Αν και καταγράφηκε μια αύξηση του μέσου μισθού κατά 7,2% για το 2024, η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα αποδοχών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην πολυετή οικονομική κρίση που βίωσε. Οι μισθοί, με όρους αγοραστικής δύναμης, βρίσκονται στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Πρόσφατα η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια με στόχο τους κατώτατους μισθούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2025 βρίσκεται κάτω από την Τουρκία. Ενώ με κριτήριο τον κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου κατέχουμε τη 17η θέση.
Σε πλήρη αντίφαση με τα στοιχεία της Eurostat ήρθε όμως το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ελλάδα 2020 – 2024: περισσότερος πλούτος, δικαιότερη κατανομή», που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα με την έρευνα της Eurostat!
Όπως όμως και αν προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να «ανατρέψει» την πραγματικότητα με ανακοινώσεις περί δικαιότερης κατανομής πλούτου, η Eurostat αποκαλύπτει ξεκάθαρα την πραγματικότητα την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός.
Παρέα με την Ανατολή
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 2015 έως το 2025 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ήταν μόλις 3,5%, ποσοστό που τοποθετεί τη χώρα στην πέμπτη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε., πίσω από χώρες όπως το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Γαλλία, οι οποίες όμως έχουν υψηλότερους μισθούς.
Στην κατηγορία των χωρών με κατώτατους μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, η Ελλάδα συμβαδίζει μαζί με χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία. Ωστόσο, τα δώρα που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι αυξάνουν το ποσό του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση στα 968 ευρώ, το οποίο παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες. Στην αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση στην Ε.Ε., υπερβαίνοντας χώρες όπως η Ουγγαρία και η Μάλτα, αλλά ακόμα και η Τουρκία, με κατώτατο μισθό 707 ευρώ, εμφανίζει υψηλότερη αγοραστική δύναμη λόγω χαμηλότερου κόστους ζωής.
Η βελτίωση των μισθών στην Ελλάδα εξαρτάται από πολιτικές όπως η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο μέσος μισθός στη χώρα διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ το 2024 σημειώνοντας αύξηση 7% από το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με λίγα λόγια οι μισθοί έχουν πιάσει πάτο, οι ώρες εργασίας συνεχώς αυξάνονται, το περιβάλλον εργασίας γίνεται όλο και πιο εχθρικό και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ανύπαρκτη. Οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτούνται επειδή ο μισθός τους δεν επαρκεί ούτε για την επιβίωση!
Έχουμε απόσταση… 20 ετών!
Την ίδια ώρα απέχουμε αρκετά από τη σύγκλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει η Ελλάδα μετά το 2021 σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ποσοστό 29% κάτω από τον μέσο όρο των εισοδημάτων της Ε.Ε, ενώ σε επίπεδο μονάδων αγοραστικής δύναμης «ακουμπάμε στον πάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Βουλγαρία.
Ακόμη και η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης το 2024 σημειώνει ότι για έξι στα δέκα νοικοκυριά τα χρήματα αρκούν κατά μέσο όρο μόλις για 19 ημέρες – ακριβώς όπως και το 2023. Στον μέσο όρο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα τελειώνει στις 23 του μήνα, αφήνοντας μια εβδομάδα «ρέστη».
Η απόσταση σε ποσοστό 29% από τον μ.ό. των ευρωπαϊκών εισοδημάτων αναμένεται να καλυφθεί ύστερα από 20 τουλάχιστον χρόνια εφόσον συνεχιστεί η ανάπτυξη στη χώρα μας με επίπεδα άνω του 2% του ΑΕΠ και υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων, δηλαδή κάτω από 1% του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα επί του ενεργού πληθυσμού (ατόμων από 15 έως 64 ετών) βρίσκεται στο 62%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (75,2%), γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κατάρτισης ώστε να αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός των απασχολουμένων στη χώρα μας.
Και να φανταστεί κανείς ότι ο απασχολούμενος εν Ελλάδι πληθυσμός θα ήταν ακόμη χαμηλότερος εάν δεν υπήρχε και η φυγή άνω του μισού εκατομμυρίου επιστημόνων και ανειδίκευτων εργατών στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.
Τι αλλάζει την Πρωταπριλιά
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση από την 1η Απριλίου 2025 ετοιμάζεται να δώσει αύξηση 35 ευρώ στον κατώτατο μισθό, φτάνοντας τα 865 ευρώ μεικτά από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα!
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν άνω των 2 δισ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για τον Ιανουάριο. Αύξηση υψηλότερη του 7% έναντι του στόχου για τα φορολογικά έσοδα. Η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να στοχεύει σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ έως το 2027.
Παράλληλα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εφαρμοστούν αλλαγές στα επιδόματα, με αυξήσεις σε ορισμένα από αυτά και εισαγωγή νέων κριτηρίων. Το επίδομα παιδιού, για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατά 5 ευρώ για τη βασική κατηγορία και κατά 17 ευρώ για την τρίτη κατηγορία, ενώ για πρώτη φορά θα τεθούν περιουσιακά κριτήρια, όπως η αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας και ο περιορισμός στα κυβικά οχημάτων.