Η βία των ανήλικων έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα όχι μόνο στις Η.ΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και για την Ελληνική κοινωνία.
Το επεισόδιο με την 14χρονη στη Γλυφάδα από συμμαθήτριες της που την χτύπησαν άγρια μπροστά σε δεκάδες παιδιά που απλά παρακολουθούσαν τη σκηνή και επικροτούσαν την πράξη της, αλλά
και το ανατριχιαστικό περιστατικό του βιασμού του πεντάχρονου από δυο άλλους συνομήλικους του σε παιδικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη έχουν «παγώσει» το πανελλήνιο.
Με αφορμή την καθημερινή βία των ανήλικων που γεμίζει το αστυνομικό δελτίο ειδήσεων και στην Ελλάδα, δημοσιεύουμε το άρθρο του ο Mark Welles, MD, παιδίατρος στο Τμήμα Γενικής
Παιδιατρικής στο Northwell Health’s Cohen Children’s Medical Center, συμπρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης Εκφοβισμού για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στη Σχολή Donald and Barbara Zucker Ιατρικής στο Hofstra/Northwell. Στο άρθρο του ο Dr. Welles, δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα σημάδια που πρέπει να μας προειδοποιήσουν τους γονείς και τους δασκάλους ότι το παιδί είναι θύμα bullying αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να το
προστατέψουν.
«Ο εκφοβισμός σήμερα είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ και μάλιστα έχει εξελιχθεί. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο εκφοβισμός εξαπλώνεται ταχύτερα και πιο επιθετικά,καθιστώντας πιο δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε συμβαίνουν αυτές οι επιβλαβείς συμπεριφορές» λέει ο ειδικός.
Τα προειδοποιητικά σημάδια
Μπορεί να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας υφίσταται εκφοβισμό. Η αναγνώριση τους είναι το κλειδί για τον εντοπισμό ενός προβλήματος και για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει την κατάσταση.
Κάθε περίσταση είναι μοναδική, αλλά οι ενδείξεις ότι το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό μπορεί να
περιλαμβάνουν:
Ανεξήγητοι τραυματισμοί και/ή κατεστραμμένα αντικείμενα
Ξαφνική αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων ή απώλεια φίλων
Αλλαγές διατροφικών συνηθειών, όπως άρνηση φαγητού ή υπερφαγία
Εφιάλτες ή δυσκολία στον ύπνο
Πτώση βαθμών ή μη επιθυμία να κάνει τη σχολική εργασία ή να πάει σχολείο (ακόμα και να προσποιείται την ασθένεια για να αποφύγει να πάει)
Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως αυτοτραυματισμός ή συζήτηση για αυτοκτονία
Κάντε ερωτήσεις και παρακολουθήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ρόλος της επικοινωνίας
Θα πρέπει να ρωτάτε τακτικά το παιδί σας πώς ήταν η μέρα του, τι συνέβη στο σχολείο, αν είδε κάποιον να εκφοβίζεται, αν βοήθησε αυτό το παιδί και πώς τα πάνε οι φίλοι του.
Με αυτή την τακτική ανοίγετε τη συζήτηση που είναι το πρώτο βασικό βήμα. Μελέτες δείχνουν ότι η ανοιχτή συζήτηση, η στοργική σχέση στο σπίτι παρέχει αυξημένη ανθεκτικότητα στα παιδιά.
Νιώθουν ότι έχουν υποστήριξη άρα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εκφοβισμό αρχικά.
Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς πρόσβασης για τους υπολογιστές, τα τηλέφωνά τους και τυχόν ενεργές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να παρακολουθείτε τακτικά τη δραστηριότητά τους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για παιδιά ηλικίας δημοτικού, γυμνασίου, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά εάν έχετε υποψίες γιατί τότε κορυφώνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός.
Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό
Μόνο το 20 με 30% των μαθητών που υφίστανται εκφοβισμό ειδοποιούν έναν ενήλικα για την κατάσταση.
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει προειδοποιητικά σημάδια και υποψιάζεστε ότι κάτι
δεν πάει καλά, μιλήστε στο παιδί σας για τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες σας.
Παρέχετε έναν ασφαλή χώρο στο παιδί σας να μιλάει χρησιμοποιώντας δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης.
Για παράδειγμα, λέγοντας: «Παρατήρησα ότι δεν κάνεις πια σχέδια με τους φίλους σου, εξακολουθείς να κάνεις παρέα μαζί τους;». Έτσι δίνεται στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφραστεί χωρίς να αισθάνεται ότι ανακρίνεται.
Όσο έντονη και αν είναι η κατάσταση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε υποθέσεις και να ακούτε το παιδί σας χωρίς κρίση!
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό, επικοινωνήστε άμεσα με τον δάσκαλο και τον διευθυντή του σχολείο ή της αθλητικής ομάδας του παιδιού σας για να διερευνήσετε περαιτέρω το ζήτημα.
Εάν το παιδί σας αναφέρει σκέψεις αυτοκτονίας, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο άμεσα!
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου εάν είναι θύμα εκφοβισμού;
Το πρώτο βήμα πρέπει πάντα να είναι η συλλογή πληροφοριών.
Μιλήστε με το παιδί σας και μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει.
Ρωτήστε πότε και πού συμβαίνει ο εκφοβισμός, ποιος το κάνει και τι λέει ή κάνει ο νταής. Ειδοποιείστε τους γονείς του που είναι υπεύθυνοι για το πού συμβαίνει ο εκφοβισμός αλλά και το προσωπικό
του σχολείου ή ο προπονητής μιας ομάδας.
Να γνωρίζετε ότι ο παιδί σας μπορεί να σας παρακαλεί να μην επέμβετε, αλλά πρέπει να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να το κρατήσετε ασφαλές.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ποσοστό αυτοκτονιών για κορίτσια ηλικίας 11 έως 14 ετών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια – δεν έχετε την πολυτέλεια να μην ενεργείτε από
φόβο μήπως παραβιάσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας.
Ενδυναμώστε το παιδί σας να σταθεί απέναντι στον νταή
Μπορεί επίσης να βοηθήσει να διδάξετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει άμεσα έναν νταή. Ακολουθούν οι κύριοι τύποι εκφοβισμού και μερικές συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να
εκτονώσουν το καθένα.
Λεκτική εκφοβισμός
Χαρακτηριστικά: Απειλή, χλευασμός, πείραγμα, ρητορική μίσους
Πώς να το εκτονώσετε: Καταλάβετε ότι ο κύριος στόχος ενός νταή είναι να πάρει μια αντίδραση από το θύμα για να νιώσει δυνατός.
Βάλτε το παιδί σας να κοιτάξει τον νταή στα μάτια και να πει καθαρά και ήρεμα: «Δεν μου αρέσει αυτό που μου λες. Μην το λες άλλο αυτό».
Πρώτα θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί οι γονείς του νταή και όλοι στο σχολείο και να είναι μπροστά σε άλλους συμμαθητές τους.
Κυβερνοεκφοβισμός
Χαρακτηριστικά: Παρενόχληση ή αμηχανία κάποιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, ένα κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα
Πώς να το εκτονώσετε: Πείτε στο παιδί σας να μην απαντά στο διαδικτυακό εκφοβισμό. Αποκλείστε τον αποστολέα και αλλάξτε τις ρυθμίσεις ώστε να συνδέεται μόνο με φίλους. Σημειώστε ότι για κάθε παιδί που συλλαμβάνεται για διαδικτυακό εκφοβισμό, υπάρχουν ποινές, και αυτό καλό είναι να γίνει κατανοητό από τον νταή, τόσο από τους γονείς του όσο και από το σχολείο ή την
Αστυνομία εάν τον καταγγείλετε.
Συναισθηματικός/ψυχολογικός εκφοβισμός
Χαρακτηριστικά: Ο αποκλεισμός κάποιου ή η διάδοση φημών για αυτόν, συμβαίνει μερικές φορές με άτομα που θεωρείτε ότι είναι φίλοι.
Πώς να το εκτονώσετε: Διδάξτε στο παιδί σας ότι φίλος είναι αυτός που σκεκεται πάντα στο πλευρά σας, σας σέβεται και σας βοηθάει σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αν κάποιος είναι κακός, δεν είναι φίλος σου και πρέπει να τον κόψεις. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να περιβάλλουν τον εαυτό τους με θετικούς ανθρώπους.
Σωματικός εκφοβισμός
Χαρακτηριστικά: Γροθιές, χτυπήματα, σπρωξιές, κλωτσιές ή άλλη επιθετική συμπεριφορά
Αντιμετώπιση: Βάλτε το παιδί σας να τρέξει μακριά και ενημερώσει αμέσως έναν ενήλικα. Συγκεντρώστε όσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία μπορείτε (π.χ. φωτογραφίστε ζημιές/τραυματισμούς, αποθηκεύστε μηνύματα) και ειδοποιήστε την Αστυνομία αμέσως και
το σχολείο.
Διδάξτε στο παιδί σας σωστά
Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά και να μην κοροϊδεύουν τους ανθρώπους. Ενθαρρύνετέ τα να υπερασπίζονται τα παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό και να ενημερώνουν αμέσως τους γονείς τους και τους δασκάλους τους στο σχολείο.
Ενημερώστε το παιδί σας ότι αυτό δεν είναι κακό αλλά είναι μια πράξη θάρρους που πρέπει να επαινεθεί.
Υπάρχει δύναμη στους αριθμούς και μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα που επιτρέπει στον εκφοβισμό να επικρατήσει.
Διαβάστε επίσης
Κρήτη: Συνελήφθη 17χρονος για επίθεση στη μητέρα του – Η 41χρονη ενεργοποίησε το pannic button
id.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες – Δείτε αναλυτικά τα βήματα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr