Η αγαπημένη κλασική συνταγή της ρωμαϊκής σάλτσας καρμπονάρα, σερβιρισμένη με ριζότο που έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρεμώδες και ακαταμάχητο πιάτο που δεν θα μπορεί κανείς να αντισταθεί.
Ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα, με απλά υλικά, είναι οικονομικό και αν ακολουθήσετε σωστά τα βήματα θα έχετε σίγουρη επιτυχία.
Υλικά για τη Συνταγή (για 2 άτομα)
160 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
100 γραμμάρια μπέικον, κομμένο σε λωρίδες ή κύβους
3 κρόκοι αυγών
50 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο (ή μίγμα πεκορίνο 35 γραμμάρια και παρμεζάνα 15 γραμμάρια)
600ml ζωμό βοδινού βραστό (θα τον διατηρήσετε ζεστό πάνω στην εστία)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1.Αρχικά κόψτε το μπέικον σε λωρίδες ή μικρούς κύβους και ροδίστε το σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις ροδίσει κρατήστε το στην άκρη, στραγγίζοντας και πετώντας το λίπος που έχει αφήσει στο τηγάνι.
2.Ετοιμάστε τη κρέμα, βάζοντας τους κρόκους σε ένα μπολ μαζί με το τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα και αφήστε το στην άκρη.
3.Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ρύζι για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε μια κουτάλα από τον ζεστό ζωμό και αφήστε το να εξατμιστεί εντελώς. Ξεκινήστε με την τεχνική για ριζότο, προσθέτοντας 1-2 κουτάλες τη φορά από τον βραστό ζωμό και μόλις απορροφάται (χωρίς να στεγνώνει), να προσθέτετε 1-2 κουτάλες πάλι, μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Κρατήστε στην άκρη 1 κουτάλα ζωμό που στο μεταξύ θα κρυώσει λίγο, γιατί θα σας χρειαστεί στο επόμενο στάδιο.
4.Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα (περίπου σε 20 λεπτά) κρατήστε την κατσαρόλα μακριά από τη φωτιά. Αραιώστε την κρέμα αυγού με λίγο από το ζωμό που έχετε κρατήσει στην άκρη, ανακατέψτε και περιχύστε το ριζότο εκτός φωτιάς πάντα.
5.Ανακατέψτε τα όλα μαζί, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ενώστε με το τραγανό μπέικον και σερβίρετε το πιάτο ζεστό, με λίγα επιπλέον κομμάτια τραγανού μπέικον, αν επιθυμείτε.
Συμβουλή
Έχετε κατά νου ότι το μυστικό για επιτυχημένο ριζότο είναι να διατηρείτε τους κόκκους του ρυζιού πάντα υγρούς κατά το μαγείρεμα, να τους καλύπτει ζωμός, αλλά όχι μετά βίας. Μόλις απορροφάται λίγο το υγρό, ξεκινήστε να προσθέτετε την υπόλοιπη παρτίδα.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλές (safe) sex on the beach, η μη αλκοολούχα εκδοχή του διάσημου κοκτέιλ
Κέικ γεωγραφίας με σουσαμένια κρούστα και σάλτσα, ταχίνι – σοκολάτα
Πικάντικος καγιανάς, με κολοκυθάκια και πιπεριές Φλωρίνης
Cucina Povera | topontiki.gr