Τον ρόλο του φύλακα (gatekeeper) φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο προσωπικός γιατρός, καθώς μόνο εκείνος θα συνταγογραφεί τα παραπεμπτικά για τις εργαστηριακές, διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δίνει το «πράσινο φως» στα σοβαρά περιστατικά για τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία. Από το μέτρο αυτό, εξαιρούνται φυσικά τα έκτακτα περιστατικά ( π.χ τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά, εμφράγματα, πτώσεις κλπ).
Τα παραπάνω ορίζει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που τέθηκε χθες σε διαβούλευση.
Στόχος είναι να μπει ένα «φίλτρο» στους χιλιάδες ασθενείς, που επισκέπτονται καθημερινά τα μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα και περιφέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με ράντζα, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις, και συχνές βίαιες επιθέσεις κατά των υγειονομικών.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο Προσωπικός Γιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους ασθενείς σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον Προσωπικό Ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).
Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.
Αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών και παιδίατρων
Στο νομοσχέδιο επίσης καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά:
στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας,
στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων,
στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας
στη σχέση ιατρού – ασθενούς.
Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.
Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.
Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών
Αναφορικά με τις αμοιβές των γιατρών το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
Διαβάστε επίσης
Κατάψυξη ωαρίων: Τι προσφέρει στις γυναίκες;
Οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες μειώνουν κατά 25% τις υποτροπές του καρκίνου
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr