Θετικό είναι το πρόσημο των πρώτων 50 ημερών του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στο «Ποντίκι» στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Ο αρχηγός του Κινήματος είναι πλέον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και οι πρωτοβουλίες του δείχνουν πως θα συνεχίσει να κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο.
Το πρώτο στοίχημα ήταν η επαναστελέχωση του κόμματος, το δεύτερο ήταν να εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης μέσω της χάραξης της αυτόνομης πορείας, το τρίτο ήταν η χάραξη πολιτικών κινήσεων οι οποίες θα κάνουν σαφές ότι η στόχευση είναι το Κέντρο και οι άνθρωποι που απείχαν στις ευρωεκλογές.
Έχοντας τον αέρα των δημοσκοπήσεων στη Χαριλάου Τρικούπη χαμογελούν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται σκληρή δουλειά. Στο επίκεντρο της πολιτικής τους βρίσκεται η αποδόμηση της κυβέρνησης, με την οικονομία να πρωταγωνιστεί και την καθημερινότητα του πολίτη να έχει τον πρώτο ρόλο.
Οι νέες κινήσεις
Το δημιουργικό άγχος για να μην πατήσουν στις «παγίδες» που στήνουν οι υπουργοί και τα μέλη της κυβέρνησης υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζεται και από κορυφαία στελέχη. Ο Ανδρουλάκης και η ηγετική του ομάδα βλέπουν πως μέσω των «φιλικών ΜΜΕ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επιτεθεί στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αλλά και το κόμμα, αποκαλώντας το «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». «Η τακτική αυτή είναι δοκιμασμένη και χιλιοειπωμένη» εκτιμούν στελέχη του κόμματος στο «Π», ενώ παράλληλα, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί τη Ν.Δ. «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ».
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εμφανιστεί ότι έχει προτάσεις, θέσεις, ενώ, όπως εκτιμούν οι πάντες εντός του κόμματος, η πρόσφατη κίνηση του προέδρου του να ανοίξει τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν μία «υψηλού συμβολισμού» πράξη, την οποία «απέφυγε να κάνει ο Μητσοτάκης εδώ και έξι χρόνια». Στις δηλώσεις του ο Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ένα νέο παράθυρο οικοδόμησης της πολιτικής, επισημαίνοντας:
«Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ανθεκτικό, παραγωγικό, κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο. Για να υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός, πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι αναγκαίες συναινέσεις για να πάει η χώρα μας μπροστά προϋποθέτουν έναν διάλογο ανοικτό, δημοκρατικό. Διάλογο που οδηγεί σε αυτές τις συναινέσεις. Και όχι αλαζονικά μαθήματα από τη θέση του καθενός, χωρίς να κοιτά τα ευρύτερα ζητήματα. Χωρίς μαθήματα καθ’ έδρα».
Οι πυλώνες της στρατηγικής
Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία αλλά και τη χάραξη πολιτικής, η στρατηγική του Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
● Δείχνει έναν άλλον δρόμο, όπου ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να φέρει λύσεις, ώστε να υπηρετήσει το κοινό καλό.
● Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων.
● Η ανεργία και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
● Η βελτίωση των μισθών και του εισοδήματος είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.
● Η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας.
● Ανάδειξη νέων επαγγελμάτων, τα οποία προκύπτουν μέσα από την τεχνολογική πρόοδο και τις προκλήσεις της εποχής.
● Προώθηση της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αν κάτι προσπαθεί να κάνει ο Ανδρουλάκης – εκτός των άλλων –, αυτό είναι να δείξει ότι το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» θα έχει ορόσημο και δεν θα είναι απλώς μία «έκθεση ιδεών». Μάλιστα τους πυλώνες που αναφέραμε τους τοποθετούν για το 2030. Αυτό που επεξεργάζονται πλέον είναι να δημιουργηθεί ένα οικονομικό πλάνο, στο οποίο θα υπάρχει «σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα».
Το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη είναι έντονο: «Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμέλιο μιας σταθερής και ανθεκτικής οικονομίας, ενώ η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγνωρίστηκε ως βασικός μηχανισμός για τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».
Τι θα συζητήσουν Ανδρουλάκης – Μητσοτάκης
Ο Ανδρουλάκης εξελέγη την πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια δεν έχει συναντηθεί με τον Μητσοτάκη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόσκληση. Τρία χρόνια μετά, οι δύο αρχηγοί ετοιμάζονται για την πρώτη τους συνάντηση. Από το καλοκαίρι του 2022 και μετά η σχέση τους είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Και οι δύο γνωρίζουν ότι περιθώριο για συνεννόηση δεν υπάρχει. Θεωρείται πέρα από σίγουρο ότι θα υπάρξει ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών για το ποιος δεν θέλει τη συναίνεση. Σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το θέμα, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι θετικός ως προς την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές. Κατά τ’ άλλα είναι κάθετος ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ψηλά στις θέσεις του είναι μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι για τον Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι ένας διεκδικητής της εξουσίας που δεν διστάζει να λαϊκίσει για ψηφοθηρικούς λόγους». Του καταλογίζουν ότι καταφεύγει σε ψέματα και διαστρεβλώσεις. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η σφοδρή σύγκρουση που υπάρχει εδώ και μέρες για τον προϋπολογισμό και την οικονομία.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Φάμελλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης»
Κύπρος: Σε πορεία σύγκρουσης Λευκωσία και Άγκυρα για την ένταξη της Μεγαλονήσου στο ΝΑΤΟ
Λατινοπούλου: Δεν θα διαλύσω τη Φωνή Λογικής για να πάω υπό τον Σαμαρά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr