Η πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος ανακάτεψε την τράπουλα σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε ότι έχει τον έλεγχο των γεγονότων.
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε προγραμματίσει να ανοίξει την συζήτηση για τον πρόεδρο κάπου στο τέλος του χρόνου και σίγουρα μετά την ψήφιση του προυπολογισμού. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειξαν ότι το θέμα Σαμαρά δεν είχε επηρεάσει καθόλου την ΝΔ, σκεπτόταν σοβαρά να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα προερχόταν από δεξιό πυρήνα του κόμματος του.
Στην συνέντευξη που έδωσε μάλιστα στην Θεσσαλονίκη αναφερόμενος σε αυτό το θέμα έδωσε το στίγμα των προθέσεων του λέγοντας «Το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα». Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να σκέπτεται να προτείνει κάποιο πρόσωπο από το ευρύτερο κέντρο ή κεντροδεξιό χώρο.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια αυτά. Διφορούμενη στάση κράτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, που το όνομα του ακούγεται για την προεδρεία της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Θεωρώ πολύ άκομψη αυτή τη συζήτηση, γιατί υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την άποψή μου κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Άρα, τη θεωρώ εντελώς άκομψη, άτοπη και εκτός τόπου και χρόνου. Συγγνώμη που απαντάω έτσι, αλλά πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό». Με λίγα λόγια δεν είπε δεν με ενδιαφέρει. Επεσήμανε απλώς ότι είναι άκαιρη η συζήτηση.
Στις συζητήσεις έχει επανέλθει και το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης στήριξης, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Και ενώ όλη η συζήτηση γινόταν γύρω από τα πρόσωπα που αφορούν την ΝΔ εντελώς αιφνιδιαστικά η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας άναψε καθώς ο Χρήστος Ράμμος είναι ένα πρόσωπο στο οποίο πολύ δύσκολα θα διαφωνήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος για την ώρα εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από το θέμα αυτό, πολύ δύσκολα θα πάρει αρνητική θέση δεδομένου ότι ο Χρήστος Ράμμος είχε πρωτοστατήσει στο να αναζητηθεί η αλήθεια γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών.
Το ίδιο συμβαίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ αν και ο Σωκράτη Φάμελλος χθες εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις όχι για το πρόσωπο αλλά καθαρά για την διαδικασία.
Στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να τεθεί το θέμα του προέδρου. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων το ζήτημα των θεσμών και άρα τις υποκλοπές ζητώντας να ενημερωθεί θεσμικά.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr