Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι τυχόν απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περικόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνιστούσε «θανατική ποινή» για τον στρατό της χώρας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να σύρει τις χώρες του ΝΑΤΟ σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ντμίτρι Πολιάνσκι κατηγόρησε την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί μέσω της αυξανόμενης στήριξής της στην Ουκρανία «να δημιουργήσει έναν κυκεώνα, τόσο στη Ρωσία όσο και στη νέα ομάδα του Λευκού Οίκου».
Ο Πολιάνκσι είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τρομοκρατήθηκε με την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία τον Ιανουάριο και δικαιολογημένα. «Ακόμη και αν παραβλέψουμε την πρόβλεψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα περικόψει τη στήριξη στην Ουκρανία, που για τον ουκρανικό στρατό θα ήταν ουσιαστικά θανατική ποινή, γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα ζητήσουν να ελεγχθεί η βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Οι συνεργάτες του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο επί των δηλώσεων αυτών.
Τρεις πηγές είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τραμπ σκέφτεται να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του για την Ουκρανία τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ, ο οποίος του έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών του μετώπου και τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Πολιάνσκι σχολίασε ότι η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να διαπραγματευτεί αλλά η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της προτίμησαν την κλιμάκωση. Προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ευρωπαίων συμμάχων της να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήττει το ρωσικό έδαφος «έφερε τον κόσμο στο χείλος παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης».
«Κάθε κύμα κλιμάκωσης από τη Δύση θα απαντηθεί με αποφασιστικότητα. Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων εναντίον των εγκαταστάσεών μας», πρόσθεσε
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε στην ίδια συνεδρίαση ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία –συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών μέσων– ώστε να ενισχύει τις δυνατότητές της και να βρεθεί στην καλύτερη πιθανή θέση στο πεδίο της μάχης.
«Μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η χρήση του νέου μέσου βεληνεκούς υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» κατά της Ουκρανίας ήταν απαραίτητη για να ακουστεί η φωνή της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι η ώρα για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έχει παρέλθει, αλλά ότι τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει ισχυρότερες μεθόδους για να ακουστεί ξεκάθαρα η άποψή της.
Ο ίδιος παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη με τις ΗΠΑ σχετικά με την ενημέρωση της άλλης πλευράς για εκτοξεύσεις πυραύλων.
Ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ουάσιγκτον για τις εκτοξεύσεις πυραύλων προκειμένου να αποφευχθούν «επικίνδυνα λάθη». «Απλώς πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» της Δύσης, το «αυτοκτονικό» σενάριο, o Oreshnik και ο… Satan-2
Η Ρωσία έχει αρκετά εργαλεία για μια στρατιωτική απάντηση δήλωσε και πρόσθεσε πως «μια πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να νικηθεί». Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ψευδαίσθηση» – η ιδέα ότι η Δύση μπορεί κάποια στιγμή να κερδίσει μια στρατηγική νίκη επί της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν πιστεύει ότι έχει περάσει η ώρα των διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik, ο Ryabkov τόνισε ότι υπάρχουν «ισχυρότερα μέσα» για να ακουστεί αυτή η φωνή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό ήταν το μήνυμα που εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του.
Πάντως, τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ έστειλαν ένα μήνυμα ότι η Μόσχα, η οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νέο πυρηνικό δόγμα της, θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ο Ryabkov μίλησε έξι ημέρες αφότου η Ρωσία εκτόξευσε αυτό που περιέγραψε ως νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που ονομάζεται Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας – κάτι που είπε ότι είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση.
“Το σήμα είναι πολύ σαφές και προφανές – σταματήστε, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό πια, δεν πρέπει να παρέχετε στο Κίεβο ό,τι θέλει, μην το ενθαρρύνετε για νέες στρατιωτικές περιπέτειες, είναι πολύ επικίνδυνο”, ανέφερε ο Ryabkov.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εκτόξευσε το Oreshnik ως απάντηση στην κλιμάκωση από την Ουκρανία με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ATACMS των ΗΠΑ και βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, μετά το πράσινο φως για πλήγμα σε ρωσικό έδαφος με άδεια από τη Δύση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy ισχυρίστηκε ότι η χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία – ο οποίος είπε ότι έφθασε με ταχύτητα 13.600 χλμ/ώρα (8.450 μίλια την ώρα) – ισοδυναμούσε με “σαφή και σοβαρή κλιμάκωση” στον πόλεμο και κάλεσε για σθεναρή παγκόσμια καταδίκη.
Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ο πύραυλος ήταν πειραματικός και ότι η Ρωσία πιθανότατα κατείχε μόνο μια χούφτα από αυτά.
Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένο να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόξευση του Oreshnik επειδή ήταν μεσαίου βεληνεκούς και όχι διηπειρωτικός, αλλά ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ ούτως ή άλλως 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.
“Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε ότι αυτός ήταν μια σταθεροποιητική απόφαση στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτήν την πρακτική και ελπίζουμε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν σε αυτήν”, φέρεται να είπε ο Ryabkov .
«Και ελπίζουμε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων με λανθασμένους υπολογισμούς ή επικίνδυνων λαθών».
Η «παράνοια» της Δύσης
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ιδέα που αιωρείται σε ορισμένους κύκλους ότι η Δύση πρέπει να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνσιε ότι είναι προς το συμφέρον υπεύθυνων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αποκάλεσε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.
Πρόσθεσε ότι αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής».
Παράλληλα ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους στην Ιαπωνία, αυτό θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει να προβεί αντίποινα.
Η Ζαχάροβα είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα.
Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στις Φιλιππίνες, ένα βήμα που είπε ότι θα πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών και θα αυξήσει τους στρατηγικούς κινδύνους.
Στις 24 Νοεμβρίου, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άνευ προηγουμένου και χαρακτήρισε το χτύπημα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik προειδοποιητική «καμπάνα».
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης κάλεσε τον Ζελένσκι και τη Δύση να παραδεχθούν ότι η Ουκρανία οδεύει στην άβυσσο.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη την Τετάρτη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο που είπε ότι η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat – μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου – σε επιφυλακή.
Ο RS-28 Sarmat, γνωστός ως “Satan-2”, είναι ένας ρωσικός υπερβαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με υγρά καύσιμα, εξοπλισμένος με MIRV ICBM) που παράγεται από το Makeyev Rocket Design Bureau από το 2009. Έχει σχεδιαστεί για να παίρνει πυρηνικές κεφαλές για να χτυπήσει στόχους χιλιάδες μίλια μακριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
Επικοινωνία Ζελένσκι με Ρούτε
Επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας «σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε ως απάντηση στη χρήση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία», όπως αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα συστήματα που είναι ήδη διαθέσιμα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Τόνισα επίσης τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτές οι δεσμεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το ηθικό και την ανθεκτικότητα του λαού μας», προσέθεσε. Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόσφατη έγκριση για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά ρωσικών στρατιωτικών θέσεων ήταν αποτελεσματική, αλλά η συνεχής πίεση στη Ρωσία παραμένει ζωτικής σημασίας.
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στη Βρετανία: Μητέρα κρατούσε την κόρη της μέσα σε συρτάρι επί τρία χρόνια
«Ο εραστής» του Banksy πωλείται μαζί με το κτήριο του Μπρίστολ στο οποίο είναι ζωγραφισμένος
WSJ: Το κινεζικό πλοίο στη Βαλτική έσυρε σκόπιμα την άγκυρά του για τα καταστρέψει τα καλώδια
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr