Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει την επιβολή σημαντικών νέων κυρώσεων κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του, είπαν τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η κυβέρνηση το βλέπει ως ένα αποχαιρετιστήριο πλήγμα στον οικονομικό της πόλεμο εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η κίνηση θα δώσει επίσης στην επερχόμενη ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περισσότερη ενίσχυση στις διαπραγματεύσεις της με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, είπαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, τις οποίες επικαλείται η Washington Post.
Στόχος των κυρώσεων είναι ο λεγόμενος «σκοτεινό στόλο» διεθνών πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε μη δυτικές χώρες, καθώς και στοχευμένους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου, στους οποίους δεν έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα κυρώσεις. Οι επιλογές περιλαμβάνουν επίσης την ανάκληση άδειας που επιτρέπει στις τράπεζες να επεξεργάζονται ρωσικές ενεργειακές συναλλαγές.
Εάν εφαρμοστούν, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής κληρονομιάς του Μπάιντεν πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ. Μια σημαντική κίνηση κατά της Ρωσίας πριν αποχωρήσει από την εξουσία θα ενίσχυε το αφήγημα του Μπάιντεν ότι κατάφερε να ενώσει τους δυτικούς συμμάχους για να απαντήσουν δυναμικά στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Παράλληλα, θα παραδώσει στον διάδοχό του μια ισχυρή οικονομία – ένα κατόρθωμα που θα μπορούσε να υπονομευθεί από ένα ξαφνικό ενεργειακό σοκ.
Στα 2 ½ χρόνια από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο Λευκός Οίκος ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την υπερβολική καταστολή των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας, φοβούμενος μια απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου – και των τιμών του φυσικού αερίου για τις ΗΠΑ. Όμως ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραματικά και οι εκλογές τελείωσαν, αλλάζοντας το πολιτικό διακύβευμα. Οι υποστηρικτές της αυστηρότερης πολιτικής απέναντι στη Ρωσία θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει με την επιβολή σκληρών μέτρων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και ορισμένοι εξ αυτών ανησυχούν ότι εξαντλείται ο χρόνος.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και την επιδείνωση του πληθωρισμού. Αυτός ήταν ο κύριος περιορισμός στην πολιτική τους για τις κυρώσεις στη Ρωσία – οι εσωτερικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Έντουαρντ Φίσμαν, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ζήτησε από τον Μπάιντεν να στοχεύσει τις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας τους τελευταίους δύο μήνες της προεδρίας του. . «Αλλά οι εκλογές τελείωσαν και ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Οι λόγοι για να είμαστε τόσο προσεκτικοί στις κυρώσεις δεν ισχύουν πλέον».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους έχουν παράσχει βοήθεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, επιβάλλοντας παράλληλα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες, αμυντικές εταιρείες, βιομηχανικούς παραγωγούς και άλλες εταιρείες. Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία πρόκειται να εκτιναχθεί πάνω από το 9%, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, με πιθανή ύφεση το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 21%.
Ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας, ωστόσο, έχει επηρεαστεί μόνο εν μέρει, συντηρώντας τις δυνάμεις του Πούτιν στο πεδίο της μάχης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την οικονομική ζημιά στο εσωτερικό. Κάπου μεταξύ του 1/3 και του μισού των εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχεται από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Κρεμλίνο κέρδισε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις ενέργειας πέρυσι, ανέφερε η S&P Global σε έκθεσή της τον Ιανουάριο.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων ως απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην «καλύτερη δυνατή θέση» για να υπερασπιστεί τον εαυτό της έτσι ώστε να διαπραγματευτεί την ειρήνη με «δίκαιους» όρους.
«Αυτή η ενέργεια θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ένα δυτικό «ανώτατο όριο τιμών», με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαίους συμμάχους, περιόρισε τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου θέτοντας μια μέγιστη τιμή στην οποία οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να αγοράζουν νόμιμα ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, η Ρωσία συνέχισε να βρίσκει άλλες μη δυτικές αγορές για εξαγωγές για να ξεπεράσει το ανώτατο όριο, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία.
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας μπορεί τώρα να δίνουν στον Μπάιντεν μεγαλύτερο περιθώριο για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει η προσφορά να ξεπεράσει τη ζήτηση το επόμενο έτος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και άλλες χώρες αυξάνουν την παραγωγή. Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ κάτω από τα υψηλά του 2022 και ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και ένα μεγάλο σοκ στη ρωσική παραγωγή ενέργειας θα εκτινάξει το κόστος της αντλίας στα ύψη.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έχει απελευθερωθεί από την ανησυχία για τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θέλει να αφήσει την οικονομία σε καλή θέση κατά την αποχώρησή του. Και τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ υποσχέθηκαν να πατάξουν τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν.
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη θητεία του Μπάιντεν, η ανάληψη ευθύνης από τη Ρωσία για την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας παραμένει υψηλή προτεραιότητα.
Διαβάστε επίσης:
Xριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Kωνσταντινούπουλη! (Video)
Τουρκικά ΜΜΕ: «Καθ΄οδόν» συμφωνία με τη Συρία για ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr