Στο μικροσκόπιο των Αρχών Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος βρίσκονται 776 φυσικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρές υποθέσεις χρηματοδότησης εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Η επιχείρηση αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, σε μια περίοδο που η διαφθορά και η οικονομική απάτη απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνία στο σύνολό της.
Από την αρχή του έτους, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχει προχωρήσει στην εκκίνηση 329 υποθέσεων που σχετίζονται με ύποπτες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Η διαδικασία ελέγχου είναι αυστηρή και περιλαμβάνει την ανασκόπηση φορολογικών δηλώσεων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των ατόμων που βρίσκονται υπό επιτήρηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων απέστειλε ριζοσπαστικά αιτήματα για παροχή πληροφοριών σχετικά με 776 φυσικά πρόσωπα στις φορολογικές αρχές. Αυτές οι υποθέσεις προέρχονται από ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ξέπλυμα χρημάτων. Οι αρχές είναι αποφασισμένες να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές.
Από τις συνολικά 329 ύποπτες υποθέσεις, οι έλεγχοι που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα έχουν επιφέρει την επιβολή φόρων και προστίμων ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους για να ανακτήσουν χαμένα έσοδα και να ενισχύσουν την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Φορολογικοί έλεγχοι
Το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 5.640 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και σημαντική ακίνητη περιουσία. Από αυτούς τους ελέγχους, επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν ήδη εισπραχθεί 118,2 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη σφοδρή προσπάθεια των αρχών να εξασφαλίσουν τα έσοδα του κράτους. Κατά μέσον όρο, κάθε επιχείρηση ή φορολογούμενος καλούνται να πληρώσουν 136.525 ευρώ.
Ακολουθούν οι στατιστικές από τις διάφορες ελεγκτικές αρχές:
Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ): Το Κέντρο έχει ολοκληρώσει 265 ελέγχους, με το συνολικό ποσό των φόρων και προστίμων να ανέρχεται σε 305,77 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, εισπράχθηκε το 22,5%, δηλαδή 68,66 εκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος όρος επιβολής φόρου ανά επιχείρηση ανέρχεται σε 1.150.943 ευρώ, υποδεικνύοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους.
Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ): Το Κέντρο ολοκλήρωσε 401 ελέγχους και το συνολικό ποσό φόρων και προστίμων ανήλθε στα 72,2 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, εισπράχθηκαν 11,8 εκατομμύρια ευρώ, ή το 16,4%. Επίσης, το ΚΕΦΟΜΕΠ πραγματοποίησε 34 ελέγχους σε υποθέσεις που αφορούν τη φορολογία μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους κεφαλαίου, με τα επιβληθέντα πρόστιμα να φτάνουν τα 690.000 ευρώ.
Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ): Τα ΕΛΚΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσαν συνολικά 4.975 ελέγχους, βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα ύψους 392,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα ποσά, εισπράχθηκαν 33,70 εκατομμύρια ευρώ, ή το 8,6%, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για βελτίωση της είσπραξης των επιβληθέντων φόρων.
Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ): Αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν ειδικές έρευνες και επιτόπιους ελέγχους κυρίως για φορολογικές απάτες, πραγματοποίησαν 12.409 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους. Στους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 5.950 επιχειρήσεις, με την αναλογία παραβατικότητας να ανέρχεται στο 47,95%, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη εντατικότερων ελέγχων.
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Καμία παράταση για την πληρωμή τους (Video)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr