LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    30 Μαΐου 2025
    Δήμος Λαμιέων
    Δήμος Λαμιέων: Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ»
    30 Μαΐου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
    Δήμος Λαμιέων: Το Ράλι Ακρόπολις δεν είναι λάφυρο αντιπολίτευσης – ούτε εργαλείο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών
    29 Μαΐου 2025
    Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων
    29 Μαΐου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    summer camp λαμία
    «Αθλητικό Summer Camp» στο Δήμο Λαμιέων
    30 Μαΐου 2025
    Λαμία: Κολυμβητικοί αγώνες «Διάκεια 2025»
    30 Μαΐου 2025
    «δε saltarismed!» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας
    29 Μαΐου 2025
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Λαμία: Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού θα πραγματοποιήσει η Βίκυ Μαραγκάκη
    28 Μαΐου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    9 προσλήψεις στον Δήμο Μακρακώμης
    19 Μαΐου 2025
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    19ο Φεστιβάλ Οίτης – Δείτε ΟΛΟ το πρόγραμμα
    28 Μαΐου 2025
    Lemon: Απόψε στη Λαμία η ιστορία του πιανίστα 1900
    26 Μαΐου 2025
    Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο « Αυτό Κυρία, δεν είναι Γενοκτονία ;; »
    25 Μαΐου 2025
    Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στο Λαογραφικό Μουσείο Δίβρης
    19 Μαΐου 2025
    «Άνοιξη Μουσικής στην πόλη»: Ρεσιτάλ Κιθάρας του Κώστα Αναστασίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
    19 Μαΐου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Κάστρο Alnwick: Το εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέγαζε το «Χόγκουαρτς» στις ταινίες του Χάρι Πότερ
    23 Μαΐου 2025
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    «Χρυσός» πυρήνας: Η Γη τροφοδοτεί την επιφάνειά της με πολύτιμα μέταλλα
    31 Μαΐου 2025
    «Κόψτε το νερό»: Η νέα οδηγία της Ευρώπης σε Ελλάδα και κράτη-μέλη
    29 Μαΐου 2025
    Ζέστη-εφιάλτης: Ολοταχώς για παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας, «σπάει» το όριο ασφαλείας
    29 Μαΐου 2025
    NASA: «Σήμα» για παγκόσμιο μπλακ άουτ – Έντονες ηλιακές εκλάμψεις
    27 Μαΐου 2025
    Πλανήτης Δίας: Τα… άγνωστα φεγγάρια του «κρύβουν» το μυστικό της γέννησής του
    25 Μαΐου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Πολεμική Αεροπορία: Αρνητικοί οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Λάρισα: Τραγωδία σε τροχαίο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου με μία νεκρή – Σφοδρή σύγκρουση μοτοσικλέτας με 2 ΙΧ​
1 Ιουνίου 2025
Μυτιλήνη: Αντίστροφη αεροδιακομιδή – Γιατρός από την Αθήνα πέταξε στο νησί για να σώσει 41χρονο με έμφραγμα​
1 Ιουνίου 2025
Τζόκερ κλήρωση 2917: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα​
1 Ιουνίου 2025
Κόρινθος: Γάλλος τουρίστας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε ιστιοπλοϊκό στη Διώρυγα​
1 Ιουνίου 2025
Διαμαρτυρία Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό – Πέταξαν τρικάκια, πάνω από 50 προσαγωγές​
1 Ιουνίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΛΛΑΔΑ > Πολεμική Αεροπορία: Αρνητικοί οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135​
ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμική Αεροπορία: Αρνητικοί οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135​

Newsroom 31 Μαΐου 2025
Updated 2025/05/31 at 5:39 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Τάνκερ KC-135

Αρνητική απάντηση φαίνεται πως πήρε το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας από τους Αμερικανούς, για την παραχώρηση έως και 4 ιπτάμενων τάνκερ KC-135.

Αν και στην αρχή φαινόταν πως ο η ενημέρωση που είχε ο επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ότι εντός του 2025 η US Air Force πρόκειται να αποσύρει αριθμό «Air Refueling» αεροσκαφών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός μεταβλήθηκε. Αιτία της αναβολής στην απόσυρση των τάνκερ KC-135 φαίνεται πως είναι οι αυξημένες ανάγκες των Αμερικανών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου διαθέτουν αεροπορικές βάσεις που επιβάλλουν τη διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού ιπτάμενων τάνκερ.

- Advertisement -

Η πιθανή διαθεσιμότητα ιπτάμενων τάνκερ αναφερόταν άλλωστε, μεταξύ άλλων, στην περιβόητη «επιστολή Μπλίνκεν» που απέστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του 2024, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα εξεταστούν οι ελληνικές απαιτήσεις σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα τάνκερ KC-135», αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το onalert.gr.

Η Πολεμική Αεροπορία εξέφρασε άμεσα το έγγραφο ενδιαφέρον με επιστολή προς τους Αμερικανούς, με την οποία ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τη διαθεσιμότητα τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ, μέσω του προγράμματος EDA. Πρόκειται για το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης που αφορά την δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού το οποίο αποσύρεται σε συμμαχικές χώρες.

