Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με δονήσεις που ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και φορείς, που προειδοποιούν ότι οι δύσκολες στιγμές για τους νησιώτες δεν έχουν τελειώσει και ότι είναι πιθανή μια ισχυρότερη δόνηση στην περιοχή.
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:34 στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/474865860_9952066991494047_8019355351701713027_n-1024x510.png)
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος στα 13,9 χιλιόμετρα.
Παπαζάχος: Πιθανή η έκρηξη του ηφαιστείου – Δεν αποκλείεται η δυσμενέστερη εξέλιξη
Στη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαζάχος, που εκπροσωπεί και την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σημείωσε πως «η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών, δηλαδή έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς».
Όπως σημείωσε, αυτή η ακολουθία κινείται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».
Αναφορικά με το τι αναμένεται από εδώ και έπειτα, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως, ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού -και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος- οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».
«Το ηφαίστειο βρίσκεται σε έξαρση πριν τους σεισμούς»
Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, ο καθηγητής τόνισε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά».
«Το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε έκρηξη. Συνήθως τα πιο πολλά περισσότερα ηφαίστεια που “ξυπνάνε”, επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας. Επειδή μία έκρηξη ηφαιστείου είναι πάντα πιθανή, παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει», ανέφερε ακόμη.
«Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μίας δυσμενέστερης εξέλιξης αργότερα, αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε ανεξάρτητα», επισήμανε ο κ. Παπαζάχος.
Διαβάστε επίσης: