Υλικά
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. ελαιόλαδο
500 ml γάλα
5 αυγά
250 γρ. τυριά (γραβιέρα, έμενταλ, παρμεζάνα)
φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο αχνιστό κι αφράτο, φουσκωτό όπως επιβάλλει το όνομά του (souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω»), μοιάζει με τυρένιο σύννεφο. Το σουφλέ όμως, που γεννήθηκε στη Γαλλία του 18ου αιώνα κι αγαπήθηκε σ’ όλο τον κόσμο, πέρα από εξαιρετικά γευστικό, είναι και ευαίσθητο. Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως. Σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσει σιγά-σιγά να πέφτει.
Αν αποφασίσετε να το σερβίρετε ως πρώτο πιάτο σ’ ένα κάλεσμα, επιβεβαιώστε ότι όλοι θα έρθουν στην ώρα τους ή φτιάξτε το την τελευταία στιγμή, για να είναι έτοιμο μόλις καθίσουν στο τραπέζι. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το αν θα προτιμήσετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή περισσότερα μικρά. Η εύθραυστη αυτή νοστιμιά αξίζει και με το παραπάνω την μικρή αναμονή. Όταν είσαι με τους αγαπημένους σου, άλλωστε, ο χρόνος περνάει γρήγορα.