Αναφορικά με μια επιστολή που λάβαμε από την «Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία» για ρεπορτάζ μας όσον αφορά στα ψυχομετρικά τεστ που γίνονται στους αστυνομικούς, αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε τα εξής:
Η δουλειά του newsit.gr και των δημοσιογράφων του είναι να καταγράφει και να αποκαλύπτει στοιχεία μέσω των ρεπορτάζ του. Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε πρόθεση να θίξουμε την επαγγελματική επάρκεια των επιστημόνων ούτε και να απαξιώσουμε τα ψυχομετρικά εργαλεία που χρησιμοποιούν.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site πάντα κινούμαστε με γνώμονα τους κανόνες δεοντολογίας και για τον λόγο αυτό σε ένδειξη καλής θέλησης δημοσιεύουμε και την επιστολή που λάβαμε από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία.
Όλη η επιστολή
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Ως πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά μου για πρόσφατο δημοσίευμα (3/12/2014) στην NewsIt με τίτλο: «Σε ξεπερασμένα ψυχομετρικά τεστ και σε διαδικασίες «για τα μάτια» υποβάλλονται οι αστυνομικοί κάθε 4 χρόνια» υπογεγραμμένο από τους συνεργάτες σας κ. Δημήτρη Πώποτα και κ. Άρια Καλύβα, το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα και φόρμες καταγραφής αποκρίσεων από ψυχομετρικά τεστ και σχόλια που απαξιώνουν τη χρήση και την εγκυρότητα αυτών των επιστημονικών εργαλείων.
Τα ψυχομετρικά εργαλεία που αφορούν σε ψυχολογικές δοκιμασίες, όπως είναι επί παραδείγματι τα τεστ νοημοσύνης και προσωπικότητας, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της επιστήμης της ψυχολογίας και είναι κατοχυρωμένα ως εξειδικευμένα μέσα ψυχολογικής αξιολόγησης που διενεργείται αποκλειστικά από επαγγελματίες ψυχολόγους. Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων αυτών των τεστ σε μη ειδικούς, όπως έγινε στο δημοσίευμα, παραβιάζει τη δεοντολογία που διέπει το επάγγελμα του ψυχολόγου, όπως αυτή περιγράφεται στο ΦΕΚ 2344/Β’/2019.
Συγκεκριμένα:
1. Το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων επιτάσσει ότι ο ψυχολόγος οφείλει να διατηρεί υψηλό το επίπεδο της εργασίας του και να προστατεύει την επιστήμη και τις μεθόδους της από κάθε φθορά στην κοινή γνώμη. Η δημοσιοποίηση ψυχομετρικών τεστ σε μη ειδικούς απαξιώνει την επιστημονική τους αξία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εργαλεία αυτά.
2. Το άρθρο 5 απαγορεύει ρητά τη διάδοση των ψυχομετρικών τεστ με οποιονδήποτε τρόπο σε μη ειδικούς, είτε μέσω κυκλοφορίας, ανατύπωσης, είτε περιγραφής τους σε εκλαϊκευτικές εκδόσεις ή εκπομπές.
Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, εκτός από παράνομο, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό, απαξιώνοντας τη χρήση των τεστ και υπονομεύοντας την αξιοπιστία τους. Τέτοιες αναφορές όχι μόνο πλήττουν το λειτούργημα του ψυχολόγου, καθως και την επαγγελματική και επιστημονική ακεραιότητα των αναγνωρισμένων ψυχολόγων, αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν και σε παρανοήσεις που μπορεί να επηρεάσουν άτομα που χρήζουν άμεσα εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης.
Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε άμεσα:
Τη δημόσια ανάκληση του δημοσιεύματος και την απόσυρση οποιουδήποτε περιεχομένου περιλαμβάνει ψυχομετρικά εργαλεία.
Τη δημοσίευση επισήμανσης για τη σοβαρότητα του θέματος, η οποία να υπογραμμίζει τη σημασία της επιστημονικής δεοντολογίας και τη μη διάδοση τέτοιων εργαλείων εκτός του πλαισίου της επιστημονικής και επαγγελματικής χρήσης τους.
Τη δέσμευση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας σας να μην προχωρήσει στο μέλλον σε ανάλογες ενέργειες που θίγουν την επιστήμη της ψυχολογίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των ψυχολόγων.
Υπενθυμίζουμε τη σημασία της υπεύθυνης συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και δημοσιογράφων, ώστε το κοινό να ενημερώνεται σωστά και με ακρίβεια για θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία που θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο.
Ζητάμε, επίσης, η παρούσα επιστολή να δημοσιευθεί στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα σας, ώστε να αποκατασταθεί η ορθή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χρήση και την επιστημονική αξία των ψυχομετρικών εργαλείων.
Ευελπιστούμε ότι θα αναγνωρίσετε τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συμβάλετε ενεργά στην αποκατάσταση της επιστημονικής ακεραιότητας και της επαγγελματικής δεοντολογίας που θίγονται από το δημοσίευμα.
Με εκτίμηση,
Νίκος Μακρής Καθηγητής Ψυχολογίας Πρόεδρος ΕΛΨΕ
To άρθρο Σχετικά με τα ψυχομετρικά τεστ στην ΕΛΑΣ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT