Οι δημοσκοπήσεις αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου τα ποσοστά της οποίας έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο μήνα και ξεπερνούν κατά πολύ αυτά της Κουμουνδούρου.
Η πρόταση δυσπιστίας την οποία συνυπέγραψε η Πλεύση Ελευθερίας προκάλεσε κάποια ερωτηματικά για το αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργάζονταν μαζί της σε πολιτικό επίπεδο πέρα από έναν μίνιμουμ κοινοβουλευτικό συντονισμό. Η απάντηση αμφότερων είναι «όχι», το ίδιο και της Κωνσταντοπούλου όμως που θεωρεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βαρύνονται από το παρελθόν τους και είναι σχηματισμοί υπό φθορά, κάτι που δεν ευνοεί την απεύθυνσή της στον λεγόμενο «ανιτσυστημισμό».
Ειδικός χειρισμός με διακριτικές αιχμές προς το παρόν
Η Κουμουνδούρου, η οποία έχει αρχίσει να εκφράζει ανησυχία εδώ και εβδομάδες για την άνοδο που σημειώνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνεται να λάβει κάποια μέτρα, όπως μια διακριτική αποδόμηση του προφίλ της.
«Διακριτική», διότι είναι σαφές ότι η περίπτωση της Κωνσταντοπούλου απαιτεί ειδικό χειρισμό και από την Κουμουνδούρου προσπαθούν να είναι προσεκτικοί. Μια επιθετική στάση θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις στο ακροατήριο που έχει ευαισθητοποιηθεί με τα Τέμπη και θεωρεί ότι η Κωνσταντοπούλου είναι η πολιτικός που εκφράζει το κίνημα των Τεμπών και συγκρούεται με το πολιτικό σύστημα.
Έτσι ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Action24 είπε ότι για κοινοβουλευτική συνεργασία η απάντηση είναι ήδη θετική – δείχνοντας ότι δεν την απορρίπτει τελείως – αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά «στα πολιτικά ζητήματα της προοπτικής της χώρας», καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου δεν τοποθετείται για τα θέματα προγραμματικών συζητήσεων». Ξεκαθάρισε ειδικότερα ότι θέτει ένα θέμα ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού στο βαθμό που η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν είναι «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της αριστεράς και επιδιώκει προοδευτική διέξοδο αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέναντι σε αυτή την καθαρή τοποθέτηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα της Κωνσταντοπούλου είναι «θολό». «Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην πολιτική, και πρέπει να διαλέξεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις», είπε χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχει περάσει απαρατήρητη η στήριξή της σε κυβερνητικά νομοσχέδια και πιο πρόσφατα στα Ωνάσεια σχολεία.
Από την άλλη, Πολάκης και Παππάς έβαλαν πιο εμφατικά το ζήτημα ότι δεν διαθέτει κυβερνητική πρόταση, αναδεικνύοντας το έλλειμμα «κυβερνησιμότητας».
Η ίδια πάντως σε συνέντευξή της (Real FM) σημείωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και ως τέτοιο απευθύνθηκε στους πολίτες, «δεν παρέστησε ότι αύριο θα κυβερνήσει» και «δεν είπαμε ότι έχουμε πρόγραμμα να κυβερνήσουμε και να παριστάνουμε ότι αύριο θα είμαστε κυβέρνηση, είπαμε “έλα να δεις πώς μπορεί να είναι η αντιπολίτευση, η Βουλή και τι μπορεί να κάνεις”». Δεν απέφυγε πάντως ένα κλείσιμο του ματιού σε όσους αρχίζουν να την βλέπουν ως εναλλακτική εξουσίας: «Εμείς δεν ψάχνουμε κυβερνητικό θώκο. Αυτό δεν σημαίνει αν ο κόσμος μας δώσει αυτή την εντολή και την εμπιστοσύνη δεν θα ανταποκριθούμε». Επισήμανε ωστόσο ότι προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση του κόμματος στη Βουλή.
Ξανά στο τραπέζι το προσκλητήριο σε Νέα Αριστερά
Σε αυτές τις νέες συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πάρει απόφαση ότι η απεύθυνση στο ΠΑΣΟΚ προσκρούει σε τοίχο και έτσι στρέφεται στην πιο ρεαλιστική επιλογή – λόγω πολιτικής και ιδεολογικής εγγύτητας – που είναι η αναθέρμανση των προσπαθειών για προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά. Αφήνοντας στην άκρη την ένταση και την ενόχληση για τη στάση της τελευταίας στην τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που είχε οδηγήσει σε «πάγωμα» των διεργασιών.
Δίαυλοι ανοιχτοί φαίνεται να έχουν διατηρηθεί ωστόσο το εγχείρημα παραμένει δύσκολο καθώς βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν έχουν ενιαία στάση. Άλλοι ούτε που διανοούνται επιστροφή στο πρώην κόμμα τους, άλλοι φέρονται να είναι έτοιμοι εδώ και καιρό, και κάποιοι είναι ενδιάμεσα και ζυγίζουν τα δεδομένα, την προσωπική τους πορεία αλλά και το κόστος μιας επιλογής που θα αποτελεί πλήγμα στο κόμμα που ίδρυσαν πριν λίγο καιρό.
Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως, επαναφέρει το προσκλητήριο, υπό την επισήμανση ότι καλεί σε επιστροφή χωρίς «προϋποθέσεις και ανταλλάγματα», δηλαδή χωρίς «παζάρια» για θέσεις και βουλευτικές έδρες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορούν να γίνουν βήματα από την πλευρά της Νέας Αριστεράς και αν η Κουμουνδούρου θα διευκολύνει με τους χειρισμούς της.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταία συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη: «Αφήσατε διακριτό αποτύπωμα»