Μπορεί το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανοίγει τυπικά από τον Ιανουάριο και μετά, αλλά στο κυβερνών κόμμα έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει το αξίωμα αυτό.
Ο λόγος που οι συζητήσεις ξεκίνησαν σχετικά νωρίς έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να επιθυμεί το πρόσωπο του/της Προέδρου να δώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία.
Κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί, με την υποψηφιότητα που τελικά θα προτείνει, να κατευνάσει τις εσωκομματικές παρενέργειες που έχει προκαλέσει στη Ν.Δ. η κεντρώα στροφή που έχει κάνει το κυβερνών κόμμα, η οποία έχει προκαλέσει πολλές και σοβαρές αντιδράσεις από στελέχη και βουλευτές του.
Δηλαδή η ιδανική λύση θα ήταν η υποψηφιότητα του νέου Προέδρου να δίνει το στίγμα της δεξιάς παράταξης, χωρίς ωστόσο να αποθαρρύνει τους κεντροδεξιούς που έχει κερδίσει η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο/η Πρόεδρος να μην του δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του με παρεμβάσεις και… χρησμούς. Κάτι δηλαδή που είχε πετύχει με την προεδρία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία κινήθηκε με μεγάλη ευλάβεια στο πλαίσιο του ρόλου της. Γι’ αυτό άλλωστε πολλά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να καταφύγει σε άλλες λύσεις, αλλά να επιμένει στην υποψηφιότητα της νυν Προέδρου.
Δένδιας και Τασούλας
Παρ’ όλα αυτά το προηγούμενο μεγάλο διάστημα υπήρξε μία έντονη φημολογία και συζήτηση γύρω από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, καθώς από πολλούς θεωρείτο η καλύτερη λύση.
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο, το απέκλεισε λέγοντας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «απέχω από αυτή τη συζήτηση, η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και άκαιρη. Η χώρα έχει Πρόεδρο, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου».
«Γαλάζιοι» βουλευτές θεώρησαν σχεδόν αναμενόμενη την άρνηση του Δένδια να βγει από το κάδρο, αν και ακόμα δεν του είχε γίνει καμία επίσημη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αμέσως μετά την άρνηση του Δένδια η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος έχει ένα καθαρά δεξιό προφίλ, ενώ παράλληλα κρατά χαμηλούς τόνους.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προέδρου της Βουλής είναι ότι είναι απόλυτα παραταξιακός και ότι κρατά καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έτσι θεωρείται από πολλούς η ιδανική υποψηφιότητα, η οποία δεν θα φέρει συζητήσεις και αναταράξεις μέσα στο κόμμα. Η υποψηφιότητα αυτή θα γίνει αποδεκτή και από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εσχάτως εμφανίζεται να αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα μέσα στο κυβερνών κόμμα.
Ο Στουρνάρας
Πάντως ο Σαμαράς θα συμφωνούσε και με την υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης είχε υπάρξει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή του τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θεωρείται ότι χαίρει ευρύτερης αποδοχής, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Αυτοί που αναμένεται να διαφωνήσουν ωστόσο είναι οι καραμανλικοί βουλευτές, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών, είχε αφήσει πολλές φορές αιχμές για τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ακόμα ο Στουρνάρας είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Νικήτα Κακλαμάνη και άλλων βουλευτών της Ν.Δ.
Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου και Αγγελοπούλου
Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έχει φύγει ποτέ το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θελήσει να επιλέξει Πρόεδρο που να μην ανήκει στο κόμμα του, μια παραδοσιακή κίνηση πολλών κυβερνήσεων που ήθελαν να δώσουν στίγμα ευρύτερης συναίνεσης στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μάλιστα υπάρχουν και πληροφορίες που λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να πάρει πρωτοβουλία και να προτείνει αυτός τον Βενιζέλο ή την Άννα Διαμαντοπούλου για το ανώτατο αξίωμα. Μία τέτοια πρωτοβουλία προφανώς θα έφερνε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει την τακτική που θα ακολουθήσει.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο Βενιζέλος θα γίνει αποδεκτός από τον Σαμαρά, αν και κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να φτάσει τα πράγματα η μεταξύ τους φιλία.
Ακόμη ακούγεται και το όνομα της προέδρου του «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου, αν και πολύ δύσκολα ο Μητσοτάκης θα βάλει στο προεδρικό μέγαρο μία προσωπικότητα που έχει άποψη για τα πράγματα και δική της ατζέντα.
Όπως και να έχουν, πάντως, τα πράγματα το επόμενο διάστημα και μέχρι τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πέσουν πολλά ονόματα για το αξίωμα του Προέδρου. Από το πώς θα είναι μέχρι τότε οι σχέσεις του Μητσοτάκη με τον Ανδρουλάκη θα εξαρτηθεί και η τελική επιλογή.
Διαβάστε επίσης:
Ρένα Δούρου: Πολλαπλασιάζονται οι συνεντεύξεις Γεραπετρίτη, πολλαπλασιάζονται οι σοβαρές ανησυχίες
Στο Μενίδι με Μετρό και Προαστιακό ο Στέφανος Κασσελάκης (Videos)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr