Ο Εθνικός Οργασμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε να «παγώσει» τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για 104 σκευάσματα, τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στην αγορά, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, που τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν.
Πρόκειται για φάρμακα πολλών κατηγοριών όπως αντιβιώσεις, παυσίπονα, σκευάσματα για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, καρδιολογικά, νευρολογικά, ηπατικά, ενέσιμη ινσουλίνη για τον σακχαρώδη διαβήτη, χάπια για τη χοληστερίνη, για την υπέρταση, κολλύρια για τα μάτια, δερματολογικά κλπ.
Η απαγόρευση ξεκινήσει στις 13 Νοέμβριου και ισχύει για τρεις μήνες, δηλαδή έως και τις 13 Φεβρουάριου 2025 και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, που υπογράφει την απόφαση, τονίζει ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη και θα γίνεται κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησής τους.
«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν έλλειψή 104 φάρμακα που αφορούν πολλές κατηγορίες ασθενειών, μεταξύ αυτών και το Ozempic για τους διαβητικούς. Γνωριζουμε ότι τα εργοστάσια στο εξωτερικό παράγουν το εν λόγω φάρμακο ωστόσο ακόμα είναι μικρές οι ποσότητες γι΄αυτό και εξακολουθεί να απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές του», είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος και συνέχισε: «Υπάρχει ένα διαθέσιμο στοκ στην φαρμακαποθήκη για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, γι’ αυτό και η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών του συγκεκριμένου φαρμάκου θα παραμείνει έως και τον Φεβρουάριο του 2025».
Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι η μη κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολής κυρώσεων στους παρόχους της αλυσιδας των φαρμάκων: «Εάν βρεθούν σκευάσματα στο εξωτερικό θα είναι παράνομα και θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις που φτάνουν έως και αφαίρεση άδειας στις φαρμακαποθήκες και αυτό το γνωρίζουν», μας είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων.
Ο ΕΟΦ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του «θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους αδείας κυκλοφορίας, ασθενείς, επαγγελματίες υγείας».
Επίσης, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 οι ελλείψεις αφορούσαν περίπου 265 φάρμακα ενώ τώρα έχουν μειωθεί σε 104 σκευάσματα.
Η απόφαση του ΕΟΦ
Διαβάστε επίσης:
Σακχαρώδης διαβήτης: Ποια είναι η ύπουλη επιπλοκή που «χτυπάει» την καρδιά
Ιδρύεται εθνικό Δίκτυο κλινικών μελετών για την Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας
Βιοηθική: Επιστήμονας έκανε πειράματα στον εαυτό της και αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr