Ένα μωρό 20 ημερών πέθανε από υποθερμία στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή – το πέμπτο που πέθανε από το κρύο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.
Το νεογέννητο αγοράκι βρέθηκε με το κεφάλι του «κρύο σαν πάγος» όταν οι γονείς του ξύπνησαν την Κυριακή, είπε ο πατέρας του. Ο δίδυμος αδερφός του μωρού μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μαρτύρων Αλ Άκσα.
Ο πατέρας τους είπε ότι τα δίδυμα γεννήθηκαν ένα μήνα πρόωρα και πέρασαν μόνο μια μέρα στο νοσοκομείο, το οποίο όπως και άλλα κέντρα υγείας στη Γάζα έχει διαλυθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και λειτουργεί μόνο εν μέρει.
Είπε ότι οι γιατροί είπαν στη μητέρα τους να κρατήσει τα νεογέννητα ζεστά, αλλά ήταν αδύνατο επειδή ζουν σε μια σκηνή και οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.
«Είμαστε οκτώ άτομα και έχουμε μόνο τέσσερις κουβέρτες», είπε στο France24 καθώς αγκάλιαζε το άψυχο κορμάκι του γιου του.
Παιδιά, μερικά από αυτά ξυπόλητα, στέκονταν έξω και τον παρακολουθούσαν να θρηνεί.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από σχεδόν 15 μήνες πολέμου. Είναι στριμωγμένοι σε σκηνές κατά μήκος της βροχερής, ανεμοδαρμένης ακτής καθώς φτάνει ο χειμώνας.
Καταρρέει το σύστημα υγείας
Το σύστημα υγείας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «ξεθεμελιώθηκε» από τον πόλεμο και τα νοσοκομεία είναι «εντελώς μη λειτουργικά», ανέφερε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
«Οι επανειλημμένες εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία ξεθεμελίωσαν το σύστημα υγείας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εκθέτοντας τους αμάχους στον απαράδεκτο κίνδυνο να στερούνται θεραπείες ζωτικής σημασίας» ανέφερε η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.
Η ΔΕΕΣ ζήτησε να προστατεύονται οι ιατρικές υποδομές, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Η προστασία αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση και ηθική επιταγή για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα νοσοκομεία είναι απαραίτητα για τους ασθενείς ή εκείνους που τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις.
Το νοσοκομείο Αλ Άουντα, το οποίο στήριζε μέχρι πρότινος η ΔΕΕΣ παρέχοντάς του ιατροφαρμακευτικό υλικό, είναι πλέον υπό πίεση καθώς είναι μια από τις ελάχιστες υποδομές υγείας που λειτουργούν ακόμη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Καμάλ Αντουάν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο το Ισραήλ πραγματοποίησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το τελευταίο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα που λειτουργούσε στην περιοχή αυτή. Πλέον είναι «άδειο» και «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η συρροή ασθενών και εκτοπισμένων ασθενών που αναζητούν καταφύγιο δημιουργεί μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να επιλύσει το ιατρικό προσωπικό», εξήγησε η ΔΕΕΣ. «Αυτή η ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη υλικού, καυσίμων, τροφίμων και δυνατότητας εξειδικευμένων θεραπειών», πρόσθεσε.
Η ΔΕΕΣ δηλώνει πάντως αποφασισμένη να στηρίξει τις υπηρεσίες υγείας, στο μέτρο του δυνατού, κυρίως κάνοντας ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την προστασία των ιατρών και την πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες, καθώς και να διευκολύνει τη μετακίνηση του προσωπικού και την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Διαβάστε επίσης:
Μαγδεμβούργο: Ενδείξεις ότι ο ύποπτος της επίθεσης είναι ψυχικά ασθενής
Νότια Κορέα: Το αεροσκάφος είχε κάνει 13 πτήσεις σε 48 ώρες – Τσουνάμι ακυρώσεων στις κρατήσεις
Τζίμι Κάρτερ: Στις 9 Ιανουαρίου η κηδεία του στην Ουάσινγκτον
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr