Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση του Ιανουαρίου μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, αν και η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι.
Οι δυο υπουργοί πριν από τη συνάντηση τους επιχείρησαν να οριοθετήσουν το διπλωματικό περιβάλλον πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος.
Όπως είναι γνωστό πρόθεση και των δύο κυβερνήσεων είναι να βρεθεί ο τρόπος επίλυσης των θεμάτων των θαλασσίων ζωνών, μεταξύ των οποίων είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Για πρώτη φορά δεν έχει αποκλειστεί από την πλευρά της Αθήνας και της Αγκυρας η προσφυγή στη Χάγη, με συνυποσχετικό των δύο πλευρών.
Η μοναδική διαφοροποίηση όπως προέκυψε από την συνέντευξη του κ. Φιντάν, είναι η λέξη «ολιστική» που χρησιμοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το συνυποσχετικό που θα οδηγήσει στο διεθνές Δικαστήριο.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα εμφανίζεται μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να επιμένει ότι “Οι προϋποθέσεις είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η πρώτη είναι το “τι συζητάμε”. “Εμείς συζητάμε μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική εθνική θέση” δήλωσε κ. Μαρινάκης.
Η δεύτερη προϋπόθεση για την Αθήνα αφορά στις αρχές της συζήτησης, που όπως ξεκαθαρίζει είναι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο.
“Ελπίζω να είναι εποικοδομητική η συνάντηση αύριο” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της απροσδόκητης συνάντησης που είχα χθες στη Βουδαπέστη, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας ‘Εντι Ράμα, με αντικείμενο συζήτησης το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών.
Η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, έθεσαν τις “κόκκινες γραμμές” τους, που δεν συμπίπτουν.
“Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας” δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”.
Σε λύση – “πακέτο” επιμένει η Άγκυρα
“Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία” δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του στα “Νέα”.
Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή διαφόρων παραγόντων, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12.30 το μεσημέρι, οι δύο υπουργοί θα κάνουν δηλώσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr