Τέλος εποχής από την προσεχή Κυριακή 1η Δεκεμβρίου για το «ιστορικό» χαρτόσημο που ακολουθούσε μία σειρά από συναλλαγές τους πολίτες. Πλέον το χαρτόσημο αντικαθίσταται για 600 και πλέον περιπτώσεις από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη διευκόλυνση των συναλλαγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της διαφάνειας, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Με την κατάργηση του χαρτοσήμου, πολλές καθημερινές συναλλαγές απλοποιούνται.
Ειδικότερα, απαλλάσσονται από το χαρτόσημο συναλλαγές όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συμβάσεις, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων και συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επίσης, καταργείται σε πάνω από 100 περιπτώσεις που αφορούν παραβολικά χαρτόσημα, όπως για την έκδοση επαγγελματικών αδειών ή αδειών γάμου. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να μειώσουν το κόστος και την πολυπλοκότητα για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, εισάγεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το οποίο θα επιβάλλεται σε επιλεγμένες συναλλαγές, ανεξαρτήτως του τόπου διεκπεραίωσης τους, αρκεί ένας από τους συμβαλλόμενους να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή να διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα. Το τέλος θα αφορά συναλλαγές όπως οι μισθώσεις ακινήτων για επαγγελματική χρήση, δάνεια, πωλήσεις κινητών πραγμάτων, διανομές κληρονομίας, αμοιβές, τραπεζικές επιταγές και άλλες.
Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση της συναλλαγής:
• 3,60% σε μισθώματα ακινήτων για επαγγελματική χρήση, τιμολόγια αποζημιώσεων και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων.
• 2,40% για συναλλαγές μεταξύ νομικών προσώπων ή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων μορφών όπως ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
• 1,20% για αμοιβές φυσικών προσώπων ή μελών διοίκησης, καθώς και χρηματικές συναλλαγές μεταξύ νομικών προσώπων.
• 0,30% για επιταγές που προσκομίζονται σε πιστωτικά ιδρύματα.
Η διαδικασία υποβολής και απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, “myAADE”. Οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν δήλωση που θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές του μήνα, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Κατά την υποβολή της δήλωσης, η πλατφόρμα θα δημιουργεί αυτόματα ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του τέλους. Οι δηλώσεις θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε συναλλαγή, ενώ δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο σύστημα MyData θα προσυμπληρώνουν τις δηλώσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις όπου το Ψηφιακό Τέλος συνδέεται με παρακρατούμενους φόρους ή συνεισπραττόμενες οφειλές, η απόδοσή του θα γίνεται μέσω της ίδιας διαδικασίας με τον παρακρατούμενο φόρο. Αντίστοιχα, για συναλλαγές που προϋποθέτουν την έκδοση παραβόλου (π.χ. διοικητικές πράξεις), το τέλος θα αποδίδεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας “e-paravolo”.
Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες για πολίτες και επιχειρήσεις, καθιστώντας τις συναλλαγές ταχύτερες και πιο διαφανείς.
Παράλληλα, η κατάργηση του χαρτοσήμου σε πολλές περιπτώσεις μειώνει το οικονομικό βάρος, ενώ το Ψηφιακό Τέλος εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων. Με την εισαγωγή αυτών των μέτρων, η φορολογική διοίκηση προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, προσφέροντας ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις συναλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσική πρεσβεία: Το tweet όλο νόημα με τη φωτογραφία μιας… φουντουκιάς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr