Ως λάθος του έκρινε τη στήριξη που παρείχε πέρσι το καλοκαίρι στον Στέφανο Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης, ασκώντας κριτική εφ’ όλης της ύλης στον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι «έκρινα το περασμένο καλοκαίρι ότι έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα. Θεωρούσα ότι η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα στην αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως ευφυής, νέο παιδί, όχι πιασμένο, είχε προτάσεις με τις οποίες σε ένα μεγάλο κομμάτι συμφωνούσα, βλέποντας ότι είχε διείσδυση στους νέους, θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Σφοδρή κριτική
Ωστόσο, όπως επισήμανε στη συνέχεια «το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο. Τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος. Με τον Τσίπρα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με έναν μηχανισμό που σαράκιαζε», προσθέτοντας ότι «η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πραγματα και σωστά που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων».
«Εγώ διαφώνησα πρώτα με τη στάση για τα F-35 και το ναι που είπε ο Κασσελάκης και είπα ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα όργανα. Μου είχε μιλήσει κάπως άσχημα αλλά δεν είπα τίποτα. Μετά διαφώνησα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι πρωτάκουστο να μην βάζει η κυβέρνηση κομματική πειθαρχία και να βάζει η αντιπολίτευση. Γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη, επειδή είναι θέμα δικαιωμάτων;» είπε και συμπλήρωσε ότι «αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα στήριζα τον Κασσελάκη για πρόεδρο, αλλά δεν δέχομαι να είναι το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία».
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο Σ. Κασσελάκης «στις ευρωεκλογές το έπαιξε one man show, δεν μοιράσαμε τίποτα στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα. Μας έκανε μεγάλη ζημιά η ιστορία το πόθεν έσχες. Δεν έπρεπε αυτά να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας». Σχετικά, δε, με την έκπτωση Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου, υποστήριξε ότι «τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι» και τόνισε πως «στο κόμμα είσαι με εθελοντική συμμετοχή δεν ρυθμίζεται κρατική διαδικασία που ρυθμίζει το Σύνταγμα».
Διαδικασία βάσει καταστατικού
«Όταν έγινε η ΚΕ εγώ και άλλοι λόγω της κρίσης ζητήσαμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση προκηρύσσοντας εκλογές και αυτός λέει, όχι κάντε μομφή, όπως ορίζει το καταστατικό. Σημαίνει ότι η άρση εμπιστοσύνης συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα. Αυτό έδειξε η δευτερολογία του και η στάση του την επόμενη ημέρα όταν πήρε τα πράγματα από το γραφείο» διευκρίνισε και πρόσθεσε αιχμηρά: «Ξεπερνάω τα διχαστικά με τις κουκούλες, κουκούλες φοράνε οι δωσίλογοι. Η διαδικασία ήταν με βάση το καταστατικό, έχουν ξαναγίνει τα πράγματα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Σβίγκου εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία στην οποία έγιναν και τηλεφωνικές ψήφοι».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του Σ. Κασσελάκη, ο Π. Πολάκης εκτίμησε ότι «προφανώς είδε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο κόμμα, θεωρώ ότι το έψαξε. Με το να ξαναθέσω το ζήτημα “είμαι ο αρχηγός” είναι σαν να ζητάς δημοσιότητα και να αναπαραχθεί μια κατάσταση που δεν είναι καλή για κανέναν και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο Π. Πολάκης ρωτήθηκε για τη φυσιογνωμία του κόμματος και είπε ότι «κόμμα υπάρχει, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αναβαθμίσει το πρόγραμά του και να μαζικοποιήσει την παρουσία του. Αυτό δεν το εκπέμψαμε. Στην πρώτη γραμμή της μαρκίζας δεν είναι ο δικαιωματισμός αλλά τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα ότι με την κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια αναδιανομή 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τις τσέπες του κοσμάκη και τα βάζει σε τράπεζες, δυιλιστήρια, εταιρείες ενέργειας και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Για εμάς ο πρώτος στόχος είναι ότι αυτή η αναδιανομή πρέπει να αντιστραφεί» τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της δικαιοσύνης.
Περί δικαιοσύνης
«Ο δεύτερος πυλώνας που βάζω ψηλά είναι η δικαιοσύνη-διαφάνεια και ο τρίτος το κράτος», είπε. «Η χώρα χρεοκοπησε το 2010 επειδή το πολιτικό προσωπικό και η ολιγαρχία ήξερε ότι δεν θα πάθει τίποτα. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δικαιοσύνης και της ανώτερης δικαιοσύνης είναι ελεγχόμενο από την εξουσία, από εμάς δεν ήταν, και καλύπτει ειλημμένες αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε τόσα σκάνδαλα ως τομέας διαφάνεις και αυτά να αρχειοθετούνται. Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ ας περιμένουμε το σκεπτικό. Όχι απλά την αμφισβητώ αλλά θεωρώ κουκούλωμα την απόφαση. Ναι η δικαιοσύνη αποφάσισε αλλά την απόφαση θα την κριτικάρω και θα προσφύγω για αναίρεση στον Άρειο Πάγο».
Κατά τον κ. Πολάκη «χρειάζεται ανανέωση η δικαιοσύνη και είναι πράγματα που έχουν ξαναγίνει. 1. Πρόγραμμα εθελουσίας άνω των 60 δικαστών 2. να υπάρξει δεύτερη σχολή δικαστών και μάλιστα στην Πάτρα που θα παράξει 300-400 δικαστές τα πρώτα 5-6 χρόνια για να ενισχύσουμε το μόλις 3.500 δικαστικό προσωπικό 3. για όλες τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος πρέπει να ενοποιηθεί η προανάκριση με την κύρια ανάκριση 4. Καμία αναβολή μεγαλύτερη του 1-1,5 μήνα για την εκδίκαση».
Όσον αφορά, δε, στο Κράτος, ο βουλευτής Χανίων είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχολείται με το σχεδιασμό της πολιτικής, τη χρηματοδότησή της και τον έλεγχο υλοποίησης και όλα τα άλλα, μαζί και τα χρήματα να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεχόμενος το σχόλιο από τους δημοσιογράφους ότι περιγράφει ένα… επιτελικό κράτος.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικτυακή διαφωνία Δουζίνα-Κοντιάδη για την έκπτωση Κασσελάκη από πρόεδρο του κόμματος
Μεταναστευτικό: Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία προκαλεί ασφυξία στην ελληνική κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr