Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Λίγο νωρίτερα, έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο τομέα της Βηρυτού, σύμφωνα με πλάνα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον δυο πλήγματα έγιναν αντιληπτά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από δυο τομείς.
Βομβαρδισμοί πριν την εκεχειρία
«Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό στα βόρεια σύνορα με τη Συρία σύμφωνα με το Reuters.
Πιο συγκεκριμένα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ενώ δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, Ali Hamieh δήλωσε στο Reuters ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτυπά τρεις βόρειες περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Συρία.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακομα είναι αν οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί τελείως ως αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων. Οι ισραηλινές επιδρομές στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποκλειστεί όπως διευκρίνισε.
Τα συριακά ΜΜΕ δήλωσαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στόχευαν τα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και το Λίβανο ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο ποια σύνορα είχαν χτυπηθεί. Τα ιδια ΜΜΕ αναφέρουν ότι 10 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Αναφορές για νεκρούς επίσης υπάρχουν για το συριακό χωριό Dabousieh που είναι στα σύνορα με το Λίβανο.
Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε drones εφόρμησης εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ χθες Τρίτη το βράδυ, έπειτα από πολύνεκρους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό και την αναγγελία κατάπαυσης του πυρός που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Σε ανταπόδοση για τη στοχοποίηση της πρωτεύουσας Βηρυτού και τις σφαγές αμάχων που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό εχθρό», η Χεζμπολά ανέφερε πως έστειλε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα να πλήξουν «νευραλγικούς στρατιωτικούς στόχους στην πόλη του Τελ Αβίβ και τα περίχωρά της», σύμφωνα με ανακοίνωση του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εκεχειρία 60 ημερών
Το Ισραήλ και η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου πρόκειται να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός την Τετάρτη ως μέρος μιας συμφωνίας που προτείνουν οι ΗΠΑ για μια εκεχειρία 60 ημερών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που σημειώνονται περισσότερο από ένα χρόνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», συμπληρώνουν.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ούτε ο λαός του Λιβάνου».
«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στις χώρες τους και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες στη χώρα τους», τόνισε.
«Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου θα τελειώσουν», εξηγησε και πρόσθεσε πως, «η συμφωνία εκεχειρίας προαναγγέλλει νέα αρχή για τον Λίβανο».
O ίδιος είπε ότι κατευθύνει περιουσιακά στοιχεία για να εισρεύσουν στην περιοχή, «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ και να αποτρέψει τον κοινό μας εχθρό σε μια κρίσιμη στιγμή».
«Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο λιβανέζικος στρατός και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά. «Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», πρόσθεσε. «Και τις επόμενες 60 ημέρες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».
Πρόσθεσε πως «ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσει ξανά την ασφάλεια», καθώς, όπως είπε, εάν η Χεζμπολάχ παραβεί τη συμφωνία, το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η κοινή ανακοίνωση με Μακρόν
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ με την υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων συμμάχων «έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί». Τόνισε ότι δεν θα εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα.
«Όπως ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, έτσι αξίζει και ο λαός της Γάζας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Οι άνθρωποι της Γάζας έχουν περάσει την κόλαση. Ο κόσμος τους καταστράφηκε. Πάρα πολλοί άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Η Χαμάς αρνείται επί μήνες και μήνες να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων. Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν μια ώθηση «τις επόμενες ημέρες» για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να πιέζει για κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα. Και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει μια επιλογή. Η «μόνη διέξοδος» τους είναι να απελευθερώσουν τους ομήρους που ελήφθησαν από το Ισραήλ πέρυσι και να τερματίσουν τις μάχες, κάτι που θα επέτρεπε την παροχή βοήθειας.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να κάνουν «ιστορικές συμφωνίες» για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ενθαρρυντικά νέα η κατάπαυση του πυρός
«Πολύ ενθαρρυντικά νέα» οι ειδήσεις για κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πρώτα και κύρια για τον Λιβανέζικο και Ισραηλινό λαό που επλήγησαν από τις μάχες σημειώνει και από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Αναφέρει ότι ο Λίβανος θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα χάρη στη μειωμένη επιρροή της Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είναι μια ανακούφιση στην καταστροφική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επαινώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ για τη μεσολάβησή τους.
«Είναι πλέον κρίσιμο να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, για να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ, καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ και επανέλαβε την «έκκληση» προς τους ηγέτες του Λιβάνου να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη εκλέγοντας πρόεδρο.
«Οι Λιβανέζοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν την πλήρη κυριαρχία στα θέματα της χώρας, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Διαβάστε επίσης:
Αλβανία: Eπεισόδια στα Τίρανα σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης – Κατηγορούν τον Ράμα για διαφθορά
Η Μόσχα απέλασε Βρετανό διπλωμάτη με την κατηγορία της κατασκοπείας
Λιθουανία: «Καμία ένδειξη προς το παρόν για δολιοφθορά στην συντριβή του αεροσκάφους της DHL»
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr