Το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση από το υπουργείο Υγείας, την περασμένη Παρασκευή.
Ύστερα από 2,5 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός γιατρός, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τους γιατρούς που επιθυμούν, ακόμη και όσους δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα τον πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.
Όσοι πολίτες δεν επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους, έως τον Ιούνιο του 2025, το σύστημα αυτόματα θα τους εγγράφει σε έναν γιατρό.
Αυτό θα γίνει διότι, μέσα στις υποχρεώσεις του προσωπικού γιατρού είναι και η δημιουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φάκελο υγείας του ασθενούς, που όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.
Ποιοι μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί:
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι οι:
–Γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
-Υπόχρεοι και μη υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
-Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής–Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.
-Γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
-Ιδιώτες γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.
Διατηρούν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού ιατρού και αμιγώς ιδιώτες προσωπικοί ιατροί, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός που εγγράφεται σε αυτούς είναι διαφορετικός για κάθε κατηγορία προσωπικού ιατρού, στην οποία ανήκουν.
Το ανώτατο όριο του επιπρόσθετου πληθυσμού που δύναται να εγγραφεί σε αυτούς – υπό την ιδιότητά τους ως αμιγώς ιδιωτών προσωπικών ιατρών – δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 500 επιπρόσθετους λήπτες υπηρεσιών Υγείας ανά προσωπικό ιατρό.
Για τους παιδίατρους (που θα εξετάζουν ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος), οι κατηγορίες των γιατρών είναι οι ακόλουθες:
Παιδίατροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Παιδίατροι που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Οι προσωπικοί παιδίατροι σε πρώτη φάση θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιά που θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν επισκέψεις. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του ανηλίκου πληθυσμού της χώρας.
Πληθυσμός
Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς καθορίζεται σε δύο χιλιάδες (2.000) εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό.
Για τους παιδιάτρους ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε χίλιους πεντακόσιους (1.500) εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό.
Αποζημίωση
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου η αποζημίωση των προσωπικών Γιατρών γίνεται ως εξής:
Οι προσωπικοί γιατροί αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών από 1.501 έως 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
Οι παιδίατροι αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.000 άτομα και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.001 έως 1.500 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα, κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών (σε καθαρές αποδοχές θα λάβουν 20.000 ευρώ με την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 ευρώ με τη λήξη της).
Προσωπικός Γιατρός: Πώς θα εγγραφούν οι πολίτες
Ο ενήλικος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, εγγράφεται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό.
2. Εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα εν ενεργεία στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
3.Η εγγραφή των ληπτών υπηρεσιών υγείας σε προσωπικό ιατρό γίνεται αποκλειστικά σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων ή Περιφερειακής Ενότητας.
Οι πολίτες δύναται να επιλέξουν τον προσωπικό του ιατρό από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών στους καταλόγους, που δημιουργούνται και επικαιροποιούνται ανά δήμο ή όμορο δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα, ή να δηλώσει ως προσωπικό του ιατρό τον ιδιώτη ιατρό της επιλογής του.
4.Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος, μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό ιατρό μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο (2) φορές ανά έτος.
Η εγγραφή γίνεται:
1. Από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
2. Μέσω του ιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός ιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα.
3. Μέσω υγειονομικής μονάδας ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Π.Φ.Υ. αυτός επιλέξει.
4. Μέσω ιδιωτικών φαρμακείων.
5. Στην περίπτωση κατά την οποία ο λήπτης υπηρεσιών υγείας δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό έως την 1η.6.2025, ο προσωπικός του ιατρός ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα.
6. Για τον ανήλικο πληθυσμό η εγγραφή στον προσωπικό ιατρό γίνεται από πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου, οριστικά ή προσωρινά, και είναι προαιρετική για τoν ανήλικο πληθυσμό που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημέρα και τη χρονολογία γέννησής του, και υποχρεωτική για τον ανήλικο πληθυσμό που έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής του.
Διαβάστε επίσης
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Μην αμελείς τη μαστογραφία σου – Η πρόληψη σώζει ζωές»
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr