Για μισθούς ανέχειας έκανε λόγο η αντιπολίτευση στη Βουλή όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025.
Οι αναφορές της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πυροδότησε αντιδράσεις.
«Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας του ΟΟΣΑ για την ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλου», ανέφερε από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ο Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Απαντήσεις για το «αν μπορεί να ζήσει κάποιος με σύνταξη 610 ευρώ» ζήτησε από τη Νίκη Κεραμέως ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε ότι η αύξηση 2,4% στις συντάξεις, στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας είναι κοροϊδία από την στιγμή που υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό. « Το υπουργείο σας δεν είναι Εργασίας, αλλά Εργοδοσίας, γιατί κάνετε ότι σας ζητάει ο ΣΕΒ, δεν θα περάσετε καλά το επόμενο διάστημα», είπε.
«Τα 2/3 των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», υποστήριξε η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά.
Η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της ανέφερε ότι ο Ιανουάριος έρχεται με αύξηση των συντάξεων κατά 2,4% και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σε 5+1 πυλώνες στηρίζεται, όπως είπε ο σχεδιασμός του υπουργείου για το 2025: τόνωση της απασχόλησης, επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περαιτέρω βήματα για την ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με όλες τις καρτέλες των ασφαλισμένων που είναι χειρόγραφες να ψηφιοποιούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
«Υπάρχει κι ένας οριζόντιος πυλώνας, που είναι η ενίσχυση του εισοδήματος για όλους», ανέφερε η κ. Κεραμέως και απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ, που τα τελευταία πεντέμισι χρόνια να έχει μειώσει την ανεργία κατά 50%. «Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21%», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Πέτρος Παππάς: «Σοβιετικού τύπου κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Δεν θα μείνω για πολύ ανεξάρτητος» (video)
Με φόντο Συρία και Τουρκία συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr