Με πέντε ογκολόγους ξέμειναν το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών που καλούνται να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 300 ασθενείς το μήνα από τους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων.
Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μετά την μετακίνηση ενός Ογκολόγου στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Παράλληλα η βλάβη λόγω παλαιότητας που έχει βγάλει εκτός λειτουργίας τον έναν από τους δυο γραμμικούς επιταχυντές, έχει προκαλέσει «ασφυξία» στο τμήμα χημειοθεραπειών με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να στοιβάζονται πέντε -πέντε σε δίκλινα δωμάτια προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία τους και η αναμονή να έχει εκτοξευτεί πάνω από τους δυο μήνες.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΝΙΑ) τονίζοντας ότι από το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που δέχεται και τον κύριο όγκο ασθενών, έχει αποχωρήσει το 50% του προσωπικού με συνέπεια να έχουν μείνει μόνο τρεις ογκολόγοι.
«Αυτό συνέβη εξαιτίας μετάθεσης ενός στο νοσοκομείο Κέρκυρας για την κάλυψη των εκεί αναγκών, το διορισμό της δεύτερης ιατρού, που ήταν επικουρική, στο Γ.Ν. Πατρών και την αναρρωτική άδεια ενός τρίτου ιατρού» όπως εξηγεί η ένωση.
Η ΕΝΙΑ επίσης περιγράφει ότι τις απαράδεκτες συνθήκες βραχείας νοσηλείας που υποχρεώνονται οι ασθενείς να υποστούνε κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους: «Στοιβάζονται ανά πεντάδες σε δίκλινα δωμάτια για να λάβουν χημειοθεραπεία ακόμα και σε καρέκλες, μιας και δεν υπάρχει ογκολογική κλινική, πλέον αδυνατούν να βρουν ραντεβού, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Η επιδείνωση της κατάστασης επήλθε με την παύση λειτουργίας του ενός από τους δύο γραμμικούς επιταχυντές εδώ και ενάμιση χρόνο λόγω παλαιότητας», εξηγεί η ΕΙΝΑ.
Αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί η αναμονή για τα συνεδρίες ακτινοθεραπείας σε πάνω από δύο μήνες.
Πάνω από 300 ασθενείς και 1.100 χημειοθεραπείες κάθε μήνα
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να τονίσουμε ότι το ογκολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) εξυπηρετεί περίπου 300 τακτικά ραντεβού το μήνα, (ισοδυναμεί με 30-40 την ημέρα ανά γιατρό) και 1100 χημειοθεραπείες μηνιαίως, με τους δύο ιατρούς να συμμετέχουν και στις εφημερίες της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της υποστελέχωσης της.
Σημειώνεται ότι η Ένωση τονίσει ότι μαζί με τους συλλόγους ασθενών διαμαρτύρονται για την τραγική αυτή κατάσταση που επικρατεί από τον Φεβρουάριο του 2024.
Η ΕΝΙΑ καταγγέλλει ότι η διαμορφούμενη πραγματικότητα «αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησής του ΕΣΥ από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, μετατρέποντας του ασθενείς σε πελάτες υπηρεσιών υγείας και επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας των υγειονομικών».
Η παραπάνω πεποίθηση: «αποτυπώθηκε και στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου όπου για τα δύο νοσοκομεία της πόλης προκηρύχθηκαν μόνο δώδεκα θέσεις σε σύνολο 141 κενών οργανικών στις 427 σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα».
Η ΕΝΙΑ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: Κατεπείγουσα προκήρυξη με μόνιμο χαρακτήρα όλων των απαιτούμενων θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία.
Άμεση αντικατάσταση του γραμμικού επιταχυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα οι συνεδρίες ακτινοθεραπείας.
Διαβάστε επίσης:
ΚΕΦΙ – Ημερίδα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος: «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο»
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Κίνδυνος πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr