Σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ενίσχυση της λειτουργίας του χρηματιστηρίου, την προστασία των επενδυτών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, καθώς και την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτά, θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την αναμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού με στόχο τη μείωση του ιδιωτικού χρέους.
Οι προτεινόμενες αλλαγές για τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να καθορίσουν νέους κανόνες για την προστασία των επενδυτών, καθώς και αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου και ποινικές διατάξεις για τη διαχείριση παράνομων δραστηριοτήτων στον τομέα των crypto. Η ενίσχυση της ρύθμισης στον τομέα αυτό έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων στην αγορά και την ανάγκη για καλύτερη προστασία των επενδυτών.
Φόρος στα κρυπτονομίσματα
Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, προβλέπεται η επιβολή φόρου στα κρυπτονομίσματα, τα οποία θα θεωρούνται επενδυτικό προϊόν. Η τελική διαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου αναμένεται να καθοριστεί το φθινόπωρο, καθώς το νομοσχέδιο για τον φόρο κρυπτονομισμάτων θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των επενδυτών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, περιλαμβάνοντας τη θέσπιση της “Λευκής Βίβλου”, η οποία θα παρέχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τους κινδύνους που ενέχουν, καθώς και τις διαδικασίες εισαγωγής τους στην αγορά. Επιπλέον, θα υπάρξουν ενισχυμένοι μηχανισμοί ελέγχου για την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.
Εποπτικές αρχές και ποινικές διατάξεις
Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων θα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος, αναλόγως της περίπτωσης. Παράλληλα, εισάγεται ποινική διάταξη για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στο χώρο των crypto.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA), ο οποίος καθορίζει ενιαίους κανόνες για την έκδοση, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Ορισμένα από τα μέτρα που ενσωματώνονται στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν τα εξής:
- Οι εκδότες μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος θα είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν τη δυνατότητα άμεσης εξαργύρωσης για τους κατόχους τους, χωρίς περιορισμούς ή καθυστερήσεις.
- Η «Λευκή Βίβλος» θα πρέπει να εκδίδεται από τους εκδότες κρυπτονομισμάτων, περιλαμβάνοντας πληροφορίες για το νομικό καθεστώς του εκδότη, το σχέδιο χρηματοδότησης του έργου και τους κινδύνους που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα. Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί ή είναι παραπλανητική, η προσφορά κρυπτονομισμάτων θα απαγορεύεται.
- Υποχρεώσεις αστικής ευθύνης τίθενται στους εκδότες κρυπτονομισμάτων για την ακρίβεια των πληροφοριών στη «Λευκή Βίβλο».
- Επίσης, θεσπίζεται ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων για τους εκδότες μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι εκδότες θα πρέπει να δημιουργούν αποθεματικά για να καλύπτουν κινδύνους που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.
- Οι εκδότες των κρυπτονομισμάτων θα απαγορεύεται να χορηγούν τόκους στους κατόχους μαρκών για την περίοδο κατοχής τους, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος χρήσης τους ως “αποθετήρια αξίας”.
- Σε περιπτώσεις που τα κρυπτονομίσματα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να ζητούν από την αρμόδια εποπτική αρχή την ανάκληση της άδειας των εκδοτών τους.
- Για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών, οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που παρέχουν συμβουλές, θα πρέπει να αξιολογούν κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα είναι κατάλληλα για τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους, την οικονομική τους κατάσταση και την ανοχή τους στον κίνδυνο.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές και μέτρα, το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου γύρω από τα κρυπτονομίσματα και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας, με παράλληλη προστασία των επενδυτών από επικίνδυνες και παράνομες δραστηριότητες στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων
Πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και την αποκατάσταση των δανειοληπτών