Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης και μια από τις πιο σημαντικές αφορά στη στάση της Ουάσινγκτον έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα τελειώσει τον πόλεμο «σε μία ημέρα», ενώ έχουν διαρρεύσει και σενάρια σχετικά με το τι θα κάνει ο Λευκός Οίκος.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, στρατιωτικά και οικονομικά, καθώς, για παράδειγμα, μια διακοπή παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ θα αφήσει την Ουκρανία κυριολεκτικά στο έλεος της Ρωσίας, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν από μόνοι τους τις στρατιωτικές ανάγκες του Κιέβου.
Βρετανία: «Αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δίπλα σε συμμάχους»
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Τζον Χίλι, ο οποίος σημείωσε ότι αναμένει πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί όταν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Τραμπ θα παραμείνει δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για όσο χρειαστεί. Ερωτηθείς αν η στήριξη προς την Ουκρανία μειώθηκε από τότε που αναδείχτηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τραμπ, ο Χίλι δήλωσε στο Sky News: «Σε ό,τι αφορά στον Τραμπ, αναγνωρίζει ότι οι χώρες γίνονται πιο ασφαλείς μέσω της ισχύος, όπως ακριβώς κάνουν και συμμαχίες σαν το ΝΑΤΟ. Και αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δίπλα σε συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειάζεται να επικρατήσει της εισβολής του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».
Ο Χίλι είπε επίσης ότι η αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα παραμείνει ισχυρή υπό την προεδρία Τραμπ, αλλά πρόσθεσε ότι για καιρό υποστήριζε πως οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να αναλάβουν «μεγαλύτερες ευθύνες» αναφορικά με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών. «Δεν περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από το ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της συμμαχίας. Αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα αποφυγής περαιτέρω σύγκρουσης στην Ευρώπη», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός.
Γαλλία: «Τίποτε δεν πρέπει να γίνει για την Ουκρανία χωρίς τους Ουκρανούς»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε να μην προδικάζονται οι πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία, την ώρα που ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που πάντως το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά. Από την εκλογική του νίκη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Απέναντι στις εικασίες σχετικά με τις θέσεις ή τις πρωτοβουλίες μιας νέας αμερικανικής κυβέρνησης, πιστεύω κυρίως ότι δεν πρέπει να προδικάζουμε και ότι θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να συνεργασθούμε μαζί της», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την νέα κυβέρνηση διότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να απωθήσει την επίθεση» της Ρωσίας. «Η ΕΕ και η Γαλλία έχουν παίξει και θα συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους», συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης προς το Κίεβο διότι η διεθνής κοινότητα θα είχε «πολλά να χάσει από την επιβολή του νόμου του ισχυρότερου από την Ρωσία».
Τόνισε επίσης ότι «τίποτε δεν πρέπει να γίνει για την Ουκρανία χωρίς τους Ουκρανούς», όταν πρόκειται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι ένας ισχυρός δεσμός θα αναπτυχθεί με την νέα κυβέρνηση», είπε επίσης ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Διαβάστε επίσης
Φιντάν σε Milliyet για ελληνοτουρκικά: Στόχος το «καζάν-καζάν», είμαστε γείτονες και σύμμαχοι
ΗΠΑ-Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Τραμπ με τη συμμετοχή του Έλον Μασκ
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr