Ένα πεντανόστιμο και εντυπωσιακό στην παρουσίαση πιάτο, που ετοιμάζεται με πατάτες σκαφτές (jacket potatoes) και γεμιστές, με μίγμα αρωματικών βοτάνων και κομμάτια ψαριού που ψήνονται στο φούρνο.
Σερβίρετέ τις με μια σάλτσα κάρυ που έχει βάση τη μαγιονέζα και στολίστε τις σαν βαρκούλες για να εντυπωσιάσετε μικρούς και μεγάλους γευσιγνώστες.
Υλικά για τη Συνταγή
500 – 600 γραμμάρια τόνο, καπνιστό σκουμπρί (κονσέρβα) ή περίσσευμα βραστού ή ψητού φιλέτου ψαριού
12 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια θυμάρι (προαιρετικά)
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά πλύντε τις πατάτες καλά και βράστες τις όπως είναι με το φλούδι τους, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Εναλλακτικά μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο στους 200ο C για 50-60 λεπτά, αφού πρώτα τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία και τις αλείψετε με λάδι.
2. Αφήστε τις να κρυώσουν καλά και έπειτα κόψτε τις στη μέση κατά μήκος και με ένα σκουπ ή κουτάλι αφαιρέστε αρκετή από τη σάρκα τους, αφήνοντας ένα περιθώριο. Κρατήστε το εσωτερικό τους στην άκρη σε ένα μπολ.
3. Βάλτε τις πατάτες σε ένα ταψάκι και ετοιμάστε τη γέμιση.
4. Σοτάρετε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν αδειάστε τα στο μπολ με τη γέμιση.
5. Προσθέστε επίσης το ψιλοκομμένο ξεψαχνισμένο ψάρι (κονσέρβα στραγγισμένη καλά ή φρέσκο μαγειρεμένο), τον μαϊντανό, το θυμάρι, την κάπαρη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά τη γέμιση.
6. Γεμίστε τις βαρκούλες πατάτας με το μίγμα και ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
7. Ψήστε τις πατάτες για 15- 20 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σερβίρετέ τις σαν βαρκούλες με κομμάτια πιπεριάς στερεωμένα σε οδοντογλυφίδα, σαν πανιά.
Συμβουλή
Σερβίρετε τις πατάτες με μαγιονέζα κάρυ, ανακατεύοντας 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα με 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ.
Διαβάστε επίσης:
Mangolassi – Το αγιουβερδικό δροσιστικό ρόφημα που σερβίρεται σε όλα τα ινδικά εστιατόρια
Σουφρωτή μηλόπιτα με φύλλο κρούστας και κρέμα ζαχαροπλαστικής
Γεμιστή φοκάτσια της στιγμής, στο τηγάνι
Cucina Povera | topontiki.gr