Το Αεροπορικό Επιτελείο μάλιστα, όπως και στην περίπτωση των C-130, ζήτησε να παραχωρηθούν όχι παροπλισμένα αεροσκάφη αλλά ιπτάμενα τάνκερ τα οποία βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες του ΓΕΑ, η απόκτηση τέτοιου τύπου αεροσκαφών σε μη πτήσιμη κατάσταση δεν είναι συμφέρουσα, ενώ περιλαμβάνει και υψηλού βαθμού ρίσκο. Δήλωσε, επίσης, πρόθεση να αποστείλει κλιμάκιο στις ΗΠΑ για τον απαραίτητο έλεγχο, όπως έγινε και με τα υπό παραχώρηση C-130, τα οποία τελικά απορρίφθηκαν λόγω της κακής κατάστασης που ήταν μετά από μεγάλο διάστημα παροπλισμού.

Το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ δεν είναι καινούργιο, αλλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της, ενώ τα ιπτάμενα τάνκερ έχουν προστεθεί στη Δομή Δυνάμεων όπως καταρτίστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εγκρίθηκε το 2021.

Tα πρώτα ιπτάμενα τάνκερ Boeing KC-135 Stratotanker άρχισαν να πετούν στα μέσα της δεκαετίας και έχουν ως βάση το πολιτικό Boeing 707. Αποτέλεσαν τα πρώτα ιπτάμενα τάνκερ της US Air Force με κινητήρες τζετ. Συνολικά, έως και το 1965, κατασκευάστηκαν 803 τέτοια αεροσκάφη τα οποία διακρίνονται για την αξιοπιστία τους και χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τους Αμερικανούς από την Τουρκία, τη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη.

Το KC-135 μπορεί να μεταφέρει έως και 40 τόνους καυσίμου. Έχει δυνατότητα να ανεφοδιάσει μαχητικά σε ύψος που ξεπερνά τα 20.000 πόδια και να πετά για πολλές ώρες παρέχοντας air refueling σε δεκάδες αεροσκάφη.

Το γεγονός ότι τα μαχητικά της HAF έχουν βγει έξω από τα περιορισμένα όρια του Αιγαίου, αναλαμβάνοντας αποστολές και συμμετέχοντας σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη πιο μακριά, αυξάνει την ανάγκη απόκτησης ιπτάμενων τάνκερ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, εάν διέθετε ιπτάμενο τάνκερ, τα F-16 που πέταξαν στην Ινδία καλύπτοντας 3.000 μίλια θα μπορούσαν να ανεφοδιαστούν στον αέρα και να μην μετασταθμεύσουν σε ενδιάμεσα αεροδρόμια. Με τα ιπτάμενα τάνκερ στη «φαρέτρα» της, η Πολεμική Αεροπορία εκτινάσσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητας, πόσο μάλλον έπειτα από την απόκτηση μαχητικών 4,5 γενιάς, όπως τα Rafale και τα Viper αλλά και των 5ης γενιάς F-35, στα τέλη της δεκαετίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ιπτάμενοι, τόσο των μαχητικών F-16 όλων των τύπων όσο και των γαλλικών Mirage αλλά πλέον και των Rafale, γνωρίζουν και εκτελούν τη διαδικασία Air Refueling. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, εκπαιδεύονται εντατικά τόσο με αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, όσο και με τα γαλλικά, αλλά κυρίως τα ισραηλινά.

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι στις  Πολεμικές Μοίρες των μαχητικών είναι ήδη πιστοποιημένοι στη διαδικασία εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ για να διατηρήσουν την πιστοποίηση και να παραμείνουν διαθέσιμοι πρέπει τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο να προχωρούν σε Air Refueling. Για τον εναέριο ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας ο χρόνος μειώνεται στο εξάμηνο, με δεδομένο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.

Άλλωστε, το Air Refueling αποτελεί διαδικασία στην οποία το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς ο χώρος δράσης της HAF έχει προ πολλού ξεφύγει από τα στενά όρια του Αιγαίου. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ιπτάμενα τάνκερ και, συγκεκριμένα, επτά καινούργια Boeing KC-135R.

To άρθρο Πολεμική Αεροπορία: Αρνητικοί οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 Read More

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ φραγμένη αποχέτευση που σας χάλασε την ημέρα; Οι ειδικοί στις αποφράξεις του https://apostolisapofraxeis.gr/ είναι εδώ για να σας απαλλάξουν άμεσα και αξιόπιστα από κάθε πρόβλημα σωληνώσεων.

Newsroom 31 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάρισα: Τραγωδία σε τροχαίο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου με μία νεκρή – Σφοδρή σύγκρουση μοτοσικλέτας με 2 ΙΧ​
1 Ιουνίου 2025
Μυτιλήνη: Αντίστροφη αεροδιακομιδή – Γιατρός από την Αθήνα πέταξε στο νησί για να σώσει 41χρονο με έμφραγμα​
1 Ιουνίου 2025
Τζόκερ κλήρωση 2917: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα​
1 Ιουνίου 2025
Κόρινθος: Γάλλος τουρίστας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε ιστιοπλοϊκό στη Διώρυγα​
1 Ιουνίου 2025
Διαμαρτυρία Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό – Πέταξαν τρικάκια, πάνω από 50 προσαγωγές​
1 Ιουνίου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Τραγωδία σε τροχαίο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου με μία νεκρή – Σφοδρή σύγκρουση μοτοσικλέτας με 2 ΙΧ​

1 Ιουνίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Αντίστροφη αεροδιακομιδή – Γιατρός από την Αθήνα πέταξε στο νησί για να σώσει 41χρονο με έμφραγμα​

1 Ιουνίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Τζόκερ κλήρωση 2917: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα​

1 Ιουνίου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Κόρινθος: Γάλλος τουρίστας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε ιστιοπλοϊκό στη Διώρυγα​

1 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?