Ο Παύλος Πολάκης περιέγραψε τους 6 προγραμματικές πυλώνες που όπως είπε είναι και ο λόγος που είναι υποψήφιος.
Με ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόνισε, «θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία, από τους δασκάλους, τους γιατρούς και τους καθηγητές, μέχρι τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέχρι τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τις ΜμΕ και να πει «πάμε για αυτή την Ελλάδα, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην χώρα, πάμε για ένα κράσος που θα απονέμεται δικαιοσύνη, που θα έχουμε ισονομία και ισοπολιτεία, αξιοπρεπώς αμειβόμενων ανθρώπων και όχι σε μια κοινωνία που 10 καρτέλ θα κάνουν κουμάντο σε αυτή τη χώρα, σε μας και τα παιδιά μας κάνοντάς μας Κολομβία των Βαλκανίων».
«Εγώ γι’ αυτό το πράγμα κατεβαίνω», είπε και διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει σε αυτό το επίπεδο να γίνει η αντιπαράθεση και όχι στις «σπιουνιές» όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που μας έκανε κυβέρνηση του 2015, αυτοί που χάσαμε που από το 2019, και είναι πάνω από 1.200.000 ψηφοφόροι, δεν έχουν πάει σε άλλα κόμματα αλλά έχουν κάτσει στο σπίτι τους και περιμένουν να δουν αν εμείς θα εκπέμψουμε ένα λαϊκά κατανοητό και κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, προς όφελος κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αν δεν το κάνουμε, τότε στην ιστορία δεν υπάρχει κενό, θα καλυφθεί είτε από άλλον που θα είναι ελεγχόμενος πόλος του δικομματισμού ή από την ακροδεξιά».
Αναλυτικά οι 6 πυλώνες που παρουσίασε:
1ος πυλώνας -Σταδιακή κατάργηση μνημονιακών νόμων και μέρους των νόμων Μητσοτάκη
-«Να καταργηθούν μια σειρά από μνημονιακά μέτρα και νόμοι που πάρθηκαν από το 2010 – 2019 και συνέχισε ο Μητσοτάκης ενώ είμαστε εκτός μνημονίων» ανέφερε. Σημείωσε πως «οι μνημονιακοί νόμοι δεν είναι γραμμένες στις πλάκες του Μωυσή σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
-Η υποτίμηση της εργασίας πρέπει να αποκατασταθεί. 13ο 14ος μισθός πρέπει να αποκατασταθεί, και η σύνταξη. Δε θα γίνει με ένα νόμο κι ένα άρθρο αλλά με σαφή στοχοθεσία ότι σε δύο χρόνια θα γίνει
–Να αναστραφεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν και με δικό μας εξαναγκασμό
-Δε μπορεί καμία παραγωγική αν δεν επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον μία συστημική τράπεζα – αναφέρθηκε στην Εθνική – «γιατί αλλιώς δε μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των επιτοκίων και δε μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
–Η ΔΕΗ να γυρίσει σε δημόσιο έλεγχο με ποσοστό 51%, όχι με αποτρεπτικές πλειοψηφίες, αλλά με νόμο
–Καθαρή λύση και ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος, στο θέμα των servicers και τωνfunds μετά που καταργήθηκε η προστασία, επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πλειστηριάστηκε καμία κατοικία. Ρύθμιση, είπε, σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχει δώσει ένα δάνειο στο 20% και να ζητάς το 100% της αξίας του, άρα διαγραφή των επιπρόσθετων χρεώσεων, και των πανωτοκίων που έχουν βάλει, δηλαδή να υπάρξει διαγραφή της τάξης του 40-60% σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία
-Να αξιοποιηιεί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, φόρος, όπως είπε που δεν τον έχουν δώσει οι τράπεζες από το 2010 και μετά και αυτή τη στιγμή είναι στα 13, 5 δις ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν. Να γίνει με πολιτική επιλογή.
Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θα κάνουμε αυτό που έκαναν κι άλλες χώρες, οι υπολογισμοί θα γίνουν με βάση την ημερομηνία που εκταμιεύθηκε το δάνειο, δε θα πληρώνει ο δανειολήπτης ένα σωρό πανωτόκια.
2ος πυλώνας – Δικαιοσύνη
Αυτή η χώρα χρεοκόπησε για το πολιτικό προσωπικό και η οικονομική ολιγαρχία ήξερε ότι και να κλέψει δε θα τιμωρηθεί. Έκανε ειδικές αναφορές σε Siemens και Novartis, αλλά και τα «αδιευκρίνιστα» ποσά του Άδωνη Γεωργιάδη, κλπ.
Η δικαιοσύνη πρέπει να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα πει με το όνομά τους, όχι να λέμε γενικώς για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
-Εθελουσία στους άνω των 60, για να μπορέσουν να ανέβουν από κάτω, πρωτοδίκες
– Δεύτερη σχολή δικαστών που να παράγει 400 – 500 δικαστικούς το χρόνο, από δικηγόρους που θέλουν να ασχοληθούν με το δικαστικό κλάδο, για να διπλασιάσουμε
– Για να δώσουμε το σήμα ότι πρέπει να τα βάλουμε με την διαφθορά, σε υποθέσεις που έχουν πρέπει να ενοποιείται η προανάκριση με την κύρια ανάκριση , αυτό γλιτώνει από τρία μέχρι 10 χρόνια
Αυτές οι υποθέσεις που πηγαίνουν στο δικαστήριο, δεν μπορεί να έχουν αναβολή μεγαλύτερη του ενός μηνός σε οποιοδήποτε βαθμό εκδίκασης.
3ος πυλώνας – Αλλαγή στην λειτουργία του κράτους
Για την αλλαγή της λειτουργίας του κράτους, η κεντρική ιδέα είπε, είναι 4 πράγματα. Το κεντρικό κράτος και τα υπουργεία:
-βγάζουν το σχέδιο, που θέλουμε να πάμε σα χώρα
-Μοιράζουν τα χρήματα, τόσα έχουμε
-Βάζουν τους κανόνες του πώς ξοδεύτονται, δε θα πηγαίνουμε με απευθείας αναθέσεις αλλά με διαγωνισμούς που θα γίνονται με αυτούς τους τρόπους. Γίνεται ο διαγωνισμός και πάρα πολύ γρήγορα, εμείς το κάναμε.
-Κάθε χρόνο κάνει τελικό κατασταλτικό έλεγχο αποκεντρωμένων δομών.
4ος πυλώνας – Κοινωνικό κράτος
-Να καταργηθεί ο νόμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων
-Αύξηση των αμοιβών των δημόσιων λειτουργών. «Οι λειτουργοί του κοινωνικού κράτους πρέπει να αμειφθούν» είπε και πρότεινε ως βάση τα 1200 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας «Αν δεν αμείψουμε τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας θα μας φεύγουν, ήδη έχουμε τεράστια αιμορραγία». Το σύστημα Υγείας πρόσθεσε, πως τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία, έχει μπλοκάρει γι αυτό το λόγο. Ο στόχος είναι το 7,5% για την υγεία, αλλά με διαφορετική κατανομή.
5ος πυλώνας – Νέο παραγωγικό μοντέλο
-Αγροτοδιατροφικό μοντέλο. Πρέπει, είπε, να επιλέξουμε τι χώρα θέλουμε να γίνουμε. Είπε, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να γίνουμε μια χώρα τουριστικών υπηρεσιών και εξαγωγής ενέργειας.
Μπορούμε, είπε, «να γίνουμε και ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βάση της κοινωνικές συμμαχίες και την γεωπολιτική ισορροπία, αλλά πρέπει να εκπέμψουμε το πεντακάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να γίνουμε χώρα με διατροφική επάρκεια και με υψηλής αξίας αγροτοδιατροφικά προϊόντα που θα φέρνουν μεγάλη προστιθέμενη αξία».
-Να υπάρξει αύξηση του ποσού των επιδοτήσεων – συνδεδεμένο με την παραγωγή.
-Να μικρύνει η απόσταση μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή μέσα από τους συνεταιρισμούς. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το να γεμίσουμε το θεσσαλικό κάμπο με φωτοβολταϊκά.
-Έργα υποδομής στήριξης της αγροτικής παραγωγής (φράγματα, δίκτυα, κ.α.)
– Αλλαγές στη φορολογία.
6ος πυλώνας:- Εξωτερική Πολιτική
-Πατριωτική γραμμή που δε θα αφήνει χώρο για ήξεις αφήξεις
-Μία η διαφορά με την Τουρκία
-Όχι σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης
-Καταδίκη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων
Με ένα τέτοιο πρόγραμμα θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία, από τους δασκάλους, τους γιατρούς και τους καθηγητές, μέχρι τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέχρι τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τις ΜμΕ και να πει «πάμε για αυτή την Ελλάδα, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην χώρα, πάμε για ένα κράσος που θα απονέμεται δικαιοσύνη, που θα έχουμε ισονομία και ισοπολιτεία, αξιοπρεπώς αμειβόμενων ανθρώπων και όχι σε μια κοινωνία που 10 καρτέλ θα κάνουν κουμάντο σε αυτή τη χώρα, σε μας και τα παιδιά μας κάνοντάς μας Κολομβία των Βαλκανίων»
Εγώ γι’ αυτό το πράγμα κατεβαίνω θα προσπαθήσω σε αυτό το επίπεδο να γίνει η αντιπαράθεση κ
Γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που μας έκανε κυβέρνηση του 2015, αυτοί που χάσαμε που από το 2019 είναι πάνω από 1.200.000 ψηφοφόροι
Δεν έχουν πάει σε άλλα κόμματα αλλά έχουν κάτσει στο σπίτι τους και περιμένουν να δουν αν εμείς θα εκπέμψουμε ένα λαϊκά κατανοητό και κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, προς όφελος κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αν δεν το κάνουμε, τότε στην ιστορία δεν υπάρχει κενό, θα καλυφθεί είτε από άλλον που θα είναι ελεγχόμενος πόλος του δικομματισμού ή από την ακροδεξιά.
Διαβάστε επίσης:
Το προεκλογικό σποτ του Χάρη Δούκα για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr