Αυξημένη θνησιμότητα σε ψάρια της οικογένειας Epinephelidae (ροφοί, στήρες και σφυρίδες) καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο, με μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών να ξεβράζεται στις ακτές, ενώ ετοιμοθάνατα ψάρια παρατηρούνται συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αναλυτικότερα, μετά την Κρήτη, την Άνδρο και τη Μύκονο, ροφός με τα συμπτώματα ιογενούς εγκεφαλοπάθειας εντοπίστηκε και στη Ρόδο.
Πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο ιό για τα μαύρα ψάρια (ροφοί, στήρες, σφυρίδες κλπ.), ο οποίος ανιχνεύθηκε σε δείγμα ροφού, που έπιασε ψαράς στα ανοιχτά της Ρόδου.
Ο ιός πάντως ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Δεκάδες νεκροί ροφοί και στην Άνδρο
Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο, καταγράφηκαν σχεδόν 10 μεγάλοι ροφοί σε παραλία της Άνδρου να βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Πριν λίγες ημέρες ψαράς από την Ανατολική Κρήτη συνάντησε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας σε προχωρημένη σήψη, αλλά και ορισμένα μισοπεθαμένα.
Η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, θέτει σοβαρά ζητήματα για την αλιεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Τι είναι ο ιός Betanodavirus
Ο ιός Betanodavirus προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στα είδη της οικογένειας Epinephelidae (όπως οι ροφοί, οι στήρες και οι σφυρίδες). Τα ψάρια που νοσούν παρουσιάζουν χαρακτηριστική ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως:
Κίνηση αργή σε ελικοειδή τροχιά. Παραμονή στην επιφάνεια της θάλασσας με την κοιλιά προς τα πάνω.
Παρόλο που ο ιός είναι θανατηφόρος για τα ψάρια, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Σύσταση των αρχών
Το Τμήμα Κτηνιατρικής και Αλιείας Δωδεκανήσου εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους αλιείς και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
Αποφυγή κατανάλωσης ψαριών που παρουσιάζουν συμπτώματα. Απαγόρευση κατανάλωσης ψαριών που έχουν εκβραστεί στην ακτή ή αλιευθεί νεκρά, καθώς οι ιστοί τους ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.
Ο ιός Betanodavirus είναι γνωστός για τη σοβαρή απειλή που θέτει στη θαλάσσια πανίδα, με ενδεχόμενες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την αλιευτική κοινότητα. Ωστόσο, ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι ανύπαρκτος.
Η προσοχή στις αγορές και η αποφυγή αλιευμάτων που φαίνονται να παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά ή αλλοιώσεις είναι ζωτικής σημασίας.
Η ανακοίνωση για τα νεκρά ψάρια και τον ιό Betanodavirus
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και το Τμήμα Αλιείας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατόπιν εγγράφου του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου / Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σύμφωνα με το εργαστήριο ιχθυοπαθολογίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης του κοινού, ανακοινώνεται ότι, σε δείγμα ιχθύος του είδους Epinephelus marginatus που αλιεύθηκε σε περιοχή της νήσου Ρόδου, ανιχνεύτηκε ο ιός Betanodavirus (ΝΝV – Nerve Necrosis Virus) ο οποίος προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στα είδη Epinephelidaespp. (ροφοί, στήρες, σφυρίδες).
Οι ιχθύες που έχουν προσβληθεί από την νόσο παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά, κινούμενοι αργά σε ελικοειδή τροχιά στην επιφάνεια της θάλασσας, συνήθως με την κοιλιά προς τα πάνω.
Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης των αναφερομένων ειδών που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα (για ιχθύες που αλιεύονται ζωντανοί) και απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση τους εάν έχουν εκβραστεί στην ακτή ή έχουν αλιευθεί νεκροί, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωμένους ιστούς.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