Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτός των ισχυρών χωρών της Ευρώπης που συζητησαν χθες τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη δημοσιοποιήση των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της Ε.Ε. έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν σε αυτή την ιστορία στέλνοντας και πολεμικό υλικό.
Ο Μανουελ Μακρόν επέλεξε να μην προσκαλέσει στην χθεσινή σύσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργού γεγονός που δημιούργησε αμηχανία στην κυβέρνηση ενώ επέφερε και ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της καθώς ακύρωσε το βασικό κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα μας είναι βασικός πυλώνας της Ε.Ε.
Η Αθήνα επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά της εντύπωσεις που δημιούργησε αυτή η κίνηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, δεσμευτικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και τις πολιτικές της Ε.Ε. μπορεί να ληφθούν μόνο σε επίπεδο (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου». «Εδώ μιλάμε για μια άτυπη Σύνοδο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ελλάδας» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι το Ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει δείχνει την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής προσκλήθηκαν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης: η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Δανία.
Ακόμα μέρος πήραν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα (ο οποίος εκπροσωπεί και τους ηγέτες όλων των υπολοίπων κρατών – μελών) και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την άφιξη της χθες στο Παρίσι, μια δήλωση ενδεικτική της ανησυχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημερα εν τω μεταξύ θα γίνει η άτυπη έκτακτη Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).
Στην σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών του Ε.Λ.Κ., με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα αναφερθεί στο νέο σκηνικό που δημιουργείται μετά την επανεκλογή Τραμπ. Θα επιμείνει μάλιστα ότι καθιστά πιο απαραίτητη από ποτέ την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, συμπληρωματικά με τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, η Αθήνα σημειώνει ότι από την αρχή είχε μια ξεκάθαρη θέση, ότι η Ελλάδα ήταν και είναι και με τον αμυνόμενο, δεν απέστειλε έξτρα στρατιωτικό εξοπλισμό σε επίπεδα άλλων χωρών και δεν διακινδύνευσε την αμυντική επάρκεια της χώρας μας, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Διαβάστε επίσης:
Συζητήσεις για το μέλλον των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Thessaloniki Summit