Οι επενδυτές παρέμειναν ψύχραιμοι μετά τις ισραηλινές επιδρομές στο Ιράν, θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει διατάραξη στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέγραψε χθες μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων ετών, καθώς το κλίμα της αγοράς δεν δικαιολογούσε ανησυχία.
Η πτώση αυτή στην τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα επηρεάσει μερικώς και τις λιανικές τιμές των καυσίμων, αν και οι ανατιμήσεις στα πρατήρια είχαν παραμείνει συγκρατημένες το προηγούμενο διάστημα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ενδεχομένως η μεγαλύτερη επίδραση θα φανεί στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπου αναμένονται μειώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν την τιμή κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο, από τα 1,15 ευρώ που είναι σήμερα, κυρίως σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Αν και οι μειώσεις αυτές δεν θεωρούνται μεγάλες, ενδέχεται να αποφέρουν ελαφρές οικονομικές ελαφρύνσεις στους καταναλωτές εν όψει της χειμερινής περιόδου, καθώς οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα εάν οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου δεν παρουσιάσουν ξανά αυξητικές τάσεις.
Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε έντονη πτώση, με την ενδοσυνεδριακή απώλεια να ξεπερνά το 6%, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο ετών.
Αναλυτές αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στην αποτυχία των ισραηλινών επιθέσεων να πλήξουν ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, γεγονός που μετρίασε τους φόβους για πιθανές διαταραχές στην προσφορά και οδήγησε σε έντονο sell-off.
Τα futures του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν έως και 6,13%, στα 67,38 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούλιο του 2022, οπότε σημειώθηκε πτώση 7,93%. Αντίστοιχα, το Brent, σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, έχασε 6,09%, φτάνοντας στα 71,42 δολάρια το βαρέλι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για πιθανές ισραηλινές επιθέσεις μετά από προηγούμενα γεγονότα, όπου ιρανικές επιθέσεις είχαν πλήξει τον Τελ Αβίβ. Η αναμενόμενη κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς το Ιράν διαθέτει περίπου το 4% της παγκόσμιας πετρελαϊκής προσφοράς. Ωστόσο, η αγορά εκτιμά ότι η πρόσφατη κλιμάκωση δε φαίνεται να αποτελεί άμεση απειλή για τη σταθερότητα της προσφοράς.
Σε ανάλυσή της, η Citi υπογραμμίζει ότι η στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλιμάκωση που θα διαταράξει την προσφορά.
Παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται σε βασικούς παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, καθώς και σε ανερχόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη.
Ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, δήλωσε ότι «με το Ισραήλ να αποφεύγει σκόπιμα – πιθανώς με αμερικανική ενθάρρυνση – να στοχεύσει ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, η αγορά στρέφει την προσοχή της στην πιθανότητα υπερπροσφοράς». Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής από νέους και καθιερωμένους παραγωγούς μπορεί να συνεχίσει να πιέζει τις τιμές.
Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους δείχνουν ότι οι τιμές ενδέχεται να παραμείνουν υπό πίεση. Ο Λίποου σχολίασε πως οι υπάρχουσες συνθήκες δυσχεραίνουν το ενδεχόμενο ανόδου του Brent στα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον, καθώς οι ενδείξεις για υπερπροσφορά και ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά.
Αυτή η πτώση των τιμών σημειώνεται σε μια περίοδο αυξημένων ανησυχιών για τη σταθερότητα της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, όπου η ενίσχυση της παραγωγής από πολλές χώρες εισάγει νέα δεδομένα στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Αναλυτές προβλέπουν ότι, εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση, θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω πτώση τιμών, ιδιαίτερα εάν μειωθεί η ζήτηση ή υπάρξουν αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε μεγάλες αγορές.
Διαβάστε επίσης:
Από καθημερινό σκάνερ θα παρακολουθούνται οι οφειλέτες – Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα από φοροδιαφυγή
Ανεβάζει ταχύτητα η ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – Ποιος είναι ο σχεδιασμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr