Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώθηκε στις περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο το 2024, αλλά οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν σημασία. Εξοργισμένοι από τη μεγάλη αύξηση των τιμών για τα πάντα, από τα αυγά μέχρι την ενέργεια τα τελευταία χρόνια, τιμώρησαν τα κατεστημένα κόμματα σχεδόν με κάθε ευκαιρία.
Ο πόνος του πληθωρισμού παραμένει και τα κυβερνώντα κόμματα υπέστησαν τις συνέπειες σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υψηλότερο κόστος ζωής βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος τέσσερα χρόνια αφότου απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ψευδώς ότι του έκλεψαν τις εκλογές. Οι υποστηρικτές του απέτυχαν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την ήττα του Τραμπ εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Φέτος, έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί στις κάλπες, εγκαινιάζοντας μια νέα αμερικανική ηγεσία που πιθανόν να δοκιμάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στο εσωτερικό και τις σχέσεις στο εξωτερικό.
Το αίσθημα κατά του παγιωμένου πληθωρισμού οδήγησε επίσης σε νέες κυβερνήσεις στη Βρετανία στη Μποτσουάνα, την Πορτογαλία και τον Παναμά. Οι ψηφοφόροι της Νότιας Κορέας τοποθέτησαν την αντιπολίτευση ως πρώτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της, ενώ ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ είναι έκπτωτος. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος επέβαλε στρατιωτικό νόμο, μια κίνηση που η Εθνοσυνέλευση ανέστρεψε γρήγορα. Οι εκλογές τάραξαν επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Ένα μέρος του κόσμου όμως δεν άλλαξε καθόλου: η Ρωσία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγη πρόεδρος με 88% των ψήφων, ρεκόρ στη μετασοβιετική Ρωσία.
Η Μόσχα συνέχισε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αποκομίζοντας αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι αντίκτυπο θα έχει στη σύγκρουση η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο σε μια μέρα. Πολλοί στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη φοβούνται ότι αυτό σημαίνει στήριξη στον Πούτιν και το πάγωμα του status quo.
Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ συνέχισε τον πόλεμό του εναντίον της Γάζας και τον επέκτεινε στον Λίβανο, όπου άφησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατεστραμμένη και σε αταξία. Στη Συρία, μια καλά συντονισμένη ομάδα ανταρτών ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τώρα επιδιώκει να κυβερνήσει τη χώρα.
Στον τομέα των επιχειρήσεων, εταιρείες σε όλο τον κόσμο αγωνίστηκαν με το πώς να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη. Η κυριαρχία των εταιρειών τεχνολογίας για τους επενδυτές μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό το απλό γεγονός: επτά εταιρείες τεχνολογίας – οι λεγόμενες Magnificent Seven – αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης του S&P 500.
Ο Έλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει μια από αυτές τις εταιρείες, την Tesla, είναι σύμβουλος και οικονομικός υποστηρικτής του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ. Κοιτάζοντας το μέλλον, αυτός ο συνδυασμός του tech bro mojo και της πολιτικής δύναμης θα μπορούσε να καθορίσει το 2025.
Διαβάστε επίσης:
Θρύλος του Χόλιγουντ ανακαλεί φαρμακερό σχόλιο για τη Μάλτα μετά από σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία καλωσόρισαν το 2025 με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα (videos)
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr