Η φράση «παίζουμε μόνοι μας χωρίς αντίπαλο και χάνουμε από τα αποδυτήρια» ακούγεται όλο και περισσότερο από τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία βλέπουν την εικόνα της κυβέρνησης να σταθεροποιείται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Μοιραία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς στις ίδιες μετρήσεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα όσα συμβαίνουν με το μεταναστευτικό έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα μπορούν να είναι μοιραίες για την εικόνα της κυβέρνησης στα λαϊκότερα στρώματα της Δεξιάς. Πιστεύουν ότι μια νέα μεταναστευτική πίεση στα σύνορα της χώρας μπορεί να φέρει μία ακόμα μεγαλύτερη αναζωπύρωση της Ακροδεξιάς στη χώρα μας σε μια στιγμή που στην Ευρώπη τα κόμματα που κινούνται σε αυτό τον χώρο εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος.
Το γεγονός άλλωστε ότι τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. εμφανίζουν δημοσκοπικό άθροισμα γύρω στο 20% έχει προφανώς δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αντιλαμβάνεται τους κινδύνους μιας τέτοιας ιστορίας και φυσικά τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη Ν.Δ.
Μηνύματα εφ’ όλης της ύλης
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πάντως ότι το καθοριστικό στοιχείο για την εικόνα της κυβέρνησης έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Μόλις πριν από λίγες μέρες η έρευνα της Alco έδειξε και χαμηλή πρόθεση ψήφου (23,7%) αλλά και τους πολίτες να βαθμολογούν κάτω από τη βάση το κυβερνητικό επιτελείο σε μία σειρά από αλλά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της μέτρησης:
● Σε ποσοστό 69%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες, πιστεύουν ότι δεν λειτουργεί το επιτελικό κράτος. Αντίθετα, το 23% θεωρεί ότι λειτουργεί.
● Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό – το 49% των ερωτηθέντων – απάντησαν ότι δεν αισθάνονται «καθόλου ασφαλείς» από τη λειτουργία του κράτους. Το 29% απαντά «λίγο», «αρκετά» λέει το 19% και «πολύ» το 3%.
● «Καθόλου ικανοποιημένοι» από την απόδοση της κυβέρνησης δήλωσαν περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή το 51%, ενώ το 29% δηλώνουν «λίγο ικανοποιημένοι» και το 18% απαντά «πολύ» και «αρκετά».
● Την ίδια στιγμή, το 67% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών, σε αντίθεση με το 28% που θεωρεί ότι το έλαβε.
● Και ενώ η κυβέρνηση εμφανιζόταν να επενδύει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι πολίτες εμφανίζονται να είναι δυσαρεστημένοι, καθώς η ακρίβεια παραμένει στα ύψη. Το 85% των πολιτών ανέφερε στη σχετική έρευνα ότι οι τιμές στα βασικά προϊόντα αυξάνονται.
Τις επόμενες… 1.000 μέρες
«Ακούμε τις δημοσκοπήσεις με πολύ μεγάλη προσοχή» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να ερμηνεύσει την πτώση της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις λέγοντας: «Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογικό περιβάλλον, όπου υπό διαμόρφωση είναι και το ποια θα είναι η αντιπολίτευση και ο κόσμος τοποθετείται πιο χαλαρά».
Αφετέρου «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027. Είναι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης. (…) Ο κόσμος, λοιπόν, περιμένει. Μας κρίνει αυστηρά, θέλει να δει αυτές τις επόμενες 1.000 μέρες, που είπε ο πρωθυπουργός, αν θα προχωρήσουν όλα τα επιμέρους και τότε, ναι, θεωρώ ότι, αν καταφέρουμε και έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα του 2023, θα είμαστε μια επιτυχημένη κυβέρνηση και ο κόσμος θα μας δώσει ξανά τη στήριξή του».
Τα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ακόμα ότι η κακή δημοσκοπική εικόνα οφείλεται εκτός των άλλων και στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Λένε δηλαδή ότι ο τραγέλαφος που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου και οι συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων στο ΠΑΣΟΚ λειτουργούν απαξιωτικά για την πολιτική ζωή με αποτέλεσμα η εικόνα αυτή να συμπεριλαμβάνει και τη Ν.Δ.
Εσωτερική αντιπολίτευση
Έτσι, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η κίνηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ. να καταθέσουν ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια στον Κωστή Χατζηδάκη λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Ν.Δ., αφού στην κοινή γνώμη παρουσιάστηκε μία ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να ανησυχεί για τα προβλήματα των πολιτών.
Προφανώς η πρόθεση των 11 βουλευτών δεν ήταν αυτή, αλλά ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου, καθώς τα παράπονα που εισπράττουν από τους πολίτες είναι πολλά και έντονα. Τα στελέχη αυτά, που προέρχονται κυρίως από την καραμανλική πτέρυγα, θεωρούν ότι η ασφυκτική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από την πλευρά του Χατζηδάκη κάνει μεγάλη ζημιά στην παράταξη.
«Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Άννα Καραμανλή και θέτουν στον ΥΠΟΚ επτά κρίσιμα αλλά και ουσιαστικά ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr