Έπειτα από μήνες μεθοδικής, πλέον επιταχυνόμενης προέλασης προς την Πόκροφσκ, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον όχι περισσότερα από 3 χιλιόμετρα από τα νότια όρια της πόλης, κατά το DeepState, ουκρανικό κανάλι στο Telegram που χαρτογραφεί τα μέτωπα του πολέμου χρησιμοποιώντας πληροφορίες από λεγόμενες ανοικτές πηγές.
Έπειτα από «παρατεταμένες μάχες, δυο από τις θέσεις μας καταστράφηκαν, μια έπεσε. Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα για να αποκατασταθούν οι θέσεις μας», ανέφερε ο Ναζάρ Βολόσιν, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Αν πέσει η Πόκροφσκ, καίριας σημασίας κόμβος για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, θα πρόκειται για την πιο βαριά ήττα του Κιέβου εδώ και μήνες. Εξάλλου, στην πόλη βρίσκεται η μόνη μονάδα παραγωγής κοκ στη χώρα, που προμηθεύει τον άλλοτε πελώριο ουκρανικό χαλυβουργικό τομέα.
Ο Ολεξάντρ Σίρσκι, αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ανακοίνωσε πως επισκέφθηκε μονάδα Πεζοναυτών που επιχειρεί στον τομέα της Πόκροφσκ και σημείωσε τις δύσκολες συνθήκες για τους άνδρες του που είναι αντιμέτωποι με «υπέρτερο εχθρό, πρωτίστως αριθμητικά». Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν «ανορθόδοξες» αποφάσεις για να αυξηθεί «η ανθεκτικότητα» και να εξασφαλιστεί «η αποτελεσματικότερη καταστροφή των κατοχικών» μέσω Facebook, χωρίς να διευκρινίσει πότε έκανε την επίσκεψη.
«Οι μάχες είναι εξαιρετικά σφοδρές. Οι Ρώσοι (…) ρίχνουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις (…) με την ελπίδα πως θα καταφέρουν ρήγμα» των ουκρανικών αμυντικών γραμμών, είπε ακόμη. Στην Πόκροφσκ, κάπου 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ και Ντνιπροπετρόφσκ, εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου που άρχισε με τη ρωσική εισβολή πριν από 33 μήνες.
Δέκα νεκροί στη Ζαπορίζια
Στο μεταξύ, στη Ζαπορίζια, οι αρχές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς στον βομβαρδισμό της πόλης, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος εκτιμάται πως είναι θαμμένος στα συντρίμμια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιβάν Φεντόροφ. Άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό, που προκάλεσε ιδίως ζημιές σε κλινική και κτίριο γραφείων στο κέντρο.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδικάζοντας τη «βάρβαρη» επίθεση ζήτησε από τους συμμάχους της χώρας του στη Δύση περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ιδίως αμερικανικά Patriot. Την περασμένη Παρασκευή είχαν ήδη σκοτωθεί άλλοι 10 άνθρωποι στη Ζαπορίζια.
Εξάλλου, αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε πως η Μόσχα ενδέχεται να πλήξει «εντός ημερών» την Ουκρανία με τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο «Oreshnik» για δεύτερη φορά, έπειτα από ουκρανική επίθεση εναντίον αεροδρομίου και εργοστασίου στο έδαφός της —όπου παράγονται Beriev A-100, ρωσικά αεροσκάφη προειδοποίησης, επιτήρησης και ελέγχου, ή AWACS— με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS.
Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα έχουν μάλλον το βλέμμα στραμμένο στον Ιανουάριο, όταν η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ασκήσει πίεση για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος, και μοιάζουν να προσπαθούν να βρεθούν σε όσο καλύτερη θέση μπορούν.
Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Σφαγή χωρίς τέλος στη Γάζα – Τουλάχιστον ακόμη 40 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr