Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τις δονήσεις να είναι πιο ήπιες το τελευταίο 24ωρο, καθώς η ισχυρότερη ήταν στα 4,1 Ρίχτερ, το βράδυ της Παρασκευής.
Ωστόσο, οι αναρτήσεις ξένων επιστημόνων, αλλά και των Ελλήνων, για την πιο έντονη (πλυθησμιακά) συχνότητα σεισμικών δονήσεων εξαιτίας της κίνησης μάγματος, έχουν προκαλέσει νέα ανησυχία.
Οπως τονίζουν, η καταγραφή αρμονικών δονήσεων υποδεικνύει πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, κάτι που σημειώνει και το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.
Χθες, επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.
Σε συνδυασμο με το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, θα συλλεχθούν δεδομένα τα οποία αναλύονται από την 10μελή επιστημονική ομάδα σήμερα και θα παρουσιαστούν αύριο, Κυριακή, στη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Οι χθεσινοί σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «καθαρά ηφαιστειακοί» από τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη, ο οποίος μιλώντας στο ΕΡΤΝews, επέμεινε στην άποψη ότι υπάρχει μάγμα που ανεβαίνει στο ηφαίστειο του Κολούμπο.
«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς», δήλωσε.
Αυτό το «ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι» ήταν που δημιουρούσε τους θορύβους που άκουγαν οι κάτοικοι χθες και ανησύχησαν έντονα.
«Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό» είπε για τα πιο πιθανά σενάρια, σημειώνοντας πως το ηφαίστειο είναι σε φαση εξάρσεων.
Την ίδια άποψη έχει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ο οποίος αναφέρθηκε στους χθεσινούς σεισμούς, σημειώνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν ήπια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Χαρακτήρισε το γεγονός αυτό θετικό, εφ όσον βέβαια συνεχιστεί αυτός ο ήπιος τόνος των δονήσεων.
Όσον αφορά τη μαγματική δραστηριότητα o Βασίλης Καραστάθης δήλωσε ότι «η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται. Πρόκειται για μια πολύ πυκνή ακολουθία μικροσεισμών που προκάλεσε την αίσθηση μιας συνεχούς δόνησης, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα ηφαίστεια. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα σήματα, θα δούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρά γεγονότα, διαδοχικούς μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την εντύπωση. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης».
Τονίζει επίσης πως «η φύση αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι τέτοια που μας αναγκάζει να διατηρούμε επιφυλάξεις. Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ύφεση σε σχέση με τις πρώτες μέρες του φαινομένου. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».
Διαβάστε επίσης: