Η διαγραφή του Μάρκου Σαλμά από την ΝΔ και από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος αφήνει έντονα το αποτύπωμά της στο γαλάζιο ακροατήριο, καθώς, παρά τα όσα διαρρέουν από την Συγγρού εις βάρος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, η εντύπωση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι πρωτοστάτησε στην ερώτηση των 11 βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια.
Κι αυτό γιατί η χρονική στιγμή που έγινε η διαγραφή είναι πολύ κοντά με την ερώτηση που έκανε ομάδα βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.
Ο προβληματισμός που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα δει πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη από αυτά που εκφράζουν διαφωνίες με τη πολιτική της κυβέρνησης.
Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονται θορυβημένοι καθώς φοβούνται μήπως η διαγραφή του Μάρκου Σαλμά λειτουργήσει αντίθετα απ ότι αυτοί ελπίζουν. Δηλαδή μήπως τελικά οι διαφωνούντες αντιδράσουν έντονα στο μήνυμα που θέλησε να στείλει η κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτεί εσωκομματική κριτική.
Γι’ αυτό άλλωστε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και στελέχη της ΝΔ επιχείρησαν να αποδεσμεύσουν τους υπόλοιπες 10 από την υπόθεση Σαλμά.
Μάλιστα από την ΝΔ υπήρξε επιχείρηση σπίλωσης των κινήσεων που έκανε ο πρώην βουλευτής όλο το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα για την ερώτηση που είχε καταθέσει για το διαγωνισμό με τον οποίο ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), έβγαλε προς εκχώρηση σε ιδιώτες 59 αναψυκτήρια και 38 αυτόματους πωλητές σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.
Στελέχη της ΝΔ αφήναν να εννοηθεί ότι μπορεί ο ίδιος να ήθελε να εξυπηρετήσει κάποια άλλη εταιρία. Όπως αποκαλύφθηκε όμως η εταιρεία που πήρε τον διαγωνισμό είχε ιδρυθεί στις αρχές του 2024 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και η εκμίσθωση είναι για διάρκεια 6+6 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 1,5 εκατ. ευρώ.
Μετά την διαγραφή του ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι «Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην γουόκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σάλμα ανέφερε ότι : «Κάνει μια προσπάθεια μετά την αυτονόητη και ομόφωνη απόφαση της διαγραφής του να καταστήσει το εαυτό του θύμα ή ήρωα. Η πραγματικότητα αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις. Δεν ήταν μόνο ο κ. Σαλμάς που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται. Δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία. Και κάποιοι που σήμερα είναι μέλη της κυβέρνησης δεν το ψήφισαν. Για τα κόκκινα δάνεια έκανε μια ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές η οποία απαντήθηκε άμεσα και η κυβέρνηση επικρότησε τη διαδικασία των ερωτήσεων. Με το να προσπαθεί να πει ότι διεγράφη για την ερώτηση που έκανε, είναι κάτι που η πραγματικότητα το αμφισβητεί πανηγυρικά».
Διαβάστε επίσης:
Διαμαντοπούλου: Γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γερουλάνος επικεφαλής της ΚΟ;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr