Ένα νόστιμο και πρωτότυπο επιδόρπιο με αντιθέσεις υφών και εντυπωσιακή παρουσίαση σπειροειδούς σχήματος που θα ενθουσιάσει όσους το γευτούν. Μια σπιτική σουφρωτή πίτα, με τραγανή βάση από φύλλο κρούστας, γεμισμένη με κύβους μήλου και αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι.
Υλικά για τη Συνταγή
10 φύλλα κρούστας
1 μήλο, κομμένο σε μικρούς κύβους ή σε λεπτές φέτες
120 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
Αχνοζάχαρη
Κανέλα σκόνη
Για την κρέμα
300 ml γάλα
60 ml κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
1 κανελόξυλο, κομμένο στη μέση
Φλούδα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
1.Αρχικά τοποθετήστε στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου περίπου 22 εκατοστών, ένα δίσκο λαδόκολλας κομμένο στο ίδιο μέγεθος και έπειτα αλείψτε τα τοιχώματα και τον πάτο με λίγο βούτυρο.
2.Πάρτε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και αλείψτε καλά με τη μισή ποσότητα πέντε φύλλα ζύμης. Βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο, διπλώστε τα σε σχήμα ακορντεόν και τυλίξτε τα σε ρολό σχηματίζοντας μια σπείρα. Τοποθετήστε τα στο προετοιμασμένο ταψί ή φόρμα και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα και την ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας τη φόρμα με το σπιράλ. Τακτοποιήστε τα φύλλα με τα χέρια σας, ανοίγοντάς τα λίγο ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο της φόρμας και αφήστε την στην άκρη.
3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις και ετοιμάστε την κρέμα.
4.Βάλτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 100 γραμμάρια ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας σπασμένο στη μέση και τη φλούδα λεμονιού. Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά όταν πάρει βράση, περάστε το μίγμα από σουρωτήρι και αφήστε το να κρυώσει εκτός ψυγείου.
5.Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα ξεκινήστε να προσθέτετε το κρύο μίγμα γάλακτος, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
6. Έπειτα καθαρίστε το μήλο, κόψτε το σε μικρούς κύβους και σφηνώστε τους διάσπαρτα ανάμεσα στα φύλλα. Ρίξτε την αραιή κρέμα από πάνω και ψήστε την πίτα για 30 με 40 λεπτά περίπου. Βγάλτε την από το φούρνο όταν είναι έτοιμη, αφήστε να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Διαβάστε επίσης:
Γεμιστή φοκάτσια της στιγμής, στο τηγάνι
Αφράτα μάφιν σοκολάτας – μπανάνας
Ριζότο αλα καρμπονάρα και η τεχνική για εγγυημένο αποτέλεσμα
Cucina Povera | topontiki.gr