Πανεύκολες σοκολατένιες τρούφες που ετοιμάζονται γρήγορα, χωρίς ψήσιμο, μόνο με μια απλή ανάμειξη των υλικών.
Στη Σουηδία μάλιστα είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει να ετοιμάζει ένα μικρό παιδί όταν μπαίνει στην κουζίνα. Είναι χορταστικές καθώς περιέχουν νιφάδες βρώμης, τονωτικές χάρη στον καφέ εσπρέσσο και το κακάο, ενώ μπορεί να γίνουν και νηστίσιμες αν αντικατασταθεί το βούτυρο με νηστίσιμη μαργαρίνη.

Υλικά για τη Συνταγή
1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (quick oats)
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζανιού βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη), σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας δυνατό καφέ εσπρέσσο, σε θερμοκρασία δωματίου
Ινδοκάρυδο για το ρολάρισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε τον καφέ όσο δυνατό επιθυμείτε και αφήστε τον να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς δεν πρέπει να είναι ζεστός.
2. Άν επιθυμείτε καβουρδίστε για λίγο τις νιφάδες βρώμης σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε ωμή τη βρώμη, αλλά η διαδικασία αυτή δίνει μια πιο ωραία γεύση καρπού στη συνταγή και επίσης διευκολύνει την πέψη. Ψήστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσει, έχοντας κατά νου ότι δεν θα αλλάξει χρώμα απλά θα καβουρδιστεί ελαφρά. Αποσύρετε σε ένα μπολ και αφήστε να κρυώσει καλά.
3. Σε ένα μπολ βάλτε την κρυσταλλική ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, το μαλακό βούτυρο και το καρυδέλαιο, έπειτα τη βανίλια και τον καφέ και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ανακατέψτε καλά. Βάλτε τέλος και τις νιφάδες βρώμης που έχουν κρυώσει στο μεταξύ και ανακατέψτε με τη μαρίζ ή με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στο μίγμα.
4. Βάλτε τη ζύμη για 10 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα και με τα χέρια σας ρολάρετε και σχηματίστε μια τρούφα (στρογγυλή μπάλα ζύμης). “Τυλίξτε” την στο ινδοκάρυδο ή σε οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη επιθυμείτε και τοποθετήστε την σε ένα τάπερ ή δοχείο. Παγώστε τις τρούφες για 15-20 λεπτά στο ψυγείο και είναι έτοιμες να τις απολαύσετε.
Συμβουλή
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο βούτυρο ή μαργαρίνη ή ακόμα και σκέτο λάδι καρύδας.
Διαβάστε επίσης:
Κουνουπιδοκεφτεδάκια με κάρυ, στο φούρνο
Χοτ ντογκ καραμελωμένης μπανάνας με πραλίνα φουντουκιού