Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι πολίτες των Χανίων αλλά και όλης της Κρήτης την επαναλειτουργία της θεραπευτικής πισίνας στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης με εξειδικευμένο προσωπικό που ήταν κλειστή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η θεραπευτική υδροθεραπεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιατρικής παρέμβασης στη σύγχρονη εφαρμογή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Χρησιμοποιώντας τη θεραπεία στο νερό ως εργαλείο για τη διευκόλυνση της κίνησης οι ειδικοί επιτυγχάνουν την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς, μετά από τροχαίο ατύχημα, εγκεφαλικό πτώση κλπ.
Επιπροσθέτως η διεθνής βιβλιογραφία αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης
θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές παθήσεις (Αγγειακό Εγκεφαλικό, Σκλήρυνση Κατά πλάκας, Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και αλλες.) ή μυοσκελετικές παθήσεις.
Στη θεραπευτική πισίνα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.), όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του θεραπευτηρίου, υπηρετεί ένας Ιατρός Ε.Σ.Υ., ο Επιμελητής ‘Α Ιωάννης Δρίνης ο οποίος έχει και την επιστημονική ευθύνη του κέντρου.
Επίσης εργάζονται πληθώρα εξειδικευμένων επιστημόνων δηλαδή Φυσικοθεραπευτές,
Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές οι
οποίοι συντελούν και την ομάδα Αποκατάστασης υπό τον συντονισμό του Φυσιάτρου που
παρέχει και τον συνολικό σχεδιασμό της Ιατρικής φροντίδας.
Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. για το τι ακριβώς είναι η Ιατρική Αποκατάσταση: «Ως
Αποκατάσταση ορίζουμε τις διαδικασίες που βοηθούν ένα άτομο να επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας.
Εξειδικεύοντας τους τομείς παρέμβασης της Αποκατάστασης σε άτομα με αναπηρία, ορίζεται ως μία διαδικασία που στοχεύει στο να επιτρέψει στον ασθενή να φτάσει αλλά και να διατηρήσει τα βέλτιστα σωματικά, αισθητηριακά, διανοητικά, ψυχολογικά και κοινωνικά λειτουργικά τους επίπεδα.
Η υποστήριξη λοιπόν από την διεπιστημονική ομάδα Αποκατάστασης και η σωστή διαχείριση της νόσου προάγει την υγεία και την ανεξαρτησία και προλαμβάνει επιπλοκές που είναι συνέπεια της νόσου και της γήρανσης του πληθυσμού.
Ο Φυσίατρος ή αλλιώς ο Ιατρός Αποκατάστασης είναι ο Ιατρός που είναι ειδικευμένος στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ανεξάρτητη ειδικότητα της Ιατρικής η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών που οι λειτουργικές τους ικανότητες, δηλαδή οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, έχουν προσωρινά ή μόνιμα διαταραχθεί. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων.
Μετά από κάποια νευρολογική πάθηση ή ατύχημα οι ασθενείς προσβλέπουν στο Φυσίατρο και την
«Ομάδα Αποκατάστασης» να τους φροντίσει.
Η επαναφορά της λειτουργικότητας που επιτυγχάνεται από τους Φυσιάτρους και την Ομάδα Αποκατάστασης έχει άμεση επίδραση στη ποιότητα ζωής του ασθενή.
Ο Φυσίατρος παρεμβαίνει σε όλες τις φάσεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενή.
Επομένως η Αποκατάσταση θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλο τον πληθυσμό και σε όλα τα στάδια της ζωής.
Με την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των χρονιών παθήσεων η Αποκατάσταση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητας για την υγεία».
Ακολουθώντας αυτές τις αρχές το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., ως το μόνο δημόσιο κέντρο Αποκατάστασης στην
Κρήτη, με τον σύγχρονο εξοπλισμό του, προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές δωρεάν σε όλους τους
πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενήλικους και ανήλικους, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη φροντίδα στον ασθενή καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του είτε αυτές είναι σωματικές είτε ψυχικές είτε κοινωνικοοικονομικές.
Το 2023 μόνο, έγιναν 9.589 θεραπείες και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας με εξειδικευμένες, υψηλού επιπέδου θεραπείες.
Στην παρούσα φάση λειτουργεί εξωτερικό Ιατρείο στο οποίο γίνεται διάγνωση αλλά και αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης των ασθενών για την έναρξη προγράμματος Αποκατάστασης.
«Στόχος μας, αλλά και της Διοίκησης του νοσοκομείου μας, είναι η συνεχής επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και σε άλλους τομείς όπως είναι η Ημερήσια Νοσηλεία, η
Ρομποτική Αποκατάσταση και η Ειδική Αγωγή Παιδιών & Εφήβων», αναφέρει ο υπεύθυνος του
Κέντρου.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: 595 νέες εισαγωγές, 8 διασωληνωμένοι και 23 θάνατοι
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένα ορτύκια λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας
Μεταμοσχεύσεις: Υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr