη. 

To άρθρο Συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας, πιο υγιεινό από του εμπορίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​ Read More

Newsroom 27 Αυγούστου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟιΝοτικά Pro 2025: Η Κρήτη ταξιδεύει στην Αθήνα μέσα από μια μοναδική οινική εμπειρία
7 Νοεμβρίου 2025
Fedriades Delphi Hotel: Πλούσια φιλοξενία με υπέροχη θέα
7 Νοεμβρίου 2025
Το Χωριάτικο στα Λουτρά Πόζαρ προσφέρει την απόλυτη εμπειρία διαμονής και γεύσης
7 Νοεμβρίου 2025
Swan by Kontiki: Ένα πλωτό εστιατόριο στη Ρόδο γράφει τη δική του γευστική ιστορία
6 Νοεμβρίου 2025
Συνταγή για παραδοσιακό εκμέκ με καϊμάκι
6 Νοεμβρίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΓΕΥΣΗ

ΟιΝοτικά Pro 2025: Η Κρήτη ταξιδεύει στην Αθήνα μέσα από μια μοναδική οινική εμπειρία

7 Νοεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για παραδοσιακό εκμέκ με καϊμάκι

6 Νοεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο

6 Νοεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για σάλτσα σοκολάτας με τα βασικά υλικά της κουζίνας

5 Νοεμβρίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?