Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 12.37 μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 17 χλμ νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης με εστιακό βάθος μόλις 13,3 χλμ.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/6d2c55a1-15c3-4a64-ac74-11be2b3ec5a7-719x1024.jpeg)
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12.44 νέα δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ίδια περιοχή.
Νωρίτερα, Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στις 22.16μμ.
Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση στις Κυκλάδες από τότε που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση είχε επίκεντρο κοντά στην Αμοργό, 14 χιλιόμετρα Νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/476436525_3946106872303567_5268464573633115446_n-1024x511.jpg)
Το εστιακό βάθος της δόνησης προσδιορίστηκε στα 17 Χλμ.
Είχε προηγηθεί δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 1 λεπτό πριν το δυνατό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, στις 22,15μμ.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/476177323_599703039612292_5690580889450972614_n-1024x513.jpg)
Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε 13 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 14.4 χλμ.
Αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο σεισμούς στην περιοχή της τάξεως των 5 Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε επρόκειτο για λανθασμένη ένδειξη του μηχανήματος.
Νέα δόνηση 4 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 21:37, σεισμική δόνηση 4,0 Ρίχτερ.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/seismos-amorgos-768x463-1.png)
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δύο δευτερόλεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα μια σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά 3,6 Ρίχτερ 15 χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά της Αμοργού, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/screenshot__25_.webp)
Παπαδόπουλος: Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας – Τσελέντης: Όπως τα είχαμε πει
Σε ανάρτηση προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία για τους σεισμούς στις Κυκλάδες «Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.
Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης τόνισε σε ανάρτησή του: «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση μαζί με την πρωινή του ανάρτηση, με την οποία προέτρεπε τους πολίτες να υπακούουν στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.
ΕΚΠΑ: 102 σεισμοί καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου – Πού σημειώθηκαν κατολισθήσεις
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Συνεχής αποτύπωση κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας και επιπτώσεις τους στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.
Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα:
1. στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας
2. στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας
3. στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν:
· στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και
· στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα.
Η δεύτερη περιοχή περιέχει κατολισθήσεις που σημειώθηκαν:
· στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού,
· στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση ‘Ακρα Αλωνάκι)
· στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών
· σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και
· στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση.
Στην Κόκκινη Παραλία, λόγω της κατάπτωσης βραχωδών τεμαχών αυξήθηκε ο όγκος των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς ανάντη της παραλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια, λόγω καταπτώσεων βραχωδών τεμαχών.
Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημειακές, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της. Η κινητοποίηση των ασταθών μαζών και η συσσώρευσή τους στη βάση των σχεδόν κατακόρυφων πρανών της έχει περιορίσει το πλάτος της σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, λόγω της κυματικής δράσης και της λιθολογίας της, η παραλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση μετά από ανακατανομή των γεωυλικών στην παράκτια ζώνη.
Στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ο χώρος αναμονής των επιβατών, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καταστήματα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη, δεν επηρεάστηκαν από τις καταγεγραμμένες μετακινήσεις.
Στη θέση βόρεια του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν σε πρανές που αναπτύσσεται μακριά από στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος (κατοικίες, δίκτυα και υποδομές), ενώ τμήμα των ασταθών υλικών κατέληξε στη θάλασσα.
Πιο βόρεια, ανάντη του παλαιού λιμένα των Φηρών, στο Ημεροβίγλι και στο Σκάρο, τα καταγεγραμμένα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε πρανή κατάντη των κατοικημένων περιοχών (Φηρά, Ημεροβίγλι), που αναπτύσσονται στο φρύδι της καλδέρας. Ομοίως, με τον Αθηνιό, δεν σημειώθηκαν επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.
Στο βόρειο τμήμα της νήσου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από την Οία στα Φηρά, οι καταπτώσεις βράχων είχαν ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Η προσέγγιση αυτή παρουσιάζει τις πληγείσες από κατολισθήσεις περιοχές της Σαντορίνης, στις οποίες προς το παρόν εφαρμόζονται από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας μη δομικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε περιοχές και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου που γειτνιάζουν με τις θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει με προτεραιότητα να ερευνηθούν περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας, και να υποδεχτούν αποτελεσματικά δομικά μέτρα, κατάλληλα προσαρμοσμένα στο ηφαιστειακό τοπίο και στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος του νησιού.
Η ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΕΡΤnews, πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
«Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα….Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία.. πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο την είχαμε προδιαγράψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Παράλληλα οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Η επιστημονική ομάδα πόντισε σεισμογράφους νέας τεχνολογίας στην Καλντέρα προκειμένου να καταγράψουν τη σεισμική δραστηριότητα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Φέρουν αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη μικροσεισμικότητα στο βυθό και να ανοίξουν νέες προοπτικές εμπλουτίζοντας την έρευνα.
Οι ερευνητές με μεγάλη προσοχή και υπολογισμένες κινήσεις τους τοποθετούν σε καίρια σημεία. Όταν ανελκυστούν θα δώσουν πολύτιμα δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί η σεισμική ακολουθία.
«Με τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα να τα δώσουμε στο Αστεροσκοπείο έτσι ώστε να αναλυθούν με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται στο νησιφεβρουαριου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί» ανέφερε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.
Την ίδια ώρα πάνω στη νέα Καμένη ομάδα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού μετρά με ειδικά όργανα τις πιθανές παραμορφώσεις εδάφους που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα του 2011.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011» είπε ο κ. Συνολάκης.
Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Την Τρίτη η απόφαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου
Τηνη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα αποκλιμακωθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και σε επίπεδο δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε στο ενδεχόμενο ενός ακραίου φαινομένου να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες.
Ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει επικοινωνήσει με τους τηλεπικοινωνιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε καταγραφή των κρίσιμων υποδομών τους σε νησιά στα νησιά της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης, ενώ έχουν δει και ποιες είναι οι μονάδες αυτές που θα κάνουν την ραδιοκάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί.
Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νησί και κινητή μονάδα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Βασίλης Καραστάθης: «Δεν είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η ύφεση»
Για τους συνεχείς σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό μίλησε στον Σκάι ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξήγησε, η σμηνοσειρά συνεπάγεται σεισμικές δονήσεις παρόμοιων μεγεθών. Τόνισε δε πως μιλώντας για ύφεση εννοούμε ύφεση στον αριθμό των σεισμών ισχυρότερων Ρίχτερ (πχ άνω των τεσσάρων), όπως ακριβώς και παρατηρείται από τις 7 του μήνα κι έπειτα.
Σε κάθε περίπτωση συνόψισε πως δεν θα πρέπει να είμαστε βιαστικοί να μιλήσουμε για εκτόνωση του φαινομένου, καθώς ένα τέτοιο συμπέρασμα θα μπορεί να εξαχθεί μετά από κάποιες ημέρες ακόμα, καθώς τα φαινόμενα θα μελετώνται από τους ειδικούς.
«Εμεις περιμένουμε τα στοιχεία. Δηλαδή πρέπει αυτό το πράγμα να το δούμε επί μακρόν» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως ίσως εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα από την ερχόμενη εβδομάδα και προσθέτοντας πως οι όποιες αλλαγές συντελούνται σε πολύ αργούς χρόνους.
«Απλά το ότι έχουμε ένα σημάδι ύφεσης, δεν σημαίνει ότι θα διατηρηθεί», παραδέχτηκε υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήταν απίθανο ο αριθμός των σεισμών ακόμη και να αυξηθεί σε λίγες ημέρες.
Διαβάστε επίσης: