Ως δικαίωση του δρόμου που επέλεξαν να ακολουθήσουν εξ αρχής, αυτόν δηλαδή των θεσμικών παρεμβάσεων, βλέπουν στην Χαριλάου Τρικούπη το χθεσινό πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για κατά μέτωπο επίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.
«Οι θεσμικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνονται και δικαιώνονται»
Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πρωτοβουλίες του Κινήματος έχουν επιβεβαιωθεί ενώ δεν διστάζουν να μιλήσουν και για δικαίωση τονίζοντας επιγραμματικά πώς πρώτοι κατέθεσαν «προανακριτική για Καραμανλή, Σπίρτζη για την 717 στη βάση πορίσματος Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», ενώ θυμίζουν και την πρόσφατη κοινοβουλευτική τους ενέργεια με την «προανακριτική για Τριαντόπουλο στη βάση της διάταξης της εισαγγελέως εφετών Λάρισας».
Αναφορικά με την επίθεση που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας θεωρούν ότι ήταν σωστή η επιμονή σε πρόταση μομφής μετά τα πορίσματα. «Φανταστείτε να είχαμε χάσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό μέσο κατά της κυβέρνησης χωρίς να έχουμε υπόψη το σημερινό πόρισμα, που είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό για την κυβέρνηση», σχολιάζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Το χρονοδιάγραμμα για την πρόταση μομφής
Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα της πρότασης μομφής στην Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταθέσουν την Τετάρτη όταν δηλαδή και η ολομέλεια υπερψηφίσει την προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν «θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον μιας επικίνδυνης κυβέρνησης και ενός παντελώς αναξιόπιστου Πρωθυπουργού». Υπενθυμίζεται ότι στην χθεσινή του παρέμβαση ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Καλούμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας. Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη ώρα».
Η ανάγνωση για το πόρισμα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους συνεργάτες του έχει κάνει την δική του ανάγνωση για τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και μεταξύ άλλων έχουν επισημάνει πως το πόρισμα είναι «κόλαφος» γιατί:
- Δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της
- Στρατηγική παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης με πρωταγωνιστή τον ίδιο των πρωθυπουργό
- Ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών ακόμη και σήμερα, δυο χρόνια μετά την τραγωδία
- Για την 717 το πόρισμα λέει καθαρά ότι αν είχε εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση, δεν θα είχαν σκοτωθεί 57 συνάνθρωποι μας.
- Εγκληματικές ευθύνες για τη μη υλοποίηση της σύμβασης αλλά και για την ασπίδα προστασίας που υψώσατε στον αρμόδιο υπουργό
- Για την Ανάφλεξη: «Πλήρης διάψευση του Πρωθυπουργού που έσπευσε ως πραγματογνώμονας να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η ανάφλεξη οφείλεται στα λάδια των μηχανών εξαιτίας της σύγκρουσης.
- Αναζητούμε ποιο είναι το άγνωστο καύσιμο που προκάλεσε πυρόσφαιρα 80 μέτρων προκαλώντας το θάνατο 5-7 ανθρώπων.
- Για το «μπάζωμα»: ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν στοιχεία ζωτικής σημασίας. Το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πιθανό καύσιμο που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, οφείλεται στο ότι οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
- Σύσκεψη χωρίς πρακτικά στις 3 Μαρτίου με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, όπου αποφασίστηκε, χωρίς να υπάρχει καμία παραγγελία της δικαιοσύνης, να αλλοιωθεί ο χώρος. Και επειδή επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση ότι οι υπουργοί ήταν απλοί παρατηρητές, παρατηρητής στην παρανομία δεν μπορεί να είναι μέλος της κυβέρνησης . Οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας!
Μάλιστα, στην Χαριλάου Τρικούπη στέκονται και στο γεγονός πως σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνηση Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών «αυτό το πόρισμα έπρεπε να το έχουμε πέρυσι τέτοια εποχή» και υποστηρίζουν πως «δεν το είχαμε γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης ο Οργανισμός δεν ήταν στελεχωμένος και δεν λειτουργούσε τη στιγμή της τραγωδίας. Πολλούς μήνες μετά ξεκίνησε η έρευνα σε έναν τόπο πλήρως αλλοιωμένο».
Τροπολογία για αφυπηρέτηση δικαστικών
Στο ΠΑΣΟΚ κρατούν ψηλά και το θέμα της τροπολογίας που έχουν καταθέσει και η οποία προβλέπει πως «δε θα επιτρέπει σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτηση τους». «Η τροπολογία αυτή συνιστά μια προοδευτική πρωτοβουλία που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών και συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας», σχολιάζουν στο ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν: «η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να απορρίψει την πρωτοβουλία μας. Ηταν ο κ. Μητσοτάκης που στις 17 Ιουλίου 2018, όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, έλεγε ότι είναι θετικό μέτρο. Το καταθέσαμε πέρυσι και δεν το ψήφισε. Το φέρνουμε και σήμερα. Το 2025 θα το ψηφίσει Νέα Δημοκρατία; Για να δούμε τελικά ποιοι εμπαίζουν τους πολίτες όταν είναι αντιπολίτευση, για να κρατήσουν το κράτος ως λάφυρο όταν ανέβουν στην καρέκλα της εξουσίας».
Διαβάστε επίσης:
Τέμπη – πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Η ευθύνη του μπαζώματος – Αντιφάσεις και έωλα επιχειρήματα της κυβέρνησης