Οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Εισικότερα, τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση 80 δείκτες ευημερίας, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αρνητικές επιδόσεις, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ: Στις εισοδηματικές ανισότητες, τα νοικοκυριά με υπερβολική στενότητα χώρου, τη μισθολογική ψαλίδα ανδρών-γυναικών, τις υπερωρίες, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, τη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ αντίθετα ο μόνος τομέας που γλιτώνει από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία, είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα μισθών, καθώς έχει τον τρίτο χειρότερο μεταξύ 35 χωρών, ενώ ξεπερνά μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, έχοντας σε κοντινή απόσταση Σλοβακία και Ουγγαρία. Η Ελλάδα έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, πίσω μόνο από Μεξικό, Σλοβακία και Τουρκία.
Στις 20 από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2023, σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ελλάδα καταγράφουν την μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010-2019, αλλά και χειροτέρευση μεταξύ 2019 – 2022.
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή τους, η χώρα εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων θέσεων. Πάνω από το 65% των πολιτών βιώνει οικονομικές δυσχέρειες, ποσοστό μεγαλύτερο από το 2010, ενώ η χώρα βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στον δείκτη ικανοποίησης μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ.
Η εισοδηματική ανισότητα και οι ανισότητες φύλου εξακολουθούν να υφίστανται, με τις γυναίκες να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και να κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους άνδρες στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Διαβάστε επίσης:
Νέο φορολογικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και η συνεργασία με την αμερικανική εφορία IRS
Πώς θα τεθεί το ΙΧ σε ψηφιακή ακινησία για να αποφευχθεί η πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr